Μενού Κλείσιμο

…ἤγγικεν ἡ ὥρα, ὦ Πιεριείς

Στις 7 Μαΐου η δημοπρασία έκτασης των Πιερίων για κατασκευή «αιολικού πάρκου»

Η διαδικασία είναι δημόσια και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν. Δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από μια ώρα (10 με 11 το πρωί), αφού μόνο μια εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον

Το (προ) τελευταίο βήμα, για να ανοίξει «ο δρόμος» των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, έχει προγραμματίστει να γίνει τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης

Ο Δήμος Κατερίνης, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, προχωρά στην δημοπρασία για την εκμίσθωση δασικής έκτασης 140 στρεμμάτων στα Πιέρια και στη θέση «Πέντε Πύργοι», δάσους που άνηκε στην Κοινότητα Μηλιάς, κατόπιν (με τον Καποδίστρια) «πέρασε» στο Δήμο Πέτρας και τελικά κατέληξε (με τον Καλλικράτη) στο Δήμο Κατερίνης.

Η Περίληψη Διακήρυξης Εκμίσθωσης (για όσους πιθανόν ενδιαφέρονται πλην της ΤΕΚΑΛ), δημοσιεύεται σήμερα στην «Πολιτεία» (σελίδα 10) και φέρει την υπογραφή του αντιδημάρχου Κατερίνης Λάζου Ντόντη.

Αφού «λήφθηκαν υπόψη: α) οι διατάξεις του ΠΔ 270/81, β) τα άρθρα 72 παρ.1ε και 83 παρ.2 του Ν.3852/2010, γ) το άρθρο 192 παρ.1 του Ν.3463/2006 δ) η υπ’ αρ. 435/2017 απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ε) η υπ’ αρ. 172/2018 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής», εκτίθεται σε «πλειδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία» με ανοιχτές προσφορές η έκταση 140.000 τ.μ. στη θέση «Πέντε Πύργοι» της δημοτικής ενότητας Πέτρας, με (μοναδικό) σκοπό την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου.

Η διάρκεια της μίσθωσης έχει οριστεί στα 25 έτη, ενώ η δημοπρασία θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Κατερίνης (μέσα σε μια ώρα, αφού δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται άλλος πλην της ΤΕΚΑΛ) από τις 10 έως τις 11 το πρωί της Δευτέρας 7 Μαΐου 2018

Να σημειωθεί οτι η Οικονομική Επιτροπή όρισε ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς το ποσό των 30.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα (ήτοι 2.500 ευρώ το μήνα). Στη δημοπρασία, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής «οι πάσης φύσεως οφειλέτες του Δήμου, από φόρους, τέλη κ.λπ., αφού προϋπόθεση αποτελεί η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο βεβαίωσης δημοτικής ενημερότητας.

Για να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό (εκτός από το να θέλει την έκταση μόνο για δημιουργία αιολικού πάρκου), θα πρέπει να προσκομίσει εγγυητική  επιστολή «μιας των αναγνωρισμένων  Τραπεζών ή Γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ του Δήμου», η οποία θα ανέρχεται σε ποσοστό 10% του ορίου της πρώτης προσφοράς για 10 ετήσια μισθώματα, δηλαδή ποσό 30.000 ευρώ.

Δημοπρασία χωρίς συναίνεση αντιπολίτευσης και πολιτών

Στη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Πιέρια, εκτός από πολίτες και κινήματα πολιτών έχει αντιταχθεί και η αντιπολίτευση του Δήμου Κατερίνης. Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τους όρους δημοπρασίας, έγινε πεδίο αντιπαράθεσης με την δημοτική σύμβουλο Γνωσούλα Χαϊλατζίδου να χαρακτηρίζει «ελάχιστη» την τιμή εκκίνησης στα 30.000 ευρώ και να εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεση του Άλλου Δρόμου για το σύνολο της επένδυσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κ. Χαϊλατζίδου, είχε υποστηρίξει επίσης πως και τα «αντισταθμιστικά έργα» που αναφέρονται είναι ελάχιστα.

Την έντονη αντίδρασή του και για τους όρους εκμίσθωσης της έκτασης είχε εκφράσει και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης. «Οι ρήτρες που υπάρχουν στο κείμενο της διακήρυξης σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν το Δήμο» είχε πει ο κ. Κυριακίδης, υπογραμμίζοντας πως από τη σύμβαση «λείπουν ημερομηνίες, οι σχετικές αποφάσεις», αλλά και οι μελέτες για την κατασκευή των δρόμων (εντός του καταπράσινου δάσους των Πιερίων).

Σάββας Χιονίδης: Πάνω από την αντικειμενική αξία η τιμή εκκίνησης

Την άποψη της διοίκησης για το έργο, αλλά και για τους όρους της δημοπρασίας (που θα γίνει στις 7 Μαΐου) είχε υπεραμυνθεί ο δήμαρχος Κατερίνης. Ο κ. Χιονίδης αναφερόμενος στην τιμή εκκίνησης των 30.000 ευρώ, είπε οτι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της αντικειμενικής τιμής στην περιοχή (εκτίμησε ότι δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ). Σχολιάζοντας δε, τα αντισταθμιστικά τόνισε πως «σίγουρο είναι ότι μέσω της παρακράτησης ανταποδοτικού τέλους 3%, επιστρέφεται στους κατοίκους της περιοχής μέσω μείωσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.»

Ο κ. Χιονίδης είχε κλείσει την τοποθέτησή του σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Μηλιάς η δημιουργία αιολικού πάρκου στα Πιέρια, υποστηρίζοντας πως τα πρoβλήματα λύνονται με αποφάσεις και όχι με φασαρίες και τραμπουκισμούς και πως όσοι προσέφυγαν κατά των σχετικών αποφάσεων δεν δικαιώθηκαν.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ