Μενού Κλείσιμο

Φεστιβάλ αρχιτεκτονικής στην Κατερίνη

Από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Πιερίας

Workshop για μαθητές, ποδηλατοβόλτα σε συνοικίες της πόλης, αλλά και γνωριμία με κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στην Κατερίνη, περιλαμβάνει το 1ο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής. Τη Δευτέρα τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας από 150 κτίρια της πόλης που κατασκευάστηκαν έως το 1970

Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής διοργανώνει για πρώτη χρονιά φέτος, ο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Πιερίας (ΣΑΔΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής η οποία έχει οριστεί κάθε πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη.

Το 1ο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής θα διεξαχθεί 1 με 11 Οκτωβρίου και έχει θέμα «Αρχιτεκτονική και μνήμη» και συνδιοργανώνεται με το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Πιερίας. Το φετεινό φεστιβάλ θα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων.
Έτσι στο δεκαήμερο που θα διαρκέσει, προγραμματίζονται:
-Έκθεση με θέμα «Αρχιτεκτονική και μνήμη, (1 με 8 Οκτωβρίου) στην Αστική Σχολή Κατερίνης. Η έκθεση αποτελεί μια φωτογραφική 150 περίπου κτιρίων της πόλης που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1970 και αποτελούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, είτε γιατί ξεχωρίζουν για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους (όπως π.χ. τα 5 χαρακτηρισμένα «μνημεία» της πόλης) είτε γιατί αποτελούν χαρακτηριστικά κτίρια της κάθε συνοικίας της Κατερίνης λόγω της τυπολογίας, της χρησης ή της ιστορίας τους. Η έρευνα έχει γίνει απο την ομάδα εργασίας του ΣΑΔΑΣ.
Τα εγκαίνια θα τιμήσουν με την παρουσία και τις εισηγήσεις τους, η Άρτεμις Καλογήρου, Αρχιτέκτων Μηχανικός και ο Μιχαήλ Νομικός, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ. Οι εισηγήσεις αφορούν σε θέματα αποκατάστασης και επανάχρησης κτιρίων καθώς και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα
-Μαθητικό workshop με θέμα «H Κατερίνη μου». Η εκδήλωση απευθύνεται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων που θα επισκεφθούν την έκθεση και αποτελεί παράλληλη εκδήλωση με τη λειτουργία της έκθεσης στην Αστική Σχολή Κατερίνης.
-Αρχιτεκτονική ποδηλατοβόλτα σε γειτονιές της Κατερίνης σε συνεργασία με την Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας την Σετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα. Η εκκίνηση θα δοθεί απο την Πλατεία Ελευθερίας.
Η επόμενη εκδήλωση έχει τίτλο, «Κτιρια Ανοιχτα. Πρόκειται για «αρχιτεκτονικό περίπατο» και ξενάγηση σε κτίρια της Κατερίνης και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα, με σημείο συνάντησης την οικία Μπίσμπα
Να σημειωθεί οτι η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής «γιορτάζεται» κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου με πολλές εκδηλώσεις αρχιτεκτονικού περιεχομένου, ανά τον κόσμο. Σε αυτήν τη γιορτή της αρχιτεκτονικής, για πρώτη φορά φέτος ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Πιερίας, συμμετέχει με τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ανοικτές για το κοινό της πόλης το οποίο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει κτίρια και συνοικίες της πόλης και να μάθει πράγματα για αυτά, που ενδεχομένως δεν θα είχε την ευκαιρία να ακούσει και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της περιοχής μας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ