Μενού Κλείσιμο

Επιβάλλονται βελτιώσεις

Επιστολή του προέδρου του ΕΒΕ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων σε όσους έχουν χρέη έως και 300.000 ευρώ οφειλές προς το δημόσιο, ζητά από την κυβέρνηση ο προέδρος του ΕΒΕ Πιερίας.

Το αίτημα για «δίκαιη προσέγγιση» του θέματος της ρύθμισης οφειλών, θέτει με επιστολή του ο πρόεδρος του ΒΕΕ Πιερίας, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αναγνωρίζει οτι έχουν γίνει βήματα στο πεδίο βελτίωσης των οικονομικών δεικτών, ωστόσο, όπως υποστηρίζει «αυτό δεν το έχει εισπράξει ακόμη ο επιχειρηματίας στην τσέπη του». Ο πρόεδρος του ΕΒΕ, θεωρεί οτι είναι απαραίτητες οι διορθωτικές παρεμβάσεις στην πρόσφατη απόφαση για ρύθμιση οφειλών, ζητώντας να συμπεριληφθούν σ’ αυτήν οφειλές προς το δημόσιο έως 300.000 ευρώ από 50.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, «η Πιερία διαθέτει εκατοντάδες νοικοκυραίους επιχειρηματίες με πραγματική αδυναμία αποπληρωμής οφειλών που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί υπερβολικά, με τις δαπάνες διαβίωσης σταθερές ή και υψηλότερες σε αρκετές περιπτώσεις»

Στην επιστολή του, προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας, αναφέρει: «Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς κρίνεται θετικό το γεγονός ότι εισακούστηκαν εν μέρει και οι προτάσεις των Επιμελητηρίων που εκπροσωπούν την άποψη χιλιάδων επαγγελματιών. Δεν έχουμε κάποια φυσική έξη για παράπονα και «γκρίνια», υπάρχουν όμως πολύ σημαντικά ζητήματα στην Υπουργική Απόφαση που αναρτήθηκε στις 29/12/2017, τα οποία επιδέχονται αλλαγή και ουσιαστικές βελτιώσεις, προκειμένου ο επιχειρηματικός κόσμος να κεφαλαιοποιήσει τη μακροοικονομική τάση ανάκαμψης της τελευταίας περιόδου.

Το κυρίως θέμα της εγκυκλίου 1/2018 του ΕΦΚΑ, με το οποίο θεσπίζεται μια θεωρητικώς απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών, είναι αυτό καθ’ αυτό το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €) που τίθεται ως άνω όριο για την υπαγωγή στον Ν.4469/2017, προκειμένου να ρυθμιστούν οφειλές προς όλους τους πιστωτές (φορολογική διοίκηση, Κ.Ε.Α.Ο, πιστωτικά ιδρύματα κτλ). Συνδυαστικά, είναι πολύ κρίσιμο το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται οφειλές μόνο μέχρι και το 2016.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων κινδυνεύει λοιπόν μέσα στο 2018 από εργαλείο ουσιαστικής βοήθειας προς τους επιχειρηματίες – μέλη μας, να γίνει «επικοινωνιακό εργαλείο» καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικώς θα τύχουν του ευεργετήματος. Εκτός του ότι υπάρχει ελάχιστο ύψος δόσης και για οφειλές έως 3.000 ευρώ η τμηματική καταβολή δεν ξεπερνά τις 36 δόσεις, η ρύθμιση αποδομείται στην πράξη από τον μαθηματικό τύπο που συνδέει τις δόσεις με τα καθαρά κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων. Εξάλλου έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο στο ΦΕΚ η μία τουλάχιστον κερδοφόρα χρήση αλλά και ο περιορισμός των χρεών προς την εφορία να είναι έως και οκτώ φορές περισσότερα από τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Όλοι οι επιχειρηματίες της Πιερίας και της χώρας που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους :

-Δεν θα μπορέσουν να υπαχθούν στην ρύθμιση αν είναι ζημιογόνοι, σε μια περίοδο που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε εξέλθει πλήρως από την ύφεση.

-Θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης με λιγότερες δόσεις, όσο περισσότερα είναι τα κέρδη τους.

-Το πραγματικό όφελος ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι μόνο η διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και του 95% των προστίμων για κέρδη από 20.000 ευρώ και άνω.

Η Πιερία διαθέτει εκατοντάδες νοικοκυραίους επιχειρηματίες με πραγματική αδυναμία αποπληρωμής οφειλών που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί υπερβολικά, με τις δαπάνες διαβίωσης σταθερές ή/και υψηλότερες σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ποτέ δεν ζητά παράλογα πράγματα, αλλά μια δίκαιη προσέγγιση του ζητήματος των ρυθμίσεων προκειμένου να διασωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, των οποίων πιθανότατα η καλύτερη οικονομική τους χρήση να είναι η φετινή χρονιά – μετά από μια δεκαετία. Αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός στο πεδίο των οικονομικών δεικτών, αλλά αυτό δεν το έχει εισπράξει ακόμη ο επιχειρηματίας στη δική του τσέπη. Θα είναι λοιπόν πολύ κρίμα σε ένα σχετικώς καλό timing για τη χώρα, να αποκλείονται από μια ρύθμιση επιχειρηματίες με ακίνητη περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ και να τίθενται περιοριστικά εισοδηματικά κριτήρια, σαν να λειτουργούμε τιμωρητικά σε αυτούς που επένδυσαν στο παρελθόν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις στο ΦΕΚ και ιδιαιτέρως όπως κάνετε αποδεκτή την πρότασή μας:

-Το ποσό των συμπεριλαμβανόμενων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχει ανώτερο όριο τις 300.000 ευρώ τουλάχιστον.

-Γίνουν αποδεκτές οι οφειλές μέχρι 31.12.2017.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ