Μενού Κλείσιμο

Επιχειρηματίες της Πιερίας μιλούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας: Σπύρος Τριανταφύλλου – Μπαρμπασπύρος

Επιχειρηματίες της Πιερίας μιλούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Το τελευταίο διάστημα, εννοώντας αυτό της πανδημίας, το οποίο έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλο τον κόσμο και πόσο μάλλον στη χώρα μας λόγω των πρωτόγνωρων μέτρων αντιμετώπισης του ιού COVID-19, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να συζητήσουμε με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται χρόνια στην εστίαση και να δώσουμε το βήμα, ώστε να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, μιας και ήταν αυτοί που βίωσαν «περισσότερο» όλες αυτές τις αλλαγές και τα μέτρα που έθετε κάθε φορά η Κυβέρνηση, μπαίνοντας όλο και βαθύτερα σε «περιπέτειες».

Οι επιχειρήσεις, λοιπόν και κατ’επέκταση οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης, δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πληγή το διάστημα αυτό, με σκαμπανεβάσματα, χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει την επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις τους. Σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022 η πανδημία του κορονοιού θα κλείσει 2 «γεμάτα» χρόνια.

Περιορισμοί όσον αφορά την πληρότητα των μαγαζιών, απαγορεύσεις ακόμα και στη μουσική, απανωτά lock down, σημαντική πτώση του τζίρου, αμιγείς και μεικτοί χώροι για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, πακέτα στήριξης επαρκή κι ανεπαρκή… Αυτά και πολλά ακόμα θα τα συζητήσουμε με τους επιχειρηματίες που εδρεύουν στην Κατερίνη: τον Τάσο Παπαναστίου (Red Coffee Bar), τον Βασίλη Αγιαννίτη (Moby Dick Pub) και τον Σπύρο Τριανταφύλλου (Μπαρμπασπύρος). Όλοι τους έχουν αρκετά μεγάλη εμπειρία στο χώρο της εστιάσης και ο λόγος τους, πάντα, είναι ευχάριστος και στην προκειμένη περίπτωση, ευχάριστος προς ανάγνωση.

Συνέντευξη: Ηρώ Τζημίκα

  • Αρχικά να συζητήσουμε για το πρώτο lockdown. 13 Μαρτίου 2020 η Κυβέρνηση ανακοινώνει το κλείσιμο όλων των εμπορικών κέντρων, καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων. Επιτράπηκε μόνο το delivery και το take away. Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση – οι πρώτες σας κινήσεις;

Το πρώτο lock down ήταν πρωτόγνωρο για όλους μας και κανείς δεν ήξερε πως να αντιδράσει. Όλοι νομίζαμε πως ήταν υπόθεση δύο εβδομάδων. Υπήρξε φόβος πρώτα απ’ όλα για την υγεία μας, καθώς όμως τα μέτρα έπαιρναν παράταση στην παράταση, ξεκίνησε ο φόβος και για τις επιχειρήσεις μας.

  • Από το Μάρτιο του 2020 έχει ξεκινήσει μία «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» για τον κλάδο της εστίασης με αλλεπάλληλα «άνοιξε-κλείσε», περιορισμούς στην πληρότητα και στη μουσική με αμιγείς και μεικτούς χώρους. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί; Τι αποτελέσματα είχε αυτή η διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου;

Μπροστά σε μία τόσο μεγάλη υγειονομική κρίση, όλοι μας συμμορφωθήκαμε αγόγγυστα στα πρώτα μέτρα. Μπορούμε όμως να πούμε ότι στην πορεία κάποια μέτρα που ελήφθησαν φαίνεται να μην υπολόγισαν τις επιπτώσεις που θα είχαν στην εστίαση. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι οι επιχειρηματίες υπέστησαν το πιο μεγάλο πλήγμα. Οι εργαζόμενοι από την άλλη, ευτυχώς, υποστηρίχτηκαν πιο αποτελεσματικά από το κράτος.

  • Η πανδημία όπως κάθε μεγάλη κρίση αναδυκνύει καινοτομίες. Ποιες νέες ιδέες και πρακτικές έχετε εφαρμόσει;

Δεν είχαμε όλες οι επιχειρήσεις το περιθώριο για καινοτομίες. Κάποιοι πραγματικά μείναμε παράλυτοι μπροστά σε αυτή τη νέα κατάσταση.

  • Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία σειρά οικονομικών μέτρων στήριξης. Επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδότηση ενοικίων, μισθολογικού κόστους, ασφαλιστικών εισφορών, αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων κ.α. Ήταν επαρκή αυτά τα μέτρα;

Υπήρξε πρόνοια και κάποια οικονομικά μέτρα στήριξης, όμως εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας του lock down αποδείχτηκαν ανεπαρκή. Οι επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο η μία μετά την άλλη. Η λύση της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν οικονομικός μονόδρομος για όλες τις επιχειρήσεις που ουσιαστικά αναγκάστηκαν να «δανειστούν» από το κράτος. Την ώρα της αποπληρωμής ίσως κάποιοι από εμάς δε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

  • Ποιες λύσεις θα προτείνατε εσείς όσον αφορά τα οικονομικά και υγειονομικά μέτρα;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει οικονομική και υγειονομική πανάκεια. Ωστόσο το σημαντικότερο βοήθημα στους επιχειρηματίες, η επιστρεπτέα προκαταβολή, ίσως να ανακούφιζε αποτελεσματικά την εστίαση αν γινόταν μη επιστρεπτέα.

  • Καθώς αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται. Είναι αυτό ένα θετικό δείγμα; Τι περιμένετε από εδώ και πέρα; Πότε πιστεύετε ότι η ιστορία αυτή θα φτάσει σε ένα τέλος;

Εννοείται πως είναι θετικό δείγμα η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και ανυπομονούμε όλοι μας για την ολική άρση των μέτρων. Ωστόσο η αστάθεια των υγειονομικών δεδομένων προκαλεί άγχος και σύγχυση τόσο στον κόσμο, όσο και στον ίδιο τον επιχειρηματία, ο οποίος πρέπει να φροντίζει για την τήρηση και σωστή εφαρμογή των συνεχώς μεταβαλλόμενων μέτρων. Όσο για το τέλος, δε γνωρίζω πότε θα έρθει, ελπίζω σύντομα, κι αν έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα μάλλον όταν εμβολιαστεί ή νοσήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.