Μενού Κλείσιμο

Γεωστρατηγικό «στοίχημα» η Θράκη

Το βιβλίο του για τη Θράκη παρουσίασε στην Κατερίνη ο Ευρ. Στυλιανίδης

Η παρουσίαση γίνεται το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης και η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης.

Το βιβλίο του «Θράκη, το επόμενο βήμα» παρουσίασε την Παρασκευή στην Κατερίνη ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης, έχοντας στο πλευρό του τον Θανάση Λιακόπουλο, μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για το βιβλίο του, αναπτύσσοντας κάποιες πτυχές των προτάσεων που επιχειρεί να καταθέσει μέσα από αυτό.

Η πρωτοβουλία για την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου και στην Κατερίνη, ήταν του «Δίκτυου Προβληματισμού και Δράσης για την Πιερία μας», που όπως εξήγησε ο κ. Λιακόπουλος, ιδρύθηκε από αποφοίτους του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που έλκουν την καταγωγή τους από την Πιερία. Σκοπός του, είπε, είναι η ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο μας και η αναζήτηση λύσεων, ενώ σήμερα στο Δίκτυο συμμετέχουν άτομα με κοινούς προβληματισμούς για το μέλλον της Πιερίας.

Εκτός από το Δίκτυο Προβληματισμού, συνδιοργανωτές της παρουσίασης (η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος) ήταν και όλοι οι Σύλλογοι Θρακών της Πιερίας. Αυτήν ακριβώς την προθυμία των Συλλόγων της Θράκης που δραστηριοποιούνται στην Πιερία, υπογράμμισε και ο κ. Στυλιανίδης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του. Για το βιβλίο μίλησαν ο Αλέξανδρος Κοντός, Γενικός Διευθυντής ΣΕΚΕ Α.Ε., πρ. Υπουργός και τ. Βουλευτής Ξάνθης, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, μέσω της νέας του συγγραφικής δουλειάς, επιχειρεί να αναδείξει τα προβλήματα και τις δυνατότητες, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που ενέχει η Θράκη ως περιοχή εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας.

«Η Θράκη, λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή ή, λόγω αδιαφορίας και λαθών του αθηναϊκού κέντρου, θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα της χώρας τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Θρακιώτης πρώην υπουργός.

Το βιβλίο ουσιαστικά πρόκειται για μια μελέτη κατά την οποία παρουσιάζονται:

-Η αλήθεια για το νομικό και πραγματικό status της μουσουλμανικής μειονότητας.

-Τα λάθη αλλά και τα επιτεύγματα της ελληνικής πολιτικής από την «Αρχή της Αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάννης» έως την «Πολιτική της Θετικής Διάκρισης».

-Η εικόνα που αιφνιδίασε θετικά τον Τ. Ερντογάν όταν επισκέφθηκε την περιοχή ως Πρωθυπουργός.

-Ο ρόλος του τουρκικού Γενικού Προξενείου της Κομοτηνής και η «εμπιστοσύνη» ως καταλύτης για την εδραίωση της «Ανοιχτής Κοινωνίας» και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

-Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, στη δημογραφική και πολιτική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, στην επανεμφάνιση παρεμβατικών πολιτικών από τη γείτονα με στόχο τη «Συνδιοίκηση της Θράκης».

Παράλληλα, αποτελεί και μια πρόταση για να καταστεί η Θράκη ιδανικός επενδυτικός προορισμός, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, εδραιώνοντας την Ανοιχτή της Κοινωνία και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της Εθνικής Οικονομίας προς τις γειτονικές αγορές.

«Η Θράκη, παρά τις διαχρονικές θυσίες των κατοίκων της, πάντα άλλαζε χέρια, όχι με πολέμους, αλλά με υπογραφές. Μια έξυπνη Εθνική Αναπτυξιακή και Δημογραφική Πολιτική μπορεί να τη μεταβάλει από “ασπίδα” σε “δόρυ” της οικονομικής διπλωματίας και από “πύλη” σε “γέφυρα” της Ελλάδας και της Ευρώπης προς την Ανατολή. Αν υπάρξουν Σχέδιο, Πολιτική Βούληση και Τόλμη, η “ακριτική γη” θα επιστρέψει πολλαπλάσια τα οφέλη στην Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην εθνική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της χώρας», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ