Μενού Κλείσιμο

FT: Τι έρχεται μετά την Όμικρον; Επιστήμονες προβλέπουν νέες μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές αλλά πιο ήπιες

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης διανύει τον τρίτο χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊούμε την εξάπλωσή της να τροφοδοτείται από την πιο μολυσματική παραλλαγή μέχρι στιγμής, την Όμικρονεπιστήμονες εκτιμούν πως έρχονται στο μέλλον κι άλλες μεταλλάξεις.

 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν σε εκτενές άρθρο οι Financial Times, οι ειδικοί μιλούν για πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις αλλά που θα έχουν πιο ήπιο χαρακτήρα.

 

Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ιό Sars-Cov-2, ευνοεί τη δημιουργία παραλλαγών που μεταδίδονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

 

«Ο Sars-Cov-2 θα συνεχίσει να »γεννά» νέες παραλλαγές, αλλά η κυτταρική μας ανοσία θα ενισχύει την προστασία από σοβαρές ασθένειες κάθε φορά που μολυνόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό πιο φονικό μπορεί ακόμα και να αποτελούν μειονέκτημα (γι’ αυτόν) εάν εμποδίζουν την αποτελεσματική μετάδοσή του.

 

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει μία θανατηφόρα παραλλαγή που να είναι παράλληλα και πιο μεταδοτική και πιο επιβλαβής, η καθηγήτρια κυτταρικής βιολογίας UCL Jennifer Rohn απαντά:

 

«Δεν ξέρω πόσο εφικτό θα ήταν αυτό για αυτό τον ιό. Ο Sars-Cov-2 εξαρτάται από τη μόλυνση των κυττάρων και μπορεί αυτό ήδη να έχει φτάσει στο τέλος του «ρεπερτορίου του»».

 

Με πληροφορίες από Financial Times

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ