Μενού Κλείσιμο

«Φρένο» στις παράνομες χωματερές!

Δήμος Δίου-Ολύμπου:

Να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό, αλλά και να καταγγέλουν περιπτώσεις ρύπανσής του, καλεί τους δημότες ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, με αφορμή την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε περιοχές που είχαν μετατραπεία σε ΧΑΔΑ

«Για μια ακόμα φορά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το λυπηρό φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπάζων και κοινών απορριμμάτων από ασυνείδητους σε περιοχές του Δήμου Δίου – Ολύμπου, προξενώντας περιβαλλοντική ρύπανση και οικτρή εικόνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως «υποχρέωση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου είναι η αποκομιδή μόνον των αστικών απορριμμάτων από κάδους, για τα οποία υπάρχει και η αντίστοιχη χρέωση του ανταποδοτικού δημοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, συνεισπραττόμενου με το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Η απόρριψη των μπάζων και ογκωδών αντικειμένων γίνεται στο Χ.Υ.Τ.Α. Λιτοχώρου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με μέριμνα και δαπάνη του ιδιώτη.»

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου σε συνεργασία με το προσωπικό και τα μηχανήματα της τεχνικής υπηρεσίας, της ΔΕΑΔΟ και της ΔΕΥΑΔΟΛ οργάνωσαν εκστρατεία καθαριότητας απομακρύνοντας μπάζα και απορρίμματα από αυτοσχέδιες χωματερές, μια «επιχείρηση» που διήρκησε περίπου δύο μήνες.

Ειδικότερα απομακρύνθηκαν τα μπάζα και τα απορρίμματα από παράνομες χωματερές σε: Σκοτνία/Λεπτοκαρυά (ανατολικά από τα διόδια), Πλάκα (όριο με Λεπτοκαρυά), Νέα Έφεσο (στα όρια με το δήμο Κατερίνης), Νέους Πόρους (πίσω από το γήπεδο) και Πλαταμώνα (παραπλεύρως του σχολείου, στις παλιές γραμμές και πίσω από το γήπεδο).

Αποκαταστάθηκαν έτσι και εξωραΐστηκαν όλες οι περιοχές αυτές, που οι ασυνείδητοι μετέτρεψαν από φυσικούς θύλακες πρασίνου σε εστίες μόλυνσης.

Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκαν από το Δήμο και πινακίδες με την ένδειξη: «Απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών και μπαζών» προς ενημέρωση των πολιτών.

Το συνολικό κόστος των εργασιών καθαρισμού των παράνομων χωματερών ξεπέρασε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό σημειωμα, «ο δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος και η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την επανεμφάνιση τους. Η ανομία θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει!»

Η χρήση των πινακίδων στα σημεία όπου ήδη πραγματοποιήθηκαν οι καθαρισμοί, αλλά και η αστυνόμευση μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα, όμως χωρίς τη συνδρομή των πολιτών η όποια προσπάθεια θα πάει χαμένη.

Έτσι ο Δήμος κάνει έκκληση στους, δημότες που «έχουν γνώση και παρατηρούν την επανεμφάνιση τέτοιων φαινομένων να ενημερώνουν άμεσα τον Δήμο Δίου – Ολύμπου με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας παράνομων χωματερών να καταγγέλλουν καταθέτοντας – με πλήρη εχεμύθεια – στοιχεία (αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων, φωτογραφίες από κινητό κλπ) τους παραβάτες στο email dion-olympos@dion-olympos.gr ή στα τηλέφωνα 2352061445 και 2352350100 και να αποστέλλουν τα στοιχεία στη διεύθυνση Δήμος Δίου – Ολύμπου, Αγ. Νικολάου 15, Λιτόχωρο 602 00, ώστε οι παραβάτες να διώκονται και ποινικά.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ