Μενού Κλείσιμο

«Γκετοποίηση και εξαθλίωση των Ρομά που ζητούν τα αυτονόητα”

Ο Γιώργος Νταντάμης στον καταυλισμό των Ρομά

29 Μαρτίου 2019, καταυλισμός Ρομά. Επίσκεψη του υποψήφιου Δημάρχου Κατερίνης Γιώργου Νταντάμη, συνοδεία υποψήφιων συμβούλων του συνδυασμού «Ανανέωση Τώρα», στον καταυλισμό που μετεγκαταστάθηκαν «προσωρινά» οι Ρομά, έξω από την περίμετρο Κατερίνης. Η δημοτική αρχή τους μετακίνησε με το επιχείρημα ότι στην περιοχή που διαβίωναν πρωτύτερα θα γίνονταν έργα για τη μετατροπή της σε οικισμό με προκάτ σπίτια για τους Ρομά.

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος. Καμία εξέλιξη, κανένα έργο στην περιοχή παρά ένα απέραντο σκουπιδαριό σε απόσταση αναπνοής από τον καταυλισμό. Εκεί που ζουν οικογένειες, που παίζουν και μεγαλώνουν παιδιά. Δίπλα στην κοίτη του Πέλεκα, χωρίς καμία προστασία. Όταν βρέχει, η περιοχή γίνεται ένας βούρκος λάσπης. Και όταν ανεβαίνει η κοίτη του ποταμού απειλούνται οι παράγκες τους. Σε περιστατικό έντονης βροχόπτωσης εκκενώθηκαν άρον άρον οι παράγκες που βρίσκονται δίπλα στον Πέλεκα.

Παιδιά ξυπόλητα και απεριποίητα. Παιδιά που θα έπρεπε να είναι στο σχολείο, αυτοσχέδιες παράγκες χωρίς αποχέτευση και κάποιες φορές χωρίς νερό. Τα καλώδια παροχής ρεύματος είναι εκτεθειμένα. Κίνδυνός θάνατος δηλαδή κυρίως για μικρά παιδιά.

Ο καταυλισμός είναι ξεχασμένος

«Ο καταυλισμός μας είναι ξεχασμένος. Μας θυμήθηκαν όταν πλημμύρισε το ποτάμι. Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε να μας παραχωρήσουν ένα οικόπεδο με τις απαραίτητες υποδομές, δηλαδή νερό, αποχέτευση, ρεύμα. Να ξέρουμε ότι είναι των Ρομά και ο καθένας όπως μπορεί να χτίσει το μέλλον του. Δεν το ζητώ μόνο για τον εαυτό μου αλλά για όλους μας. Χρειαζόμαστε και ένα νηπιαγωγείο εδώ», δήλωσε ο Βαγγέλης από τον καταυλισμό των Ρομά.

Ο ίδιος εξηγώντας για τους κινδύνους από τα εκτεθειμένα καλώδια ρευματοδότησης με τα παιδιά να παίζουν πατώντας πάνω σ’ αυτά, τόνισε: «Ο Θεός μας φυλάει».

«Έχουμε τα χάλια μας. Είμαστε μέσα στη λάσπη και την βρωμιά. Εδώ έχει πολύ υγρασία. Είμαι 10 χρόνια δημότης», είπε στον Γ. Νταντάμη μια κυρία του καταυλισμού.

Γ. Νταντάμης: Κρίμα για τον πολιτισμό μας

«Αντικρίσαμε συνθήκες απαράδεκτες και απάνθρωπες στον οικισμό των Ρομά και από την άλλη πλευρά ένας σκουπιδότοπος ατελείωτος. Κρίμα για τον πολιτισμό μας. Ανθρώπινες ψυχές μένουν εδώ. Δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε. Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να τους παρέχουμε τα πάντα ως Δημότες Κατερίνης που είναι και αυτοί. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι το καλύτερο ώστε η κοινότητα των Ρομά να αποκτήσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Δεν τους θέλουμε στο περιθώριο. Θέλουμε την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Θέλουμε να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο γιατί είναι προϋπόθεση για την κοινωνική τους ένταξη. Το λέμε και στο πρόγραμμά μας. Για εμάς η κάθε ανθρώπινη ψυχή έχει αξία», δήλωσε ο κ. Νταντάμης.

Τον κ. Νταντάμη συνόδεψαν οι υποψήφιοι σύμβουλοι του Συνδυασμού «Ανανέωση Τώρα» Τζένη Ηλιοπούλου, Λίτσα Κουκουλιάτα, Μαρία Μητσέλου, Ευαγγελία Παλάγκα, Χριστίνα Σιδηροπούλου, Γιώργος Τσαχουρίδης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ