Μενού Κλείσιμο

Φ.Μπαραλιάκος: Πρώτη φορά αποζημιώνονται ζημιές σε προανθικό στάδιο

Φ.Μπαραλιάκος: Πρώτη φορά αποζημιώνονται ζημιές σε προανθικό στάδιο

 

Ψηφίστηκε χθες στην Ελληνική Βουλή η τροπολογία με την οποία δίνεται για πρώτη φορά αποζημίωση, για ζημίες που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες στο προανθικό στάδιο, με την πληρωμή να προγραμματίζεται να γίνει άμεσα στο προσεχές διάστημα.

Ο Βουλευτής ΝΔ Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος εξέφρασε δημόσια την ικανοποίηση του για την θετική εξέλιξη του θέματος, για το οποίο είχε στενή συνεργασία από την πρώτη μέρα που προέκυψε (Μάρτιο 2021 είχε επισκεφθεί καλλιέργειες στην Πιερία ) με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ. Ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά που έδωσε λύση σε ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών, οι οποίοι ενώ υπέστησαν ζημία, δεν είχαν το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω μη πρόβλεψης του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται αποζημίωση για τον Παγετό της Άνοιξης του 2021, ο οποίος έπληξε έντονα την αγροτική παραγωγή στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων  και των καλλιεργειών που βρισκόταν σε προανθικό στάδιο. Η ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Κανονισμός Ασφάλισης του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), μέχρι και σήμερα δεν προβλέπει αποζημίωση για καλλιέργειες σε προανθικό στάδιο, μερίμνησε προκειμένου να λάβουν την ανάλογη στήριξη οι αγρότες που διαφορετικά βρισκόταν εκτεθειμένοι σε τέτοιους είδους καταστροφές.

Η τροπολογία προβλέπει ότι συγκεκριμένα για καταστροφές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021», το χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Φεβρουαρίου του 2021 έως 20 Απριλίου 2021 σε διαδοχικές χρονικές περιόδους, λόγω της μοναδικής φύσης του στις Περιφέρειες της χώρας και στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων τους, ισχύουν τα εξής:

  1. Το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να ανέρχεται έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, καθορίζεται το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο.
  2. Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) μπορεί, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή μέχρι ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, την οποία δικαιούνται, και να καθορίζει ποσοστό προκαταβολής διαφορετικό ανά ζημιογόνο αίτιο ή ανά προϊόν ή ανά γεωγραφική ζώνη.
  3. Ο ΕΛΓΑ μπορεί, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, μέχρι την 31η.12.2022, να χορηγεί προκαταβολές της εκτιμηθείσας αποζημίωσης σε όσους υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους, οι οποίες ήταν σε προανθικό στάδιο. Οι προκαταβολές του πρώτου εδαφίου εντάσσονται στο Ειδικό (AD HOC) Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021».

Η έκτακτη ρύθμιση της Κυβέρνησης έφερε ικανοποίηση στον αγροτικό κόσμο, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι η Νέα Δημοκρατία στέκεται δίπλα στους Έλληνες αγρότες και δίπλα στον πολίτη, στηρίζοντάς τον σε κάθε κρίση, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει το κράτος.

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ