Μενού Κλείσιμο

Ερώτηση της βουλευτού Άννας Μάνης για την καταβολή ανταλλάγματος χρήσης από τους καστανοπαραγωγούς της Σκοτίνας: Αδύνατη η εφάπαξ καταβολή

Οι καστανοπαραγωγοί της Σκοτίνας καλούνται να προκαταβάλουν εφάπαξ στο Πράσινο Ταμείο, το αντάλλαγμα χρήσης των επόμενων 25 ετών, το οποίο ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ για κάθε παραγωγό

 

Την ανάγκη για σταδιακή καταβολή του ανταλλάγματος χρήσης από τους καστανοπαραγωγούς της Σκοτίνας, επισημαίνει στον Υπουργό Περιβάλλοντος η βουλευτής Πιερίας Άννα Μάνη. Η κ. Μάνη, κατέθεσε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας πως η καταβολή του ανταλλάγματος θα δώσει μια σημαντική ανάσα και ένα επιπλέον κίνητρο στον αγροτικό κόσμο της Πιερίας και κυρίως, θα αποφευχθεί η πιθανότητα αδυναμίας καταβολής του.

 

Στην ερώτηση που καταθέτει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, η βουλευτής Πιερίας, ζητά ενημέρωση για τις προθέσεις του υπουργείου (ως προς την καταβολή του ανταλλάγματος), ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί δεκάδες καστανοπαραγωγούς της Σκοτίνας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Μάνη στον Υπουργό Περιβάλλοντος έχει ως εξής: «Στο χωριό Σκοτίνα, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, το συντριπτικό ποσοστό του εισοδήματος των κατοίκων προέρχεται από την καλλιέργεια του κάστανου, όπου και απασχολούνται περίπου 120 παραγωγοί. Η ετήσια παραγωγή κάστανου ανέρχεται σε 500 – 600 τόνους και τα συνολικά έσοδα περίπου στο ποσό του 1.200.000 Ευρώ.

Τα καστανοτεμάχια, τα οποία καλλιεργούνται, βρίσκονται σε Δημόσιο Δάσος, έκτασης 29.767,55 τ.μ., στη θέση «Κατσίκα» Σκοτίνας του Δήμου Δίου – Ολύμπου της Π.Ε. Πιερίας και έχουν παραχωρηθεί στους καστανοπαραγωγούς, κατά χρήση, προς δενδροκομική εκμετάλλευση με αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων) για 25 έτη.

Ωστόσο, στις ως άνω αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προβλέπεται ότι οι καστανοπαραγωγοί θα πρέπει να καταβάλουν το αντάλλαγμα χρήσης στο Πράσινο Ταμείο – Ειδικό Φορέα Δασών εφάπαξ, κατά τα οριζόμενα στην υπ.αρ. 117653/6833/28-12-14 (ΦΕΚ 33202 Β’) Υπουργική Απόφαση, κάτι το οποίο αποτελεί γι’ αυτούς δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση.

Με άλλα λόγια, καλούνται να προκαταβάλουν για ολόκληρη τη χρονική περίοδο χρήσης, για 25 δηλαδή χρόνια, το αντάλλαγμα χρήσης, το οποίο ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες Ευρώ, χωρίς να είναι βέβαιο ούτε ότι θα είναι σε θέση να καλλιεργούν για όλη αυτή τη χρονική περίοδο την εν λόγω έκταση, ούτε ότι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λοιπές υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τις ως άνω αποφάσεις παραχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα των καστανοπαραγωγών για σταδιακή καταβολή του ανταλλάγματος χρήσης, σε ετήσια για παράδειγμα βάση, κρίνεται λογικό, δίκαιο και επιβεβλημένο για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου της Π.Ε. Πιερίας.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προτίθεστε να εξασφαλίσετε τη σταδιακή καταβολή του ανταλλάγματος χρήσης για τους καστανοπαραγωγούς του χωριού Σκοτίνας Πιερίας για να δώσετε μία σημαντική οικονομική ανάσα και ένα επιπλέον κίνητρο στον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Πιερίας αλλά και για να αποφευχθεί η πιθανότητα αδυναμίας καταβολής του;»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.