Μενού Κλείσιμο

Ερώτηση της βουλευτού Άννας Μάνη για την «απώλεια» εισοδήματος αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών λόγω εποχικής γρίπης

Η γρίπη βλάπτει (και) τις αποδοχές

 

Οι περισσότεροι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που έχουν προσβληθεί από εποχική γρίπη, προτιμούν να «θυσιάσουν» την ανάρρωσή τους στο σπίτι, παρά να υποστούν περαιτέρω απώλεια του μισθού τους υποστηρίζει η βουλευτής Πιερίας.

 

Την ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου για τις αποδοχές των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που απουσιάζουν λόγω της εποχικής γρίπης, επισημαίνει σε κείμενο ερώτησης που κατέθεσε προς την αρμόδια Υπουργό, η βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μάνη.

Η εποχική γρίπη καθώς φαίνεται «δεν κάνει διακρίσεις» με αποτέλεσμα αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους, «χάνοντας» μέρος των ήδη χαμηλών αποδοχών τους.

Η βουλευτής ερωτά την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως, εάν προτίθεται να εκδώσει αντίστοιχη εγκύκλιο που να προβλέπει την καταβολή πλήρων αποδοχών στους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που απουσιάζουν από τα διδακτικά τους καθήκοντα λόγω της εποχικής γρίπης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Μάνη προς την Νίκη Κεραμέως, έχει ως εξής: «Σύμφωνα με την υπ. αρ. (Φ1/10578/Δ2/24-1-2020) εγκύκλιο του Υπουργείου σας με θέμα «Ενημέρωση σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω της εποχικής γρίπης» λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην προσμετρώνται απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα ασθενήσουν στο χρονικό διάστημα από Ιανουάριο έως Μάρτιο 2020.

Δεδομένης της έξαρσης της εποχικής γρίπης και της ευκολίας μετάδοσης της στο σχολικό περιβάλλον, το ίδιο ευάλωτοι  σε αυτή είναι και οι εκπαιδευτικοί. Ωστόσο, ενώ οι μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές έχουν την δυνατότητα να λάβουν αναρρωτική άδεια με πλήρεις αποδοχές, δεν ισχύει το ίδιο για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Εκτός από την γραφειοκρατική διαδικασία βεβαίωσης της ασθένειας από το ΙΚΑ, η οποία σε καμία περίπτωση δε διευκολύνει έναν ασθενή, οι αποδοχές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μειώνονται σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας ως εξής:

Για τις τρεις πρώτες ημέρες της άδειας λαμβάνουν το μισό των αποδοχών που δικαιούνται, για την 4η μέχρι τη 15η ημέρα λαμβάνουν αποδοχές 12 ημερών αφαιρουμένης της επιδότησης του ΙΚΑ που αναλογεί στο διάστημα αυτό και από την 16η ημέρα και πάνω λαμβάνουν μόνο την επιδότηση του ΙΚΑ.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι περισσότεροι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να προσέρχονται στο σχολείο ακόμα και ασθενείς, διότι οι οικονομικές τους ανάγκες δεν τους επιτρέπουν να παραμείνουν στο σπίτι τους για θεραπεία.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Προτίθεστε να εκδώσετε αντίστοιχη εγκύκλιο που να προβλέπει την καταβολή πλήρων αποδοχών στους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που απουσιάζουν από τα διδακτικά τους καθήκοντα λόγω της εποχικής γρίπης»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.