Μενού Κλείσιμο

Φούλ για νέα πενταετία!

Απολογισμός έργου και ανακοινώσεις από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

«…είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με όραμα και σχέδιο, να συνεχίσουμε και τα επόμενα πέντε χρόνια με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών…», ανέφερε ο Απόστολος Τζιτζικώστας

 

Υποδομές, επιχειρηματικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη είναι το τρίπτυχο στο οποίο βασίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2017, τόνισε κατά την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του περσινού έτους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έθεσε μάλιστα και τους στόχους της διοίκησης της Περιφέρειας για την επόμενη πενταετία.

Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο και στις δράσεις που υλοποίησε το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε έναν δημόσιο απολογισμό, που έγινε νωρίτερα από κάθε χρονιά.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας άσκησε παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη» και περιέγραψε το μοντέλο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης όπως θα πρέπει να προκύψει από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» πρέπει να αποτελέσει το ορόσημο της μετάβασης από τη περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, κάτι που θα φέρει και πιο κοντά τη χώρα μας στο εδραιωμένο, εδώ και χρόνια, σύγχρονο μοντέλο της Ευρώπης των Περιφερειών, με τις Περιφέρειες να μετεξελίσσονται σε ατμομηχανές ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το 2017 έτος ορόσημο για την Κεντρική Μακεδονία, την ανάπτυξή της, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της περιοχής, τις τοπικές επιχειρήσεις, τις προοπτικές που ανοίγονται για την κοινωνία, για την κάλυψη των αναγκών των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Στα σημαντικότερα επιτεύγματα της προηγούμενης χρονιάς ο Απόστολος Τζιτζικώστας συμπεριέλαβε την πιο σημαντική μέχρι τώρα, διεθνή διάκριση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αναδείχτηκε «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης», το γεγονός ότι η Περιφέρεια είναι στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών σε απορρόφηση κονδυλίων και υλοποίηση έργων στο νέο ΕΣΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ταυτόχρονα ο εθνικός πρωταθλητής στο ΕΣΠΑ για τρίτη συνεχή χρονιά, με την ταχύτερη εκκίνηση και στο νέο ΕΣΠΑ, την ενεργοποίηση του 83,7% του συνόλου του προγράμματος, την έκδοση 71 προσκλήσεων ύψους 667 εκ. ευρώ, την ένταξη 183 έργων προϋπολογισμού 512,8 εκ. ευρώ, τη συμβασιοποίηση έργων 340,4 εκ. ευρώ και την απορρόφηση να ξεπερνά τα 154 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο προτεραιοτήτων της πολιτικής της διοίκησης της Περιφέρειας (Υποδομές – Επιχειρηματικότητα – Κοινωνική Αλληλεγγύη), ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ανά άξονα μεταξύ άλλων τα εξής:

-Υποδομές: Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, μέσω της υλοποίησης περισσότερων από 1.500 έργων και παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικά έργα: Ανισόπεδος κόμβος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (Κ16), οδικό τμήμα Πατρίδα – Νάουσα, οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη, παράκαμψη Έδεσσας, περιφερειακή οδός Κατερίνης κ.ά., εξασφάλιση 30 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, περίπου 60 εκ. ευρώ για τις υποδομές στην Παιδεία και την Υγεία και πάνω από 200 εκ. ευρώ για το Περιβάλλον.

-Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία: Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία και ανοίγουν το επόμενο διάστημα προσκλήσεις 133 εκ. ευρώ για επιχειρηματικά σχέδια. Ξεκίνησε η λειτουργία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, που είναι η πρώτη One Stop Shop υπηρεσία από δημόσιο φορέα. Στον τουρισμό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις, σύναψε διεθνείς συνεργασίες, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες, αεροπορικές εταιρίες και φορείς και προχώρησε στη στοχευμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος της, ειδικά μέσω του Ίντερνετ, με καινοτόμες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και tablets, αλλά και καμπάνιες. Στόχος, είναι ο δωδεκάμηνος τουρισμός. Στον πολιτισμό, υλοποιούνται μεγάλα πολιτιστικά έργα προϋπολογισμού 8,7 εκ. ευρώ. Στην αγροτική οικονομία και τον Πρωτογενή Τομέα προχώρησαν δράσεις αγροτικής ανάπτυξης ύψους 220 εκ. ευρώ, υλοποιείται το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών και ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο ύψους 6,7 εκ. ευρώ. Παράλληλα προχώρησε το μεγάλο στοίχημα της Μακεδονικής Κουζίνας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη. Επίσης, δημιουργήθηκε το Μητρώο Επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία διπλογραφικού συστήματος από την Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη στη χώρα εγκαινίασε την Εφαρμογή Ελέγχου Εσόδων και επέκτεινε την ψηφιακή υπογραφή και το Σύστημα Διοικητικής Πληροφόρησης.

-Αλληλεγγύη – Κοινωνική μέριμνα – Δημόσια Υγεία: Το 2017 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη και μόνη Περιφέρεια της χώρας, που ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την εφαρμογή του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), δίνοντας ουσιαστική βοήθεια σε περισσότερους από 60.000 πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Υποστηρίχθηκαν 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικούς σταθμούς και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις για τα παιδιά σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Υποστηρίζονται δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων και Υπνωτηρίων, Κέντρων Κοινότητας, Κοινωνικών Παντοπωλείων, Συσσιτίων, Κοινωνικών Φαρμακείων και Ιατρείων. Πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν είναι «το βαλιτσάκι της αγάπης», τα κουπόνια σε λαϊκές αγορές, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το πρόγραμμα αγωγής υγείας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δράσεις για ηλικιωμένους, αποφυλακισμένους, νέους γονείς κ.ά.

«Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι τεράστιες. Αληθινή σιγουριά υπάρχει πλέον μόνο στην πρόοδο, τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές. Εμείς δεν φοβόμαστε το μέλλον. Δεν διστάζουμε να σηκώνουμε το βάρος και το μέγεθος της ευθύνης που αναλάβαμε. Για το λόγο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με όραμα και σχέδιο, να συνεχίσουμε και τα επόμενα πέντε χρόνια με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζουμε και θα τα καταφέρουμε να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια, φιλική στην επιχειρηματικότητα και πάντα δίπλα στους πολίτες. Θα τα καταφέρουμε η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση», δήλωσε ολοκληρώνοντας τον απολογισμό ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ