Μενού Κλείσιμο

Γιατί το 99% των θαλάσσιων χελωνών που γεννιούνται είναι γένους θηλυκού;

Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στις γεννήσεις των θαλάσσιων χελωνών στη Φλόριντα

Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα έχουν αυξήσει τόσο πολύ τη θερμοκρασία των παραλιών, που σχεδόν κάθε χελωνάκι που γεννιέται είναι θηλυκό.

Όταν μία θηλυκή χελώνα σκάβει τη φωλιά της στην άμμο, η θερμοκρασία καθορίζει το φύλο του μικρού. Εάν τα αυγά επωάζονται σε θερμοκρασία κάτω από τους 27,7 βαθμούς Κελσίου, τα χελωνάκια θα είναι αρσενικά, ενώ εάν επωάζονται πάνω 31 βαθμούς είναι θηλυκά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών των ΗΠΑ.

«Το τρομακτικό είναι πως τα τελευταία τέσσερα καλοκαιρία στη Φλόριντα είναι τα θερμότερα στην ιστορία» επεσήμανε η Bette Zirkelbach, διευθύντρια του Νοσοκομείου Χελωνών σε πόλη των Φλόρινα Κις.

Σύμφωνα με την ίδια, εδώ και μία 4ετία, οι επιστήμονες που μελετούν το είδος δεν έχουν εντοπίσει κανένα αρσενικό.

Το δείγμα αυτό αποτελεί απόδειξη της επίδρασης που έχει η κλιματική αλλαγή στο οικοσύστημα. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι για το πόσο γρήγορα προχωρά καθώς πολλά είδη δεν θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής.

Η Zirkelbach ενημέρωσε πως μία αυστραλιανή έρευνα έδειξε παρόμοια στατιστικά. «Το 99% των νέων θαλάσσιων χελωνών είναι θηλυκά» δήλωσε. 

«Με τα χρόνια, θα δούμε μία απότομη μείωση στον πληθυσμό γιατί δεν έχουμε γενετική ποικιλομορφία» προειδοποίησε η Melissa Rosales Rodriguez, εργαζόμενη στο νοσοκομείο χελωνών που άνοιξε στον ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι πρόσφατα.

«Δεν έχουμε την αναλογία αρσενικών προς θηλυκά που απαιτείται για να έχουμε επιτυχείς συνεδρίες αναπαραγωγής» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από CNN

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.