Μενού Κλείσιμο

Γενέθλια με… μετωπική!

Σε νέα φάση ετοιμάζεται να μπει το ΠΑΣΟΚ που χθες έγινε… 42 ετών

Στα 42 του χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε ενωμένο, ούτε δυνατό. Οδεύει όμως προς ένα ακόμα ραντεβού με την ιστορία. Το ΠΑΣΟΚ «έρχεται από μακριά», αλλά «πόσο μακριά μπορεί να πάει»; Θα συνεχίσει να κρατά ψηλά τις σημαίες και τα σύμβολα του ή θα τα θυσιάσει στην προοπτική της δημιουργίας ενός νέου και ενιαίου πολιτικού φορέα που έχει ανοιχτά θέματα ιδεολογικού στίγματος και μετεκλογικών κατευθύνσεων; ρωτά το Βήμα

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις διεργασίες για την δημιουργία ενός νέου φορέα της παράταξης. Για το μέλλον του θα αποφασίσουν μόνο οι φίλοι και τα μέλη του» είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει την Κυριακή από το Ζάππειο, η Φώφη Γεννηματά.
Το πότε και με ποια διαδικασία δεν είναι ακόμα γνωστό. Είναι βέβαιο όμως, ο βαθμός δυσκολίας ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η προοπτική διάλυσης του ΠΑΣΟΚ προκαλεί ισχυρότατες αντιδράσεις στην παραδοσιακή βάση του. Εκφράστηκαν αυτές τις μέρες και μέσα από την αρθογραφία του Κώστα Λαλιώτη και του Παύλου Γερουλάνου.

Μετωπική με Τσίπρα
Η επέτειος, αποτέλεσε αφορμή για μια ακόμα σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο του πρωθυπουργού για τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε την οργή της κυρίας Γεννηματά. «Η προσπάθεια του κ Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις» σημείωσε σε δήλωση της.
Επισήμανε ότι «ο πανικός του κ. Τσίπρα μπροστά στην αναγέννηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον οδηγεί στο να εκτίθεται περισσότερο». Και χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τον πρωθυπουργό: «Ο άνθρωπος που αλυσόδεσε την χώρα, που εκχώρησε τον εθνικό πλούτο, που υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, ο λαθρέμπορος ελπίδας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη των αξιών, τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη».
Οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη θεώρησαν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, «βούτυρο στο ψωμί τους». Μια μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα δίνει πόντους στη βάση του ΠαΣοΚ στην οποία κυριαρχεί η άποψη ότι η μόνη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι «ο θάνατος σου, η ζωή μου», αφού διεκδικούν ζωτικό κομμάτι του ίδιου χώρου. Ο κ. Τσίπρας τον προσεταιρίστηκε, ο υπό συγκρότηση χώρος, τον επαναδιεκδικεί.

Εβδομάδα εξελίξεων
Από σήμερα οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά εισέρχονται στην τελική ευθεία. Την Τρίτη η επιτροπή Αλιβιζάτου, θα επιχειρήσει να υπάρξει συμφωνία στο θέμα της εξ αποστάσεως ψήφου και να ξεκαθαρίσει τις τελευταίες εκκρεμότητες για διαδικαστικά ζητήματα (κάλπες κλπ). Το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο διαφορετικών απόψεων και ενστάσεων όσον αφορά το αδιάβλητο της.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε παρέμβαση του (Καθημερινή) θέτει το ζήτημα με τρόπο επιτακτικό αφήνοντας αιχμές: «Είναι ανεξέλεγκτοι λοιπόν οι server; Το ερώτημα – σε μια κεντροαριστερή, δήθεν, εκδοχή – επανήλθε δυστυχώς αυτές τις μέρες. Μπορεί να είναι αδιάβλητη η ηλεκτρονική ψηφοφορία; Η δική μου απάντηση είναι ναι! Κατηγορηματικά ναι! Το ίδιο αδιάβλητη τουλάχιστον με την ψηφοφορία στην κλασική κάλπη», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι «οι παραδοσιακές κάλπες λοιπόν πρέπει να στηθούν «παράλληλα» με τις ηλεκτρονικές» και αποδίδει τα εμπόδια «σε κάποιους «σωματοφύλακες» που γνωρίζουν και εγγυώνται στους αρχηγούς τους, μόνο, τον παλιό καλό τρόπο». Το θέμα είναι κρίσιμο αλλά εκτιμάται ότι δεν μπορεί να απειλήσει τη δυναμική που έχει πάρει η διαδικασία.
Στα μέσα της εβδομάδας, αναμένεται να έχει ξεκαθαριστεί και ο αριθμός των υποψηφίων που προκαλεί ποικίλα σχόλια. Αν συμβάλει στην προσέλευση πολιτών στις κάλπες, η αίσθηση ότι αποδυναμώνει αντί να ενισχύει τη διαδικασία θα έχει διαψευστεί.
Οι υποψηφιότητες που αναμένονται είναι αυτές του Νίκου Ανδρουλάκη και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι θα ξέρουμε ποιοι άλλοι θα βρεθούν στην αφετηρία της κούρσας. Και αν ανάμεσα του είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, που δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη βάση του κόμματος του, που σημειώνουν ότι μετά την συμμετοχή στο εγχείρημα άλλου κόμματος, εκτός ΔΗΣΥ, με υποψήφιο τον πρόεδρο του, έχουν δημιουργηθεί άλλα δεδομένα τα οποία εξετάζουν.
Ένα βήμα πιο κοντά στο εγχείρημα, βρέθηκαν Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης. Σε ανακοίνωση της «Ώρας Αποφάσεων» μετά τη συνεδρίαση της πανελλαδικής συντονιστικής της επιτροπής, τονίζεται ότι σέβεται τις ελπίδες και τις προσδοκίες του κόσμου της Προοδευτικής Παράταξης στο εγχείρημα εκλογής αρχηγού του νέου κόμματος, μη αντιπαρατιθέμενη πολιτικά.
Όπως επισημαίνεται «αντιμετωπίζει θετικά ό,τι δυναμώνει την Προοδευτική Παράταξη και συμβάλλει στην ανάταξη της χώρας μέσα από μια ισχυρή μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση. Με αυτά τα κριτήρια θα εκφραστεί, θα παρέμβει και θα πορευτεί πολιτικά κατά την διάρκεια των διαδικασιών καθώς και μετά την ολοκλήρωσή τους.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ