Μενού Κλείσιμο

Επιβάλλεται η επιτάχυνση των διαδικασιών

Η Τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. σε πληγείσες αγροτικές περιοχές του Δήμου Δίου Ολύμπου

«Κλειδί» στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών, η ταχύτατη εκτίμηση των καταστροφών, υπογράμμισε από την Πιερία η Φωτεινή Αραμπατζή

 Στις πληγείσες περιοχές της Πιερίας, από την πρόσφατη θεομηνία, περιόδευσε χθες κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, με Επικεφαλής την Υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή.

 Το κλιμάκιο αποτελούνταν μεταξύ άλλων από τον βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμο, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Γιάννη Κουρινιώτη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δημήτρη Τσιμήτρη, αλλά και στελέχη του κόμματος που δραστηριοποιούνται με την αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία στο νομό μας.

Η κ. Αραμπατζή επισκέφθηκε αγροτικές καλλιέργειες και  ποιμνιοστάσια,  διαπιστώνοντας από κοντά τις τεράστιες ζημίες που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αγροτών και κτηνοτρόφων της Περιοχής μας.

Στην Κονταριώτισα (στο πρώην δημαρχείο), υπήρξε και συνάντηση με εκτιμητές του ΕΛΓΑ, όπου ζητήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής και αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η βουλευτής Σερρών, σε δηλώσεις της, έκανε λόγο για σφοδρή κακοκαιρία έπληξε το νομό Πιερίας, προκαλώντας προβλήματα και καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, σε φυτική παραγωγή, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο. «Ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συνεχάρη όσους συνέβαλαν στον απεγκλωβισμό ανθρώπων οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις πλημμύρες.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε, πως έχει μεγάλη σημασία, να αποτιμηθούν αμέσως και συστηματικά οι ζημιές, προκειμένου να αποκατασταθούν οι πληγέντες, τόσο σε επίπεδο ΕΛΓΑ με κλιμάκιο του οποίου είχαμε σήμερα επικοινωνία, όσο και σε επίπεδο εξάντλησης όλων των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Σας θυμίζω οτι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή, για την τεράστια τραγωδία στην Δυτική Αττική ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και με τους Ευρωπαίους αρμόδιους Επιτρόπους, προκειμένου να τρέξουν όλες οι διαδικασίες, για την εκταμίευση των σχετικών Ευρωπαϊκών κονδυλίων», είπε η κ. Αραμπατζή, συμπληρώνοντας πως «η ΝΔ από την πρώτη στιγμή, με ευαισθησία αλλά κυρίως με σοβαρότητα, αντιμετωπίζει το πρόβλημα και ο ρόλος μας είναι να ασκήσουμε όλη εκείνη την πίεση προς την πολιτεία, ώστε να λειτουργήσει συστηματικά και με ταχείς ρυθμούς.»

Η Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικού, χαρακτήρισε «κλειδί» στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών, την ταχύτατη εκτίμηση των καταστροφών και ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ανάλογες περιπτώσεις. Μάλιστα, επικαλέστηκε και τα παραδείγματα της Κύπρου, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, χώρες οι οποίες πρόσφατα υπέστησαν καταστροφές από θεομηνίες και απορρόφησαν κονδύλια για την επούλωση των ζημιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η βουλευτής Σερρών έκανε ειδική αναφορά και στις καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Αν και όπως είπε, δεν έχουν σχέση με τον τομέα ευθύνης της, ωστόσο λόγο της ιδιαιτερότητας και της σημασίας της περιοχής, «είναι ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου και να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου οι φερτές ύλες και οι τόνοι λάσπης που έχουν συγκεντρωθεί στον αρχαιολογικό χώρο να αποακρυνθούν και τα μνημεία να έρθουν στην προτέρα κατάσταση, πρίν-και αυτό είναι σημαντικό-από την τουστιστική περίοδο.»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, εκτίμησε οτι οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες. «Δυστυχώς οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ αργές», είπε ο κ. Κουκοδήμος χαρακτηρίζοντας θετικό (για την επιτάχυνση των διαδικασιών) την κύρηξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ευελπιστούμε, οτι σύντομα ο κόσμος θα επανέλθει στην κανονικότητα», κατέληξε ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ