Επίσκεψη Πολωνών και Λιθουανών μελισσοκόμων στην Πιερία
Την την Πιερία επισκέφθηκαν 40 Πολωνοί και Λιθουανοί μελισσοκόμοι μαζί με τις οικογένειες τους, στο πλαίσιο τουριστικής εκδρομής που εμπεριείχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η επίσκεψη είχε ως σκοπό οι Πολωνοί και Λιθουανοί μελισσοκόμοι να γνωρίσουν από κοντά Έλληνες συναδέλφους τους, να μάθουν πως εξασκείται η μελισσοκομία στην Ελλάδα, τους μελισσοκομικούς χειρισμούς και τα διάφορα μελισσοκομικά εργαλεία που χρησιμοποιούν.
Με την συνδρομή του τμήματος Μελισσοκομίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας και την βοήθεια της νεοσύστατης ομάδας Μελισσοπαραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας, οι Πολωνοί και Λιθουανοί μελισσοκόμοι επισκέφτηκαν μελισσοκομεία προκειμένου να δουν όλα όσα επιθυμούσαν όπως επίσης και πολλά ενδιαφέρον ακόμα πράγματα.
Τους μελισσοκόμους συνόδευαν, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς και οι μελισσοκόμοι κ. Βασίλειος Γριμούλας, κ. Αντώνιος Μορθανάσης και κ. Νικόλαος Βλαχοβασίλης.
Ο καλός καιρός επέτρεψε στους επισκέπτες να μπορέσουν να δουν από κοντά πως δουλεύουν οι μέλισσες αυτή την περίοδο (συλλογή νέκταρ από άνθη στους αγρούς) και εντυπωσιάσθηκαν από την ροή νέκταρος που υπάρχει αυτή την εποχή και από την ποικιλία των ανθισμένων φυτών που υπάρχουν τώρα στην περιοχή.
Ο κ. Δημήτρης Ρουκάς αναφέρθηκες σε θέματα πρόληψης και θεραπείας ασθενειών των μελισσών με την χρήση θεραπευτικών και αρωματικών φυτών του Ολύμπου. Μετά το πέρας της ξενάγησης και ενημέρωσης, έγιναν συζητήσεις αντηλλάγησαν απόψεις και εμπειρίες καθώς επίσης εκφράστηκαν απορίες αλλά και προβληματισμοί για τον κλάδο της μελισσοκομίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου με αφορμή την επίσκεψη των Πολωνών και Λιθουανών μελισσοκόμων στην Πιερία τόνισε ότι, ο εκπαιδευτικός τουρισμός με θεματολογία από τον αγροτικό χώρο, αποτελεί μια καινοτομία για το τουριστικό προϊόν της Πιερίας. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, μπορεί και έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού.
Ο υπεύθυνος της διοργανώσεις της εκδρομής, κ Παύλος Υφαντίδης ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, για την συνδρομή της Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στην επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής εκδρομής, καθώς και τους μελισσοκόμους της νεοσύστατης ομάδας Μελισσοπαραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας για την επαγγελματική παρουσίαση της μελισσοκομικής γνώσης τους στους συναδέλφους τους.
Η συνάντηση έκλεισε με το πιο γλυκό τρόπο, καθώς όλοι γεύτηκαν Πιερικό μέλι, όπου έμειναν ενθουσιασμένοι από την ποιότητα και την γεύση του. Η Πολωνοί κ Λιθουανοί μελισσοκόμοι έδειχναν εντυπωσιασμένοι από την ξενάγηση καθώς αποκόμισαν άριστες εντυπώσεις για το επίπεδο της μελισσοκομία στην Πιερίας και προσκάλεσαν τους Πιεριείς συναδέλφους τους να τους επισκεφτούν στις πατρίδες τους.
Επίσκεψη σε μελισσοκομικές εγκαταστάσεις
Στις εγκαταστάσεις του μελισσοκομείου του κ. Νικόλαου Βλαχοβασίλη, στο χώρο του οποίου ξεναγήθηκαν και έγινε η ενημέρωση για τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται πάνω στην μελισσοκομεία από τους μελισσοκόμους μας μεγάλη εντύπωση έκανε στους Πολωνούς και Λιθουανούς μελισσοκόμους, η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης ξύλινης κυψέλης.
Η ξύλινη κυψέλη που τράβηξε το ενδιαφέρων των μελισσοκόμων, όπως ανάφερε ο μελισσοκόμος κ. Νικόλαος Βλαχοβασίλης είναι λειτουργική, κατασκευασμένη από κορμό ξύλου, έτσι ώστε να προσομοιάζει την κοινωνία των μελισσών με την φωλιά που έχουν κτίσει οι μέλισσες μέσα σε οπές δένδρων. Στη συγκεκριμένη ξύλινη κυψέλη τα τοίχωμα του κορμού από όπου και διαμορφώθηκε σε κυψέλη είναι τα τοιχώματα της. Η κυψέλη αυτή αποδίδει πολύ καλά, με βάση τον δικό της τρόπο χειρισμού, καθώς το ξύλο είναι ένα εξαιρετικό μονωτικό υλικό για ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.
Επίσης στο χώρο σε εκθεσιακή πρόσοψη οι Πολωνοί κ Λιθουανοί μελισσοκόμοι, είδαν σε πλήρης ανάπτυξη σμήνους μελισσών σε παραδοσιακή κυψέλη (κοφίνι). Ακόμη μπόρεσαν να δουν έναν αυτοσχέδιο ηλιακό κηροτήκτη.
Τέλος στον έλεγχο που έγινε σε κυψέλη διαπιστώθηκε, μια και ο καιρός είναι ακόμη καλός, να αποθηκεύεται μέλι σε ικανοποιητική ποσότητα για να μπορέσουν οι μέλισσες να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα με το δικό τους μέλι .