Μενού Κλείσιμο

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ | Με τη βάση για την ανατροπή

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Με τη βάση για την ανατροπή

 

Εκλογές για έναν (τον Αλέξη Τσίπρα) με τη συμμετοχή για πρώτη φορά στη διαδικασία, πολλών. Ποια στερεότυπα «έσπασε» ο ΣΥΡΙΖΑ και τι δεν τόλμησε.

 

Μετά το ΠΑΣΟΚ το 2004, τη Νέα Δημοκρατία το 2009, ένα ακόμη κόμμα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ, προσέφυγε στη βάση του για την εκλογή προέδρου και οργάνων. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ήταν ο μοναδικός υποψήφιος (όπως το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ), ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στα μέλη του κόμματος να εκφράσουν την αδιαμφισβήτητη στήριξη στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού που συγκέντρωσε το 99% των ψήφων.

 

Η ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου είναι διάχυτη, αφού είχε φροντίσει να μην βάλει ψηλά τον πήχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από συνεχείς εκλογικές αποτυχίες το 2019 (εκλογές Ευρωβουλής, εθνικές εκλογές, εκλογές Αυτοδιοίκησης) επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τις αυξήσεις σε ενέργεια και αγαθά και να μετατρέψει μια εσωκομματική διαδικασία, σε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση για προσφυγή στις κάλπες. Όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, ωστόσο ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την ηγετική φυσιογνωμία του Αλέξη Τσίπρα, ως προς τη διαχείριση όσων επιχειρήσουν σε εσωκομματικό επίπεδο, να «φρενάρουν» την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Τα 172.000, είναι ένας σημαντικός αριθμός μελών που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεχομένως θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερος, αν έσπαζε και το τελευταίο στερεότυπο του ΣΥΡΙΖΑ για δικαίωμα ψήφου μόνο στα μέλη ή σε όσους γραφτούν μέλη. Στις αντίστοιχες εσωκομματικές διαδικασίες για ανάδειξη αρχηγού, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, έδωσαν το δικαίωμα συμμετοχής και σε «φίλους του κόμματος», οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους δεν ήθελαν να εμφανίζονται ως ενεργά μέλη. Στο νέο που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, το δικαίωμα εγγραφής στο κόμμα και συμμετοχής στη ψηφοφορία, για όσους έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Πρόκειται για μια έξυπνη πολιτική επιλογή, που διευρύνει την εσωκομματική εκλογική βάση. Με την κίνηση αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να προσελκύσει περισσότερα μέλη, εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια των τελειόφοιτων του Λυκείου για τη μείωση των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση που λίγες ώρες πριν είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας.

 

Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών, είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του για τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση. Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας»

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε όλους και όλες θερμά «για τη μεγάλη συνεισφορά τους, για τη σημερινή συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας». «Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο, ένα σπουδαίο, ένα αποφασιστικό βήμα για να ξαναφέρουμε την ελπίδα πίσω στον τόπο μας, στην πατρίδα μας και το έχει ανάγκη», υπογράμμισε. Θύμισε ότι «το βράδυ των εκλογών της «γλυκιάς ήττας» του 2019 -γιατί πήραμε 32% του ελληνικού λαού-, είχα μιλήσει τότε ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό που μας δίνει ο δημοκρατικός κόσμος της πατρίδας μας, ήταν μια εντολή για εμάς, μια εντολή μετασχηματισμού, μια εντολή να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών τότε με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ των δεκάδων χιλιάδων προοδευτικών πολιτών που μας στήριζαν και μας στηρίζουν».

«Σήμερα», υπογράμμισε, «κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Και κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα χάρη στην πρωτοφανή συμμετοχή των μελών μας, νέων και παλιών, 150.000 και πλέον πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να στείλουν πίσω το λογαριασμό, με την πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη της συλλογικής μας ηγεσίας, με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με 172.000 συνολικά εγγεγραμμένα μέλη στις οργανώσεις του κόμματος και της Νεολαίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πια ένα άλλο κόμμα». «Ένα κόμμα», είπε «πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Μα πάνω από όλα ένα κόμμα των μελών του». «Ο κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας που σήμερα άπλωσε τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της υπαίθρου, κάθε κοινωνική ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Γίναμε σήμερα», πρόσθεσε, «το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας κι ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική επιτυχία», για να σημειώσει ότι «αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία: «Πάνω απ’ όλα τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες, παλιά και νέα μέλη μας, που προσήλθαν στις κάλπες και έστειλαν πίσω το λογαριασμό αλλά και με τίμησαν προσωπικά με την εμπιστοσύνη τους. Αισθάνομαι βαριά αυτή την ευθύνη». Επιπλέον, ευχαρίστησε «τους περισσότερους από τρεις χιλιάδες εθελοντές και εθελόντριες στις εφορευτικές επιτροπές που κράτησαν αψεγάδιαστη αυτή τη διαδικασία απ’ το πρωί, τα μέλη της ΚΕΦΕ, τον πρόεδρο της, Ηλία Νικολακόπουλο, όλα τα μέλη μας που εργάστηκαν άοκνα όλο αυτό το διάστημα, τον Γραμματέα του κόμματος τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, όλοι αυτοί, χιλιάδες μέλη μας εργάστηκαν για μια άψογη, διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία».

Καταληκτικά ο κ. Τσίπρας «υπενθύμισε» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ των 30.000 μελών τότε κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις», για να σημειώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης». Τόνισε ότι «αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση. Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας».

«Καλή δύναμη και καλούς αγώνες, γιατί τώρα ξεκινάει ένας νέος μεγάλος και νικηφόρος γύρος για όλους μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Σε ανακοίνωσή του για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, αναφέρει: «Την Κυριακή 15.05.2022 ολοκληρώθηκε το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με την εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από τα 172.000 μέλη του κόμματος, νέα και παλιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πια ένα άλλο κόμμα. Είναι πλέον ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό, μα πάνω από όλα κόμμα των μελών του. Είναι το μαζικότερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη και αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής.

Το ίδιο ισχύει και στην Πιερία. Εκατοντάδες τα νέα και τα παλιά μέλη που προσήλθαν σε όλα τα εκλογικά κέντρα της Πιερίας και ψήφισαν για την ανάδειξη του προέδρου και της νέας ΚΕ. Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των μελών του κόμματος σε όλες τις οργανώσεις της Πιερίας με κυρίαρχο και αισιόδοξο χαρακτηριστικό την αθρόα συμμετοχή της νέας γενιάς.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών, σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης”, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας.»

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.