Μενού Κλείσιμο

Ερώτηση της Άννας Μάνη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Καταβολή de minimis 2018 σε όλους τους καπνοπαραγωγούς

 

Εάν προτίθεται να επανεξετάσει το ενδεχόμενο καταβολής της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι τη στερήθηκαν επειδή δεν υπέβαλαν ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019, κατέθεσε ερώτημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής Πιερίας Άννα Μάνη

 

Η κ. Μάνη στο κείμενο της ερώτησής της αναφέρει: «Στις 24 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στους καπνοπαραγωγούς των ποικιλιών «Κατερίνη» και «Μπασμάς», μεταξύ άλλων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 1316/331039 των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 4739/20-12-2019), δίνοντας μία σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ως άνω ενίσχυση αποσκοπεί στη στήριξη των καπνοπαραγωγών που υπέστησαν σοβαρή μείωση των εισοδημάτων τους λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το έτος 2018 αλλά και λόγω μυκητολογικών προσβολών και ιώσεων της παραγωγής τους, παρατηρήθηκε το φαινόμενο δικαιούχοι καπνοπαραγωγοί να μην έχουν λάβει την κρατική ενίσχυση, λόγω του ότι δεν υπέβαλαν ενιαία αίτηση ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το έτος 2019.

Επειδή η πληρωμή της εν λόγω κρατικής ενίσχυσης αφορά απώλεια εισοδήματος από τις καλλιέργειες καπνού του έτους 2018 (ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2018) και θα καταβαλλόταν στους δικαιούχους με βάση τα στρέμματα καπνού που είχαν δηλώσει σε αυτή (Ε.Α.Ε. 2018).

Επειδή είναι άδικη η μη καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι για διάφορους λόγους είτε δεν μπορούσαν είτε δεν όφειλαν να υποβάλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019.

Επειδή η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης σε όλους τους δικαιούχους θα αποτελέσει δίκαιη βοήθεια προς τους καπνοπαραγωγούς της Π.Ε. Πιερίας αλλά και γενικότερη στήριξη της τοπικής οικονομίας, η οποία αποτελείται κυρίως από αγροτικό πληθυσμό.»

Η βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας «κλείνει» ρωτώντας τον κ. Βορίδη, εάν προτίθεται να επανεξετάσει το ενδεχόμενο καταβολής της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας στους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι τη στερήθηκαν για το μόνο λόγο πως δεν υπέβαλαν ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.