Μενού Κλείσιμο

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Το ζήτημα της «αδικαιολόγητης καθυστέρησης της υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας», θέτουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εσωτερικών, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται σε έργα που κρίνονται εξαιρετικής σημασίας λόγω της κλιματικής κρίσης και παρ’ ότι είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των σχετικών προτάσεων των δήμων στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦιλόΔημος Ι», δεν έχουν υλοποιηθεί

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρουν πως στις 15 Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα έργα αξιολογήθηκαν ταχύτατα, λόγω της σημασίας τους και τον  Ιούλιο του 2019 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος παρέλαβε μεταξύ άλλων μία λίστα 11 έργων συνολικού προϋπολογισμού 38.829.110,72 ευρώ, για τα οποία χρειαζόταν μόνο η διοικητική πράξη της ένταξής τους για χρηματοδότηση από τον «ΦιλόΔημο».

Και συνεχίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ενώ, λοιπόν, ο Υπουργός παρέλαβε έτοιμα προς ένταξη έργα στον πολύ σημαντικό και απόλυτης προτεραιότητας άξονα αντιπλημμυρικής προστασίας και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος Υπουργός δηλώνουν δημόσια ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ μιλάει για την κλιματική αλλαγή, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και τους Δημάρχους Τρίπολης και Ναυπλίου και εξέδωσε Δελτία Τύπου για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όλα αυτά παραμένουν σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησής από την ΝΔ σε επίπεδο δηλώσεων.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ολοκλήρωσε τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας και τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου. Στην περίπτωση δε, των πρόσφατων (2019) καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη, με ανυπολόγιστες ζημιές, διατέθηκαν άμεσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 250 εκ ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Αντιθέτως, συμπληρώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση και Υπουργός έθεσαν ως προτεραιότητα την αποδόμηση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» με μεθόδους που θυμίζουν άλλες (κακές) εποχές, την αλλαγή του ονόματος σε «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», τους αναληθείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς περί έλλειψης χρηματοδότησης. Ακόμη και δηλώσεις έκαναν περί νέας σύμβασης χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την οποία δεν έχει δει κανένας, γιατί ο Υπουργός αρνείται να την προσκομίσει στη Βουλή. 

Ο Υπουργός ερωτάται:  Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την ένταξη των ανωτέρω αναφερόμενων 11 έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και την χρηματοδότησή τους, εφόσον τα παρέλαβε σε στάδιο που ήδη είχαν αξιολογηθεί και είχαν κριθεί κατάλληλα προς ένταξη; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για να υλοποιηθούν τάχιστα τα ανωτέρω αναφερόμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας; Για ποιους συγκεκριμένους λόγους έχει καθυστερήσει σχεδόν έναν χρόνο η ένταξη των ανωτέρω αναφερόμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας;

Ζητείται επίσης να προσκομισθούν τα έγγραφα της συμφωνίας χρηματοδότησης με την ΕΤΕΠ και τα παραστατικά πίστωσης του λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ