Μενού Κλείσιμο

Έντονη δυσαρέσκεια για τα νέα… ήθη

Ανοιχτή Επιστολή Διαμαρτυρίας των Καταφυγιωτών στον Μητροπολίτη

Η απόφαση της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης, και Πλαταμώνα (δηλαδή του Μητροπολίτη) να τροποποίησει (κατά τι) το πρόγραμμα υποδοχής των λειψάνων του Αγίου Διονυσίου του Εν Ολύμπω στον συνοικισμό των Καταφυγιωτών, προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια των απανταχού Καταφυγιωτών.

Με επιστολή τους τα Καταφυγιώτικα Σωματεία προς τον Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιο, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την αλλαγή ημερομηνία υποδοχής των λειψάνων (αντί της παραδοσιακής 6ης Αυγούστου, «μεταφέρεται» την 1η του ίδιου μήνα), σημειώνοντας πως αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε αλλαγή. Από την άλλη η Μητρόπολη Κίτρους, δεν έχει αναφέρει (επισήμως τουλάχιστον) το λόγο με τον οποίο αποφάσισε «να διαγράψει μονοκονδυλιά» μια παράδοση δεκαετιών.
Το γεγονός είναι, οτι έστω και για αυτόν τον λόγο, υπάρχει μια γενικότερη δυσαρέσκεια στον συνοικισμό των Καταφυγιωτών η οποία (είναι μάλλον δικαιολογημένη), αφού παραδοσιακά η ημερομηνία υποδοχής των λειψάνων του Αγίου γίνεται την 6η Αυγούστου (εορτή του Σωτήρος).
Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας των Καταφυγιώτικων Σωματείων (η οποία κοινοποιείται και σε μέσα ενημέρωσης) έχει ως εξής:
«Εδώ και τριακόσια χρόνια στο ιστορικό μας χωριό Καταφύγι και επί εβδομήντα περίπου συναπτά έτη στην Κατερίνη, την δεύτερη πατρίδα μας, μετά τον ξεριζωμό μας, υποδεχόμαστε τα ιερά λείψανα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω κάθε 6 Αυγούστου, του Σωτήρος, με λαμπρή θρησκευτική τελετή στην ενορία της Παντανάσσης στην Κατερίνη.
Το συγκεκριμένο έθιμο είναι βαθιά και άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ρίζες των προγόνων μας και συγκεκριμένα με την επιστροφή των υλοτόμων στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Καταφύγιο Κοζάνης.
Η απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης να αλλάξει την ημερομηνία υποδοχής των ιερών λειψάνων του Αγίου Διονυσίου από την καθιερωμένη ημέρα εορτής του Σωτήρος 6η Αυγούστου, στην 1η Αυγούστου προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία των Καταφυγιωτών και όχι μόνο, αφού ένα έθιμο αιώνων δεν αλλάζει για κανέναν λόγο, πολύ δε περισσότερο για λόγους που δεν κατανοούμε. Η κάθε αλλαγή στο έθιμο, προκαλεί την αλλοίωσή του και χάνεται η ιστορική του ταυτότητα. Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Αρνούμαστε να δεχθούμε την απόφασή σας για αλλαγή της ημερομηνίας ενός παραδοσιακού θρησκευτικού εθίμου που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας, το οποίο με υπερηφάνεια συνεχίζουμε εμείς και δεν αποτελεί δημιούργημα καμίας Μητρόπολης.»
Να σημειωθεί οτι την επιστολή διαμαρτυρίας προσυπογράφουν όλα τα Καταφυγιώτικα Σωματεία..

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ