Μενού Κλείσιμο

Εργαζόμενες χωρίς (στοιχειώδη) δικαιώματα…

Στήριξη στον αγώνα τους ζητούν οι καθαρίστριες των σχολείων μας

Τη θέση οτι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επαναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, ζητώντας πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων και Ιδιωτικών Κτιρίων Νομού Πιερίας, για μια ακόμη φορά αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καλώντας τα μέλη του, να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας, αλλά και στην Πανελλαδική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, το σύνολο των αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ (ασχέτως ωραρίου), ενώ με τις συμβάσεις που ισχύουν για τον κλάδο τους, δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα «στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα»

Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων Πιερίας, αναφέρει: «Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς.

Εμείς, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, είμαστε αυτές που καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια, αγωνιζόμαστε ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις έργου και από ανάγκη επιβίωσης έχουν αποδεχθεί μια χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης δουλειάς μας!

Ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος μέχρι τώρα μας θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα!

-Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών μας δεν ξεπερνά τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουμε κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.

-Δεν έχουμε ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!

-Δεν λαμβάνομε όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ούτε δώρο Χριστουγέννων, ούτε δώρο Πάσχα, ούτε επίδομα άδειας.

-Το σύνολο σχεδόν των καθαριστριών είναι γυναίκες που στηρίζουν πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κλπ.

Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολεία των παιδιών μας και διεκδικούμε:

-Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.

-Επαναφορά του 10% των αποδοχών μας, που αυθαίρετα και χωρίς καμιά λογική μας έχουν υφαρπάξει.

-Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας

-Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.»

Να σημειωθεί οτι για την μετάβαση στην Αθήνα, το Σωματείο ναυλώνει λεωφορείο, το οποίο θα αναχωρήσει από την Κατερίνη, την Κυριακή στις 12 το βράδυ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ