Μενού Κλείσιμο

Επιλέγει τη συνεργασία και θέτει το πλαίσιο

Να μην κατέλθει αυτόνομη στις εκλογές του Μαϊου, η απόφαση της «Βόρεια Πιερία: Δημοκρατία και Ανάπτυξη»

«Η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης με το νομοσχέδιο “Κλεισθένης” και η εισαγωγή της απλής αναλογικής στην εκλογή των τοπικών αυτοδιοικητικών οργάνων δείχνει το δρόμο της συνεργασίας», αναφέρει η «Βόρεια Πιερία: Δημοκρατία και Ανάπτυξη», ανακοινώνοντας ουσιαστικά την απόφαση των μελών της να επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας πριν τις εκλογές.

Αν και η συνέλευση των μελών της, δεν αποφάσισε με ποια δημοτική παράταξη θα συνταχθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου, ωστόσο έθεσε ένα πλαίσιο προϋποθέσεων, το οποίο σαφώς έχει «κεντροαριστερό» προσανατολισμό. Εξάλλου στο κάλεσμα συνεργασίας της αναφέρει ξεκάθαρα ότι καλεί όλες τις παρατάξεις του δήμου Πύδνας-Κολινδρού που «δεν κάνουν υποχωρήσεις σε εθνικιστικά και ρατσιστικά κηρύγματα» σε συζήτηση και αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων» με βάση τις «ακόλουθες» προγραμματικές αρχές.

-Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός θεσμός της δημοκρατίας και πρέπει να αποτελεί έκφραση της κοινωνίας των πολιτών. Χωρίς συλλογική διαβούλευση, έλεγχο, διαφάνεια και δημοκρατικό προγραμματισμό χάνει  το λόγο της ύπαρξής της. Γι’ αυτό πρέπει να επιδιώκει κάθε φορά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη λήψη των αποφάσεων της, ενεργοποιώντας και επεκτείνοντας θεσμούς άμεσης δημοκρατίας.

-Θέλουμε έναν δήμο που θα κατοχυρώνει ουσιαστικά την ισότητα και την ισοπολιτεία μεταξύ των δημοτών, που δε θα λειτουργεί κάνοντας εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια στους εκλογικούς πελάτες της  εκάστοτε δημοτικής αρχής.

-Τα τοπικά συμβούλια πρέπει να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η συγκεντρωτική δομή των «καλλικρατικών» δήμων και να αποκτήσουν φωνή και  οι μικρές τοπικές κοινωνίες που μπήκαν στο περιθώριο. Είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούν, επιτέλους, οι θεσμοθετημένες λαϊκές συνελεύσεις.

-Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωταγωνιστεί  σε παραγωγικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της περιοχής. Πρέπει να επιδιώκει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των γεωγραφικών διαμερισμάτων του δήμου και όχι μόνον αυτών που η διοίκηση θεωρεί κεντρικά.  Η αγροτική παραγωγή χρειάζεται στήριξη με έργα υποδομής και ενημέρωση των αγροτών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες.

-Η προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού και  οικιστικού, δεν είναι πολυτέλεια αλλά σχετίζεται αναπόσπαστα με την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πράσινο, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να αποκτήσουν απόλυτη προτεραιότητα.

-Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Οι δήμοι έχουν υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων τους και έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία. Επιβάλλεται δυναμική αλλά και μελετημένη διεκδίκηση πόρων και συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Η διαφάνεια, ο έλεγχος και η νομιμότητα των δαπανών είναι αυτονόητο και πρωταρχικό μέλημα.

-Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις ιδιωτικοποιήσεις που εξελίσσονται και στους ΟΤΑ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να υπερασπίζεται τα δημόσια αγαθά (νερό, υγεία, παιδεία)  και να αντιτίθεται στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών ζωτικής σημασίας  για τους πολίτες (π.χ. καθαριότητα).

-Οι δήμοι χρησιμοποιούνται ως όχημα για την προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Διεκδικούμε αυτό που είναι αυτονόητο για μια σύγχρονη κοινωνία: ενίσχυση των αποκεντρωμένων φορέων σε εξουσίες, πόρους και προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Οργανωτική και παραγωγική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου χωρίς εργαζόμενους είναι αδύνατη.

-Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι βασικός μοχλός οργάνωσης της αλληλεγγύης, με τη συγκρότηση ενός δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών, που θα απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους άνεργους, τους οικονομικά ασθενέστερους και τους πρόσφυγες.

«Με βάση αυτές τις αρχές καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις που μπορούν να τις αποδεχτούν σε μια αμφίδρομη ουσιαστική επικοινωνία, για να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης», καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ