Μενού Κλείσιμο

Για κάποιους η νομική βοήθεια να είναι δωρεάν

Επιστολή του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδας στους βουλευτές

Απαραίτητη η αλλαγή του νόμου, «για την αποφυγή του επικίνδυνου περιορισμού του δικαιώματος της δικαστικής προστασίας»

Επιστολή σε όλους του βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, έστειλε ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την πρόταση νόμου που υπέβαλε, μέσω βουλευτή Θεσσαλονίκης, προτείνοντας την αναπροσαρμογή των κριτηρίων υπαγωγής στο δικαίωμα παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας, ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε αυτήν. 

Με την ψήφιση αυτής της πρότασης νόμου, η οποία έχει λάβει και την απαραίτητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα υπολογίζεται το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα που έχουν οι αιτούντες για δωρεάν νομική βοήθεια, κατά το τελευταίο φορολογικό έτος πριν την υποβολή της αίτησης και όχι το τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα. Αυτό γίνεται για την αποφυγή του επικίνδυνου περιορισμού του δικαιώματος σε μικρή μερίδα πολιτών και προς εκπλήρωση του σκοπού του νόμου που είναι η διασφάλιση της παροχής δικαστικής προστασίας στους οικονομικά ασθενείς πολίτες.

Παράλληλα, στους δικαιούχους παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας προτείνεται να περιλαμβάνονται οι άνεργοι ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας της ανεργίας με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου έτους, χωρίς κανέναν άλλον περιορισμό.

Τέλος, προτείνεται αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας, ως κριτηρίου υπαγωγής στο νόμο, από 67% σε 50%  διότι τα ποσοστά αναπηρίας μειώθηκαν με τις νέες διατάξεις του Ιατρικού Κώδικα με συνέπεια την απώλεια για πλήθος πολιτών των παροχών που θα δικαιούνταν, λόγω του χαμηλού ποσοστού αναπηρίας.

«Σας καλούμε να ψηφίσετε το άνοιγμα του πλαισίου της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη χιλιάδες συμπολίτες μας που μέχρι σήμερα είναι εντελώς αποκλεισμένοι. Η τροποποίηση του νόμου για τη δωρεάν νομική βοήθεια, όπως περιγράφεται στην πρόταση νόμου, αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος και των χιλιάδων μελών του» επισημαίνει, στους 300 της Βουλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος  Χαράλαμπος Περβανάς. 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ