Μενού Κλείσιμο

ΕΒΕ Πιερίας – Σύσκεψη για τη (μη) φιλοξενία προσφύγων σε παραλιακή περιοχή, μια μέρα πριν την άρση του lockdown στον τουρισμό!

Την πρωτοβουλία να «διεθνοποιήσει» την παρουσία τριών (;) τεσσάρων (;) οικογενειών που φιλοξενούνται σε παραλιακή περιοχή της Πιερίας, ανέλαβε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, καλώντας σε σύσκεψη δημάρχους, αντιπεριφερειάρχη, βουλευτές, τουριστικούς φορείς και μέσα ενημέρωσης (!) το πρωί της Κυριακής 14 Ιουνίου.

Μια μέρα πριν την άρση του lockdown στις τουριστικές επιχειρήσεις, το Επιμελητήριο Πιερίας επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών της την «πολιτική ηγεσία» της περιοχής μας, δημοσιοποιώντας μια δυσμενή εξέλιξη (αν και εφόσον αυτή γενικευτεί), ακολουθώντας ακριβώς αντίθετη πρακτική από εκείνη που ακολουθούν τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, με επιστολή του σε 16 πρόσωπα-φορείς (και σε όλα τα μέσα ενημέρωσης), απευθύνει πρόσκληση την Κυριακή στο Επιμελητήριο, «κρούοντας καμπανάκι κινδύνου» για την περιοχή μας. «Παρατηρήθηκε ότι το τελευταίο διάστηµα εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες και µετανάστες στο ∆.∆. Παραλίας, την ώρα µάλιστα που οι επαγγελµατίες ολόκληρου του Νοµού αγωνίζονται να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί από τη φετινή τουριστική περίοδο» αναφέρει στο κάλεσμά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επικαλείται την τραγική «εμπειρία» νησιών και κάθε τουριστικού προορισµού, «που αναγκάστηκε να φιλοξενήσει πρόσφυγες και παράνοµους µετανάστες»

Όπως διευκρινίζει, «χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρωπιστικά µας ιδεώδη, επιζητούµε εναγωνίως µια βιώσιµη λύση, η οποία θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων σε χώρους εκτός των τουριστικών περιοχών».

Κλείνοντας την επιστολή –πρόσκληση ο πρόεδρος του ΕΒΕ, χαρακτηρίζει την παρουσία όλων των φορέων επιβεβλημένη «προκειµένου να βρεθεί η άριστη λύση τόσο για την τοπική µας οικονοµία, όσο και για τη φιλοξενία αυτών που την έχουν ανάγκη»

«Βίοι παράλληλοι» για ΕΒΕ και ΕΞΕΠ

Η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, αποδεικνύει τον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την περιοχή μας. Τα τελευταία χρόνια, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, πολλές φορές κλήθηκε να διαχειριστεί παρόμοια ζητήματα και «πρωτοβουλίες» μελών της για διάθεση τουριστικών μονάδων τους για φιλοξενία προσφύγων ή μεταναστών.

Στην πλειοψηφία τους και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση (στις περισσότερες των περιπτώσεων) αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, ενώ οι περισσότερες εξ αυτών δεν διέρρευσαν καν στον τύπο. Όπως πολλές φορές έχει αναφέρει και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, στόχος δεν είναι η δημοσιοποίηση και η προσωπική προβολή μέσα από θέματα που κεντρίζουν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά η επίλυση των προβλημάτων με τον λιγότερο δυνατό αντίκτυπο στην κοινωνία και τον τουρισμό.

Η πρόσκληση του Επιμελητηρίου για την σύσκεψη

Αναλυτικά η πρόσκληση προς τους φορείς και μέσα ενημέρωσης αναφέρει: «Με τις πληγές σε βάρος του Τουρισµού και της Οικονοµίας του τόπου µας, λόγω της πανδηµίας COVID 19, ακόµη ανοιχτές και µε τη συνοχή της κοινωνίας να απειλείται σοβαρότατα, λόγω της επικείµενης βαθειάς ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας, κάποιοι µε τις ενέργειές τους θέτουν σε κίνδυνο και την τελευταία ελπίδα της οικονοµικής µας επιβίωσης, τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ.Συγκεκριµένα, παρατηρήθηκε ότι το τελευταίο διάστηµα εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες και µετανάστες στο ∆.∆. Παραλίας, την ώρα µάλιστα που οι επαγγελµατίες ολόκληρου του Νοµού αγωνίζονται να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί από τη φετινή τουριστική περίοδο.

Η εµπειρία των νησιών και κάθε τουριστικού προορισµού, που αναγκάστηκε να φιλοξενήσει πρόσφυγες και παράνοµους µετανάστες, είναι τραγική σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον, στην καταστροφή του τουριστικού τους προϊόντος και στις οικονοµικές ζηµίες που, κατά συνέπεια, υπέστησαν.

Χωρίς να κάνουµε εκπτώσεις στα ανθρωπιστικά µας ιδεώδη, επιζητούµε εναγωνίως µια βιώσιµη λύση, η οποία θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων σε χώρους εκτός των τουριστικών περιοχών, έτσι ώστε να µην ακυρωθεί η τεράστια προσπάθειά µας για την οµαλή επανεκκίνηση της Οικονοµίας µας.

Για τον λόγο αυτόν, η παρουσία σας στο Επιµελητήριο Πιερίας, την Κυριακή 14-6-2020 και ώρα 11:00 κρίνεται απαραίτητη, προκειµένου να βρεθεί η άριστη λύση τόσο για την τοπική µας οικονοµία, όσο και για τη φιλοξενία αυτών που την έχουν ανάγκη.»

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ