Μενού Κλείσιμο

Για τον έγγαμο βίο μίλησε στη Σχολή Γονέων Κατερίνης ο Δημητριάδος Ιγνάτιος

«Άσκηση ενότητος που δεν τελειώνει ποτέ…»

 

Έναρξη των διαλέξεων της νέας χρονιάς της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

 

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Θέμα της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου ήταν: «Η Ποιμαντική μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για την Οικογένεια». Η εκδήλωση άνοιξε με τον καθιερωμένο στην έναρξη της κάθε περιόδου αγιασμό που χοροστάτησε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος. Θα πρέπει να τονιστεί η ευτυχής σύμπτωση, η εκδήλωση να συμπίπτει με τη γιορτή του μακαριστού Χριστοδούλου και μάλιστα με θέμα που τιμά τη μνήμη του.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Επίσκοπος Ιγνάτιος με γνώση και σοφία επισήμανε ότι ο θεσμός της οικογένειας, σύμφωνα με και με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση για την  κοινωνία μας και για το Έθνος μας.

Σε μια εποχή πνευματικής κρίσης που απειλούνται και διακυβεύονται πολλά αποτελεί το ασφαλές λιμάνι για το σημερινό άνθρωπο και τα προβλήματά του, κυρίως όμως για το μέλλον των παιδιών μας. Αποτελεί πρόκληση για την εποχή μας να στηρίξουμε το ρόλο της και να επαναπροσδιορίσουμε  τους στόχους για την αναβάθμιση αυτού του ρόλου. Σήμερα υπάρχει μια ύποπτη προσπάθεια διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, να αποδομηθεί η αποστολή της οικογένειας και την μελών της. Είναι τραγικό επίσης να επιχειρείται η αμφισβήτηση της έννοιας του φύλου που θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες στη συνοχή της οικογένειας αλλά και τα θεμέλια της κοινωνίας. Η ιδεολογία του φύλου που σήμερα περιλαμβάνει περίπου 40 φύλα διαδίδεται και υποστηρίζεται από διάφορα ύποπτα κέντρα. Η οικογένεια ανθίσταται φυσικά με τη στήριξη της Ορθόδοξης Πίστης αλλά ο αγώνας είναι δύσκολος και διαρκής. Αγωνίζεται να επαναπροσδιορίσει τη σχέση άνδρα-γυναίκας καθώς και τη θεώρηση του γάμου στη νέα εποχή και στις νέες απαιτήσεις. Καλλιεργεί την πίστη, την ενότητα και την αγιότητα μέσα στην οικογένεια, τον πυρήνα της κοινωνίας και του λαού. Δυστυχώς σήμερα για πολλές οικογένειες ο Χριστός είναι ένας άγνωστος και αυτό είναι μια θρυαλλίδα στα θεμέλια του λαού μας. Αυτό οδηγεί σε κρίσεις, σε απόγνωση και το χάος.

Στην συνέχεια ο ομιλητής ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν σήμερα τη χριστιανική οικογένεια. Τόνισε τη σημασία της παρουσίας Πιστότητας,  Ενότητας, Καθολικότητας και Αποστολής της κάθε Ελληνικής Χριστιανικής οικογένειας. Περιέγραψε στη συνέχεια τους κινδύνους από την απειλή της υπογεννητικότητας στη χώρα μας που μας απειλεί με εξαφάνιση. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τα είχε προβλέψει όλα αυτά.

Ανάχωμα στον κίνδυνο αυτό αποτελεί η ορθή σύνθεση και αποστολή της οικογένειας που πρέπει να παραμείνει στον παραδοσιακό ρόλο της. Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν στην αγκαλιά της και την αγκαλιά της. Εκκλησίας για τι μόνο έτσι θα αποφύγουν της παγίδες της εποχής μας. Βασική αρχή και κανόνας μας σε όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι το «Τι θα έκανε ο Χριστός στην εποχή μας;»

Η εκδήλωση της Σχολής Γονέων έκλεισε με απαντήσεις του Μητροπολίτη Ιγνατίου σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις των ακροατών.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ