Η διαβούλευση άρχισε η… τουριστική ανάπτυξη έρχεται!
Το «Ξηροκάμπι» παραμένει καλή επιλογή, όπως δείχνουν τα γεγονότα (για Δήμο, Περιφέρεια, ΦοΔΣΑ) για παραμονή και επέκταση του ΧΥΤΑ της Νότιας Πιερίας.
Δημοσιεύεται σήμερα στην «Πολιτεία» η πρόσκληση-ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάθεση απόψεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορούν στην επέκταση του ΧΥΤΑ στο Ξηροκάμπι Λιτοχώρου, στους πρόποδες του Ολύμπου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Η διαβούλευση (που ξεκινά σήμερα) θα ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση απόψεων φορέων και πολιτών έχει οριστεί η 31η Αυγούστου 2017.
Ουσιαστικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητά (μήνα Αύγουστο) εκτός από τους πολίτες, να καταθέσουν τις απόψεις τους για την επέκταση του ΧΥΤΑ στους πρόποδες του Ολύμπου, το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας. Το έργο, φέρει τον τίτλο «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο “Επέκταση του ΧΥΤΑ 2ης Δ.Ε. ν. Πιερίας” για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τον υφιστάμενο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στη θέση Ξηροκάμπι, Δ.Ε Λιτοχώρου, Δ. Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας (υποκατηγορία Α2, ομάδα 4η – Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών με Α/Α 14)»
Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κ.Μ.
Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την παροχή των σχετικών περιβαλλοντικών στοιχείων και για την παραλαβή των εγγράφων απόψεων και προτάσεων των πολιτών και φορέων είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Πιερίας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στην ιστοθέση (www.pkm.gov.gr/Ενημέρωση/Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Έργων/Δημοσιοποιήσεις Περιφερειακού Συμβουλίου ).
Άποψη
Πολλές φορές έχουμε γράψει (και άλλες τόσες υποστηρίξει) την ανάγκη ανάδειξης του Ολύμπου, έχοντας επισημάνει οτι όσο στους πρόποδες του βουνού, θα φιλοξενείται ένας ΧΥΤΑ, ένα πεδίο βολής και ένα λατομείο, κανείς σοβαρός φορέας, δεν θα πάρει «σοβαρά» τις όποιες ιδέες της αυτοδιοίκησης και των φορέων του τουρισμού για την ανάδειξη του Ολύμπου.
Σαφώς το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που πρέπει να λύσει (και) ο δήμος Δίου-Ολύμπου (πλέον μέσω ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας) ωστόσο η επιλογή για την επέκταση του ΧΥΤΑ στο Ξηροκάμπι (ακόμη και αν δεν αποτελεί απειλή για το περιβάλλον), είναι η «εύκολη λύση» αφού θα παρατείνει για μερικά χρόνια ακόμη, στην καλύτερη περίπτωση την «οπτική ρύπανση».
Το εντυπωσιακό είναι όμως η επιλογή του χρόνου έναρξης της «διαβούλευσης» και κατάθεσης των απόψεων από σειρά φορέων. Η επιλογή του Αυγούστου, ενός μήνα που παραδοσιακά είναι ο μήνας των διακοπών για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αρκεί για να βάλει σε σκέψεις για την «κρισιμότητα» του έργου αυτού καθ’ αυτού.
Ακόμη και «δημοσιογραφικά» ο Αύγουστος είναι ο μήνας που δεν έχει «ειδήσεις», ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως πολλές αποφάσεις που (ενδεχομένως) μπορούν να «προκαλέσουν» τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς, λαμβάνονται τον συγκεκριμένο μήνα, φέρνοντας τους προ τετελεσμένων γεγονότων.
Θα είναι ευχής έργο, όχι μόνο οι τοπικοί φορείς του Λιτοχώρου (και του Δήμου Δίου-Ολύμπου γενικότερα) να βρουν τον χρόνο και να καταθέσουν απόψεις, αλλά και τα κόμματα. Από την εμπειρία μου γνωρίζω οτι οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης θα «κρυφτούν» πίσω από τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών (τους ελέγχους, τον πλήρη φάκελο κλπ, κλπ). Έχω την αίσθηση οτι στην παρούσα φάση, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η πολιτική θέση, διότι αυτή (σε μια κανονική χώρα) δίνει το «τέμπο» των υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες δεν αποφασίζουν και δεν υποδεικνύουν από μόνες τους το χώρο. Ο χώρος είναι (πολιτική) επιλογή η οποία δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη άποψη και θέση της αυτοδιοίκησης για το τί θέλουμε για αυτόν τον τόπο.
Και αν όλα πάν καλά και προχωρήσει το έργο, να μην ξεχάσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για την τουριστική προβολή της Πιερίας (νότιας, βόρειας και κεντρικής) με «ναυαρχίδα» τον Όλυμπο…
Καλό μήνα και όχι στα βαθιά…
Βαγγέλης Ν. Ζαμαντζάς