Μενού Κλείσιμο

Ενημερωτική συνάντηση νεοεκλεγέντων αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας για τον τρόπο διακυβέρνησης των Δήμων

Θεσμικές παρεμβάσεις ζητούν οι Δήμοι Κεντρικής Μακεδονίας

 

«Ο «Κλεισθένης», αντί να λύσει, δημιούργησε προβλήματα στην διοίκηση και τη λειτουργία 232 δήμων- Η νέα κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ

 

Το μείζον ζήτημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε αρχίζει η νέα δημοτική θητεία, και το οποίο ανέκυψε με την απλή αναλογική, την οποία εισήγαγε ο Κλεισθένης, έθεσε με παρέμβαση του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) Λάζαρος Κυρίζογλου, ζητώντας, παράλληλα, από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε θεσμικές παρεμβάσεις, με στόχο την ομαλή, απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ, των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.

Μιλώντας από το βήμα της πρώτης Ενημερωτικής Συνάντησης των νεοεκλεγέντων Αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου που διοργάνωσε η ΠΕΔ-ΚΜ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως εάν το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων δεν το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, θα κληθεί η διοικητική δικαιοσύνη να αποφασίσει ποιά πολιτική νομιμοποίηση και ποιά πολιτική εντολή είναι ισχυρότερη, του δημάρχου ή του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που, όπως είπε δεν είναι τιμητικό για το πολιτικό μας σύστημα.

Τόνισε πως είναι αδήριτη ανάγκη να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για την ομαλή, απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων και των θεσμικών τους οργάνων, και αυτό, καθώς, όπως είπε, σε 231 Δήμους (επί συνόλου 332) η δημοτική παράταξη του δημάρχου δεν διαθέτει πλειοψηφία.

 

Η νέα κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ αναφερόμενος στα παράδοξα που προέκυψαν από την απλή αναλογική, σημείωσε ότι σε πολλούς Δήμους σχηματίζεται, στο Δημοτικό Συμβούλιο, πλειοψηφία από αντιπολιτευόμενες στον δήμαρχο Δημοτικές παρατάξεις. «Έχουν δε αναφερθεί περιπτώσεις που έχουν συμφωνήσει να μην εγκρίνουν τις εισηγήσεις της νέας Δημοτικής αρχής και να επιβάλουν τις δικές τους επιλογές. Π.χ. στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, τον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου και το τεχνικό πρόγραμμά του, που αποτελούν βασικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με το νόμο, όπως ισχύει σήμερα.

Επομένως, έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι το εκλογικό σύστημα, που δεν είναι απλή αναλογική, θα οδηγήσει πολλούς δήμους στην ακυβερνησία. Η νέα κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου.

Θεσμικές παρεμβάσεις μετά τις Δημοτικές Εκλογές

Αιτιολογώντας τις θεσμικές παρεμβάσεις, μετά τις δημοτικές εκλογές, για την αποτελεσματική άσκηση της διοίκησης και της λειτουργίας των Δήμων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, τόνισε πως «το ‘μετά την μάχην’ αποτύπωμα των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου – 2ας Ιουνίου 2019, όπως χαρτογραφείται στις συνθέσεις των, κατά τόπους, Δημοτικών Συμβουλίων, προξενεί, στον αυτοδιοικητικό κόσμο, «ακρισία και ταραχή», σύγχυση και απορία, ανησυχία και αμηχανία, καθώς, στους Δήμους, στους οποίους διενεργήθηκε επαναληπτική εκλογή, ο άμεσα εκλεγείς Δήμαρχος ηγείται συνδυασμού που δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου».

Στις περιπτώσεις αυτές, που απαντώνται περίπου στα 2/3 των Δήμων της Χώρας, εξήγησε ο ίδιος, ο διαθέτων την άμεση λαϊκή-πολιτική νομιμοποίηση Δήμαρχος και ο μειοψηφικός (στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου) συνδυασμός του αδυνατούν να συγκροτήσουν ευθέως την «ισχυρή και αποτελεσματική δημοτική αρχή», στον σχηματισμό της οποίας παρέμειναν αδιατάρακτα προσηλωμένα, επί 40ετία όλα (1975-2014), τα εκλογικά συστήματα των 11 προηγούμενων δημοτικών αναμετρήσεων.

Όσον αφορά στην ακτινογραφία του «Κλεισθένειου» σώματος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, είπε χαρακτηριστικά, «πως αποκαλύπτει τόσο την έλλειψη πειστικών «αντισταθμισμάτων» που να προτρέπουν, να παρακινούν ή και να υποχρεώνουν τις δημοτικές παρατάξεις στην σύμπηξη βιώσιμων συνεργασιών ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και την απουσία ρυθμίσεων που θα τυποποιούν τις διαδικασίες σύμπηξης, τους όρους λειτουργίας, τα όρια εξουσίας, κ.λπ. αυτών των συνεργασιών, οι οποίες θα πρέπει να πληρούν τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις σύμπηξης και λειτουργίας τους, να τηρούν τις αρχές της διαφάνειας και της δημοσιότητας, κ.λπ., ώστε να είναι ευχερής και ο ομοιόμορφος, ανά την Χώρα, έλεγχος της νομιμότητας των αντίστοιχων αποφάσεων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η διάταξη του άρθρου 65 § 1 του Ν. 3852/2010, στην οποία εκβάλλουν αντίστοιχες διατάξεις της διαχρονίας της αυτοδιοικητικής νομοθεσίας, καθιερώνει τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο, χωρίς να καμφθεί (και συνεπώς χωρίς να προκληθεί αλλοίωση της φύσης του αυτοδιοικητικού οργανισμού ή έκπτωση των θεσμικών ιδιοτήτων του), μπορεί, ακριβώς με την τήρηση των όρων αυτής της διάταξης, να συμβάλλει στην δημιουργική αναδιάταξη των δημοτικών αρμοδιοτήτων μεταξύ όλων των οργάνων διοίκησης του Δήμου.

Αποθεματικά Δήμων: Καμία απόφαση δεν γίνεται δεκτή

Στην ομιλία του προς τους νεοεκλεγέντες αιρετούς, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μείζον ζήτημα της μεταφοράς των αποθεματικών των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Υπενθύμισε πως μέχρι την 31.8.2019 δεν υφίσταται καμία υποχρέωσή των Δήμων για μεταφορά των όποιων διαθέσιμων χρημάτων τους, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2860/1.7.2019 τ. Β’) του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη.

Διεμήνυσε μάλιστα πως «και αυτή η απόφαση και κάθε άλλη προηγούμενη είναι παράνομη, αντισυνταγματική και δεν γίνεται αποδεκτή ούτε τώρα ούτε μετά την 1.1.19, γιατί παραβιάζει το συνταγματικό προστατευτικό πλαίσιο (άρθρο 102 του Συντάγματος) περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.

Εμείς σταθερά όπως πριν, έτσι και τώρα και στο μέλλον θα δίνουμε τις αυτοδιοικητικές μάχες μας για περισσότερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με περισσότερους πόρους, με περισσότερη αυτοδιοίκηση».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ