Μενού Κλείσιμο

Ένωση Γονέων Δ.Ε. Δήμου Κατερίνης – Προβληματισμός για τη σχολική χρονιά που ξεκινά

Τον προβληματισμό της εκφράζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ.Ε. Δήμου Κατερίνης, για την σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα, αφού όπως υποστηρίζει, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί από την Πολιτεία μέτρα που να εγγυώνται την ασφαλή και αδιάκοπη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αναμφισβήτητα, πολλά χρονίζοντα προβλήματα και δυσλειτουργίες των εκπαιδευτικών μονάδων, τα οποία στο παρελθόν έμπαιναν «κάτω από το χαλί» και δεν αντιμετωπίστηκαν, σήμερα γιγαντώθηκαν και με την παρούσα υγειονομική δυσκολία, γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη της αντιμετώπισης τους.

Ενδεικτικά, μέσω προτάσεων επίλυσης τους, θα υπενθυμίσουμε κάποια από αυτά, που έχουμε επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν και πιστεύουμε ότι, εν τοις πράγμασι, θα συμβάλλουν εκτός των άλλων και στην θετική αντιμετώπιση της παρούσας υγειονομικής δυσκολίας, όπως είναι η : 

-Δημιουργία ολιγομελών τμημάτων, έως 15 μαθητών.

-Εξασφάλιση αιθουσών από Δήμους, Περιφέρειες, λοιπούς κοινωνικούς φορείς.

-Μείωση του επιτρεπόμενου ποσοστού επιβαινόντων στα σχολικά λεωφορεία στο 50%.

-Κάλυψη εγκαίρως των λειτουργικών κενών με εκπαιδευτικό προσωπικό.

-Τροφοδοσία διδακτικού, εποπτικού και τεχνολογικού εξοπλισμού.

-Σχολαστική απολύμανση και καθαρισμός των χώρων του Σχολείου, από μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

-Επάρκεια υλικών και μέσων καθαρισμού.

-Συνέχιση της δωρεάν διανομής αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (Self Test) τόσο για τους Μαθητές όσο και για τους Εκπαιδευτικούς.

-Συνέχιση των δωρεάν rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για όλους.

Αντ’ αυτών, ακούμε συνεχώς να διαδίδονται μέσω δικτύων ενημέρωσης, άλλα και της επίσημης Πολιτείας, μέτρα λειτουργίας των σχολείων, τα οποία όχι μόνο είναι ανέφικτα στην εφαρμογή τους, αλλά θα δημιουργήσουν και περαιτέρω δυσλειτουργίες στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εξ όσων ανεπιτυχώς προτείνονται, για τη λειτουργία των Σχολικών μονάδων κατά την τρέχουσα περίοδο, το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι, ότι τα μέτρα περιορίζονται μονάχα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του Κορονοϊού και μάλιστα, κατά τέτοιον τρόπο, που ενεργοποιεί το διαχωρισμό, για να μην πούμε ακριβέστερα το διχασμό του συνόλου της σχολικής κοινότητας.

Με την παρούσα, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή, προς κάθε κατεύθυνση, καθώς και τους κινδύνους αυτής της προσέγγισης. Ήμασταν ανέκαθεν αντίθετοι σε κάθε μορφής διάκριση, και διχαστικό διαχωρισμό που λάμβανε χώρα εντός των σχολείων. Μας είναι αδύνατον λοιπόν τώρα, να παραβλέψουμε αυτήν την υγιή συνήθεια και να κάνουμε κάτι διαφορετικό από όσα πράτταμε τα περασμένα χρόνια, καθώς τέτοιου είδους  πρακτικές, θα έχουν μόνον ως αποτέλεσμα, τη διάσπαση του καθήκοντος των γονέων και των εκπαιδευτικών από το να είναι δίπλα στην εκπαιδευτική διαδικασία της μόρφωσης των παιδιών.

Με την ελπίδα ότι, μέχρι τον Αγιασμό των Σχολείων, θα έχει γίνει αντικειμενικά το καλύτερο, από τους υπεύθυνους της Εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την κατά το δυνατόν αρτιότερη έναρξη της λειτουργίας των Σχολικών μονάδων της περιοχής μας, ευχόμαστε σε όλους μια καλή και δημιουργική Σχολική χρονιά, απαλλαγμένη από τον «Ιό» του διχασμού και της αλληλοεναντίωσης και επικεντρωμένη στην πρόληψη και αντιμετώπιση της «ασθένειας» της κοινωνικής φοβίας και του άγχους που έχει αρχίσει να προσβάλλει την υγεία των παιδιών μας, ότι « ο διπλανός μου, είναι εχθρός μου » !

Από μέρους μας θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους τους γονείς, τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία κλπ να αντισταθούν και να μην επιτρέψουν η παρούσα υγειονομική κατάσταση να γίνει το μεγάλο χαλί, κάτω από το οποίο οι κρατούντες θα συνεχίσουν να κρύβουν τις παθογένειες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τις ελλείψεις, την υποχρηματοδότηση της παιδείας, την κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολικών μονάδων, αποπροσανατολίζοντας μέσω της πρακτικής «διαίρει και βασίλευε» .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ