Μενού Κλείσιμο

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ

Οι φλούδες των μανιταριών θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βιοδιασπώμενη εναλλακτική λύση για ορισμένα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες και μικροτσίπ υπολογιστών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johannes Kepler της Αυστρίας όπου οι επιστήμονες εργάζονταν πάνω σε βιώσιμα υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τα μη διασπώμενα υλικά. Η ανακάλυψή τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances την Παρασκευή.

«Υπήρξε αρκετή δόση τύχης», δήλωσε στο CNN ο Μάρτιν Κάλτενμπρούνερ, επικεφαλής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας της δημοσίευσης.Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ υπολογιστώνFacebook Twitter

 Φωτ.: Soft Matter Physics (CNN).

Αρχικά, ένα μέλος της ομάδας είχε εξετάσει τη χρήση υλικών που προέρχονται από μύκητες για χρήση σε άλλους τομείς. Η εργασία αυτή οδήγησε στην τελευταία μελέτη, η οποία δείχνει πώς η επιδερμίδα του μανιταριού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του υποστρώματος που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά κυκλώματα. Το υπόστρωμα αυτό συνήθως, κατασκευάζεται από μη διασπώμενα πλαστικά, τα οποία απορρίπτονται μετά τη χρήση.

Η ομάδα, με επικεφαλής τους Ντόρις Ντάνινγκερ και Ρόναλντ Πράκνερ από το Ινστιτούτο Πειραματικής Φυσικής του Πανεπιστημίου, ανακάλυψε ότι τα μανιτάρια σχηματίζουν μια συμπαγή προστατευτική φλούδα: «Το κάνουν αυτό για να προστατευτούν από την είσοδο άλλων μυκήτων ή βακτηρίων», δήλωσε ο Κάλτενμπρούνερ, εξηγώντας ότι η ομάδα μπόρεσε να συλλέξει αυτή τη μονωτική προστασία αποκολλώντας τη φλούδα και στεγνώνοντάς τη.

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ υπολογιστώνFacebook Twitter
 Φωτ.: Soft Matter Physics (CNN).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η φλούδα είναι ελαφρώς λιγότερο μονωτική σε σύγκριση με το πλαστικό αλλά εξακολουθεί να αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική.

Αν και η μελέτη της ομάδας είναι προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο και ως εκ τούτου απέχει πολύ από το να τεθεί σε μαζική παραγωγή, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βιοδιασπώμενο αυτό υλικό θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική για χρήση σε ηλεκτρονικά συστήματα που δεν απαιτούν ηλεκτρικά κυκλώματα μεγάλης διάρκειας, όπως φορητές συσκευές παρακολούθησης της υγείας, NFC και άλλα.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.