Μενού Κλείσιμο

Εποχή (ενδιάμεσων) εκπτώσεων – Την κατάργησή τους, ζητά (για μια ακόμη φορά) ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης

Ο Εμπορικός Σύλλογος υπενθυμίζει πως η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, είναι προαιρετική.

 

Την αντίθεσή του στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, εκφράζει για μια ακόμη φορά ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης, με αφορμή την έναρξη αυτών από σήμερα έως και τις 15 Νοεμβρίου.

 

Εκφράζοντας την πλειοψηφία των μελών του (όπως αναφέρει) η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου «για μια ακόμη φορά δηλώνει την αντίθεσή της στις ενδιάμεσες εκπτώσεις και στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις Κυριακές και καλεί το αρμόδιο υπουργείο στην άμεση κατάργησή τους.

Με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε ο Σύλλογος, επισημαίνει στα μέλη του πως «σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρ. 114 του Νόμου 4446/2016», η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος – προσφορών του Νοεμβρίου 2019 ξεκινά σήμερα Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και λήγει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019. Κατά τη διενέργεια του εκπτωτικού δεκαπενθημέρου, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Στο διάστημα αυτό, αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος, δίνεται από το Νόμο η δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και προτείνει για τις εμπορικές επιχειρήσεις της Κατερίνης, που επιθυμούν να λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη Κυριακή, ως ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

«Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, εκφράζοντας την πλειοψηφία των μελών του, για μια ακόμη φορά δηλώνει την αντίθεσή της στις ενδιάμεσες εκπτώσεις και στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις Κυριακές και καλεί την πολιτική ηγεσία στην άμεση κατάργησή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως, τα μέλη του, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης.

 

Οδηγίες προς εμπόρους και… καταναλωτές

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:

-Οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

-Οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

-Οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

-Οι διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.

-Οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Οι ίδιες αρχές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις και προσφορές όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ