Μενού Κλείσιμο

Φλόγα γεμάτη συμβολισμούς

Τελετή υποδοχής της  Ολυμπιακής Φλόγας στην Κατερίνη 

Στην πλατεία Ελευθερίας, η Κατερίνη, υποδέχτηκε χθες το πρωί, τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της «PYEONGCHANG 2018» (Δημοκρατία της Κορέας). Η φλόγα, έφθασε στην πόλη με πρώτο σταθμό την οδό Κασσάνδρου, ενώ στην συνέχεια πέντε λαμπαδηδρόμοι και εννέα συνοδοί, εκπρόσωποι από την αθλητική και κοινωνική ζωή του τόπου, τη μετέφεραν στην κεντρική πλατεία μέσω της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «PYEONGCHANG 2018».

Πλήθος κόσμου, επιφύλαξε θερμή υποδοχή στους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν τη φλόγα. Η τελετή της αφής πραγματοποιήθηκε στο βωμό, ο οποίος είχε στηθεί δίπλα από το Άγαλμα της Ελευθερίας, παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, του μέλους της Ολυμπιακής Επιτροπής και προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιου Βασιλειάδη,  του εκπροσώπου της επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PYEONGCHANG 2018» Γιουν Τζου Χονγκ, στελεχών του Ολυμπιακού Κινήματος, των Βουλευτών Πιερίας Μπέτυς Σκούφα, Χαρίλαου Τζαμακλή, Αστέριου Καστόρη, Κώστα Κουκοδήμου, της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, εκπροσώπων κομμάτων, εκπροσώπων των στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών, δημοτικών συμβούλων κ.α. εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Το βωμό άναψε καταχειροκροτούμενη η Κατερίνα Νικολαΐδου, Ολυμπιονίκης – Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κωπηλασία (αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης) συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο – του αδελφοποιημένου με την Κατερίνη – Δήμου Moosburg Αυστρίας, Herbert Gaggle.

Μετά την αφή του βωμού, ακολούθησαν η ανάκρουση του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, ενώ δύο νεαρά παιδιά ενδεδυμένα με την παραδοσιακή στολή της διοργανώτριας χώρας των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η Ζωή Κατσαρέλια και ο Ευθύμιος-Ειρηναίος Βενετσάνος, τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο της Δημοκρατίας της Κορέας.

Μουσικό όχημα της λιτής και όμορφης εκδήλωσης ήταν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών. Το προσεγμένο πολιτιστικό πρόγραμμα με εναλλαγές λόγου, μουσικής, χορού κ.α. δρώμενων, που ακολούθησε, επιμελήθηκε ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Ευθύμιος Μαυρίδης.

Η παρουσίαση της τελετής έγινε από  τον δημοσιογράφο – μέλος του ΠΣΑΤ Περικλή Χατζηγιάννη.

«Η Κατερίνη σήμερα γιορτάζει,  καθώς αποτελεί τεράστια τιμή και συγκίνηση, που ανάβει στην πλατεία Ελευθερίας η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, που το μήνυμά της είναι πανανθρώπινο. Υποδεχόμαστε αυτό το σπουδαίο συμβολικό άσβεστο φως, το οποίο μεταδίδει το πνεύμα, τον τρόπο σκέψης, τη φιλοσοφία και την επιστήμη, τη δημοκρατία,  ότι γέννησε η Ελλάδα, ενώ σε ένα γκρίζο περιβάλλον δείχνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας. Σας καλωσορίζουμε εδώ στην Κατερίνη, με αγάπη και σπουδαία συναισθήματα τα οποία θέλουμε να μεταφέρετε και στο λαό της Δημοκρατίας Κορέας» τόνισε μεταξύ άλλων, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης στο καλωσόρισμα της Ολυμπιακής Φλόγας, κάνοντας λόγο «για ένα σύμβολο  που περνά, και φωτίζει όλο τον κόσμο, για ιδιαίτερη τιμή και χαρά που η Ολυμπιακή Φλόγα στο δρόμο της για τη Δημοκρατία της Κορέας βρίσκεται στην Κατερίνη».

Στο χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος της επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της «PYEONGCHANG 2018» (Δημοκρατία της Κορέας), Γιούν Τζου Χονγκ σημείωσε: «Εκφράζω τις ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους συντελεστές για αυτή την θερμή υποδοχή, για την ευγένεια των αρχών και κατοίκων της πόλης, για αυτή την όμορφη σήμερα εκδήλωση, εδώ στην Κατερίνη. Ο λαός της Δημοκρατίας της Κορέας αισθάνεται υπερηφάνεια και τιμή για τη διεξαγωγή των αγώνων στη χώρα μας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για την επιτυχία της διοργάνωσης. Και πιστεύω ότι θα μεταδώσουμε στον κορεατικό λαό  και σε όλο τον πλανήτη το μήνυμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία […]».

Τέλος, στο χαιρετισμό του, το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιος Βασιλειάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστούμε για την οργάνωση και τη φιλοξενία. Ευχαριστούμε το Δήμαρχο, τις αρχές του τόπου, όλους τους πολίτες για τη θερμή υποδοχή. Η εικόνα με όλο αυτό τον κόσμο εδώ μιλάει από μόνη της και τα λόγια περιττεύουν. [..] Όλη αυτή η διαδικασία της λαμπαδηδρομίας στον ελλαδικό χώρο καλύφτηκε από χορηγούς, εθελοντές, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Είμαι βέβαιος ότι και στο μέλλον θα έρθει εδώ, στη φιλόξενη πόλη σας η φλόγα».

Μετά τους χαιρετισμούς έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών, ενώ ο δήμαρχος Κατερίνης, σε μία συμβολική κίνηση πρόσφερε ένα κλαδί ελιάς – που έκοψε δίπλα από τα άγαλμα της Ελευθερίας – στον κο Χονγκ, για να το μεταφέρει στη Δημοκρατία της Κορέας, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Δίνουμε ως Έλληνες, για μια ακόμα φορά το μήνυμα της Ειρήνης το μήνυμα των πανανθρώπινων αξιών, ώστε η Ελλάδα των αρχών, των ιδεών και των αξιών και σήμερα να συνεχίζει να φωτίζει την παγκοσμιότητα».

Κατά παρέκκλιση του προγράμματος, ο Δήμαρχος τοποθέτησε στο άγαλμα της Ελευθερίας με την συνδρομή της Κατερίνας Νικολαΐδου και του Σάββα Καρυπίδη, το κλαδί ελιάς, που δημιούργησε ο αείμνηστος γλύπτης Ευθύμης Καλεβράς «Περιμέναμε χρόνια αυτή τη στιγμή, καθώς αυτή η Ελευθερία κρατούσε στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς και κάποιο βέβηλοι το απομάκρυναν, με αποτέλεσμα ο μεγάλος μας καλλιτέχνης να το δημιουργήσει για μία ακόμα φορά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Η Ολυμπιακή Φλόγα συνέχισε την πορεία της, με αφετηρία την οδό 25ης Μαρτίου για τον επόμενο σταθμό της, που ήταν το Λιτόχωρο.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ