Μενού Κλείσιμο

Έρευνα: Το 83% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το τηλέφωνο στην οδήγηση

Η έλλειψη προσοχής στην οδήγηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα ατυχημάτων, ενώ σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες οδηγούς είναι με το κινητό στο χέρι.

Σύμφωνα με το 12ο Βαρόμετρο Υπεύθυνης Οδήγησης του ιδρύματος Vinci Autoroutes, που δημοσιεύει η ΕΡΤ, το 78% των Ελλήνων οδηγών (82% των Ευρωπαίων) παραδέχεται ότι στρέφει το βλέμμα εκτός δρόμου για περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα, που με 130 χλμ./ώρα αντιστοιχεί σε «οδήγηση στα τυφλά» για τουλάχιστον 72 μέτρα απόστασης.

Επιπλέον, το 54% των Ελλήνων οδηγών (53% των Ευρωπαίων) αναγνωρίζει ότι κάποιες φορές είναι λιγότερο συγκεντρωμένο στην οδήγηση και ότι το μυαλό τους ταξιδεύει.

Το 83% των Ελλήνων (75% των Ευρωπαίων) χρησιμοποιεί το τηλέφωνο στην οδήγηση, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις χρήσεις και το GPS.

Ειδικότερα, το 77% των Ελλήνων εκ των οποίων το 44% συχνά (ποσοστό 66% και 42% αντίστοιχα στην Ευρώπη), με σύστημα Bluetooth (60% των Ελλήνων), με ακουστικό (50% των Ελλήνων) ή κρατώντας το στο χέρι (41% των Ελλήνων).

Η έρευνα για την Ελλάδα έδειξε επίσης τα εξής:

  • Το 25% χρησιμοποιεί το τηλέφωνο για να διαβάσει ή να στείλει SMS εκ των οποίων το 40% κάτω των 35 ετών
  • Το 19% για να συμμετάσχει σε επαγγελματικές συσκέψεις
  • Το 9 % για να δει μια ταινία ή ένα βίντεο εκ των οποίων το 18% κάτω των 35 ετών
  • Το 16% είχαν, ή παραλίγο να έχουν, ατύχημα εξαιτίας της χρήσης κινητού τηλεφώνου

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των Ελλήνων οδηγών συνεχίζει την οδήγηση αν και νιώθουν πολύ κουρασμένοι, γιατί «είναι υποχρεωμένοι», ενώ 38% δηλώνει ότι νιώθει πως οδηγεί εξίσου καλά ή καλύτερα όταν είναι κουρασμένοι.

Επίσης το 52% των Ελλήνων οδηγών δεν σταματάει ποτέ για να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διαδρομής και το 16% είχαν, ή παραλίγο να έχουν, ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας.

Το 96% των Ελλήνων οδηγών εκτιμά θετικά την οδήγησή του, ενώ το 67% αναγνωρίζει ότι μερικές φορές εξυβρίζει άλλους οδηγούς με ένα 24% να παραδέχεται ότι δεν διστάζει να κατέβει από το αυτοκίνητό του για να διαπληκτιστεί με άλλο οδηγό.

Τέλος, το 86% έχει φοβηθεί την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.