Μενού Κλείσιμο

 Επιστολή Σ. Μαυρίδου στον ΕΛΓΑ, μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην Πιερία

Να γίνει άμεσα εκτίμηση των ζημιών

«Την άμεση αποστολή γεωπόνων – εκτιμητών για την αποτίμηση των προκληθέντων ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο», ζητά με επιστολή της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Επιστολή και του δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού στον ΕΛΓΑ. Σε καλλιέργειες που «χτυπήθηκαν» από το χαλάζι και ο βουλευτής Ξ. Μπαραλιάκος.

Επιστολή στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, με θέμα την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την τελευταία χαλαζόπτωση.

Στην επιστολή, που κοινοποιείται στο Γραφείο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στο Γραφείο Εκτελεστικού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, στα γραφεία των Δημάρχων των τριών Δήμων της Πιερίας και στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής-η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημερώνει ότι «η  Πιερία, επλήγη από την τελευταία κακοκαιρία με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές αγρότες της Πιερίας (με επίκεντρο τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και ζημιές που θα καταγραφούν και στους άλλους Δήμους της Πιερίας) από την έντονη χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα οι αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων να βρεθούν εκ νέου σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της νέας αυτής καταστροφής».

Η κ. Μαυρίδου, υπογραμμίζει ότι η τοπική οικονομία της Πιερίας, στηρίζεται πρωταρχικά στον πρωτογενή παραγωγή, που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και διατήρησης της συνοχής του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου και γι΄αυτό το λόγο ζητά από τον ΕΛΓΑ την άμεση αποστολή γεωπόνων – εκτιμητών για την αποτίμηση των προκληθέντων ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο.

Άμεση καταγραφή των ζημιών ζητά και ο Βαγγέλης Λαγδάρης

Επιστολή στον ΕΛΓΑ έστειλε και ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, ζητώντας και αυτός με τη σειρά του, την άμεση καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες της περιοχής, η οποία χτυπήθηκε από την χαλαζόπτωση της Τετάρτης. Παράλληλα, ο κ. Λαγδάρης διαβεβαιώνει πως ο δήμος είναι διατεθειμένος να συνδράμει –άμεσα- σε κάθε πληγέντα για την σύνταξη των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Στην επιστολή του ο κ. Λαγδάρης, αναφέρει: «Με αφορμή τις ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα τον Δήμο μας, κυρίως την Δημοτική Ενότητα Πύδνας όπου υπέστησαν σημαντικές ζημιές  από τη χαλαζόπτωση, η διοίκηση του Δήμου, μέσω του ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ προκειμένου να πραγματοποιηθούν επιτόπιες επισκέψεις- αυτοψίες και να γίνει αναγγελία των ζημιών»

Ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, διευκρινίζει επίσης πως ο Δήμος θα προσφέρει  τις υπηρεσίες του στους πληγέντες αγρότες συνδράμοντας στην  άμεση  σύνταξη των απαραιτήτων δηλώσεων και τις επόμενες μέρες οι παραγωγοί των περιοχών που επλήγησαν θα ενημερωθούν για την διαδικασία υποβολής των Δηλώσεων Ζημίας  που υπέστησαν.

«Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και το μέγεθος της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος, ο Δήμος θα συνδράμει στο μέγιστο δυνατό με τις υπηρεσίες του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται», καταλήγει στην επιστολή του.

Σε πληγείσες περιοχές της βόρειας Πιερίας ο Φ. Μπαραλιάκος

Σε περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Τετάρτης, βρέθηκε ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος. Ο βουλευτής, αφού ενημερώθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη για την κατάσταση στο νομό, επισκέφθηκε πληγείσες καλλιέργειες στο Κίτρος, τα Αλώνια, το Παλαιό Ελευθεροχώρι, τη Σφενδάμη και την Παλιόστανη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, το ενδιαφέρον των κρατικών φορέων για το μέγεθος των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις υπήρξε άμεσο και άμεση είναι και η αντίδραση στα προβλήματα που προέκυψαν, αφού έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα στο σύστημα του ΕΛΓΑ για να δηλωθούν οι καταστροφές από τους παραγωγούς.

Ο κ.Φώντας Μπαραλιάκος σημείωσε πως «η αγωνία των αγροτών των πληγέντων περιοχών χρειάζεται να κατευνασθεί και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από την άμεση αποστολή κλιμακίου γεωπόνων-εκτιμητών του ΕΛΓΑ για την εμπεριστατωμένη αποτίμηση των προκληθέντων ζημιών».

Ενημέρωση από την καθημερινή εφημερίδα Πολιτεία . Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ