Μενού Κλείσιμο

Ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού, δωρεάν εμβόλια και στελέχωση των υπηρεσιών, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας

Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, θέτοντας μια σειρά από ζητήματα στον Περιφερειάρχη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες της Περιφέρειάς μας.

Στην ερώτησή της η ΛΑΣΥ, αναφέρει: «Ο καταρροϊκός πυρετός έκανε την επανεμφάνιση στη χώρα, με κρούσματα να εμφανίζονται και στις Ενότητες της Περιφέρειας μας, ενώ οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να τα δηλώσουν, γιατί αυτό θα συνοδευτεί με υποχρεωτικό σταβλισμό των κοπαδιών και την οικονομική τους επιβάρυνση με την αγορά των ζωοτροφών, τη στιγμή που δεν έχουν ρευστότητα για τα απολύτως αναγκαία.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους που – από τη φύση της δουλειάς τους – δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα.

Στο μεταξύ, ενώ σύμφωνα με τους κτηνιάτρους θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό των μονάδων, αμφίβολο είναι αν θα ξεκινήσει και σε 2 μήνες από τώρα, αφού σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, θα αναλάβουν οι υποστελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες της κάθε Π.Ε. όλες τις διαδικασίες για τους διεθνείς διαγωνισμούς, την αγορά και τη διάθεση εμβολίων. Είναι δηλαδή ήδη βέβαιο ότι δε θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως οι απαραίτητοι προληπτικοί εμβολιασμοί

Δραματικές λοιπόν θα είναι για άλλη μια φορά οι καταστάσεις που θα βιώσουν οι κτηνοτρόφοι και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, από την εγκληματική αδιαφορία των διοικούντων που αφορούν: 

-Τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους και λοιπό βοηθητικό προσωπικό στις κρατικές κτηνιατρικές διευθύνσεις και την  αδυναμία των ελαχίστων, να ελέγξουν, λόγω μη κάλυψης της μετακίνησης τους με οχήματα και καύσιμα.

-Την απουσία  ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι-ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια,

-Την ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την ασθένεια.

Ακριβώς αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύονται και οι έμποροι που αν και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει καμιά επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, όμως εκβιάζουν για να πάρουν σε ακόμα χαμηλότερες, εξευτελιστικές  τιμές γάλα και σφάγια. Με τον τρόπο αυτόν αισχροκερδούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ, ώστε:

-Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος τους

-Να απαλλαγούν από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς

-Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, ειδικά διασφαλίζοντας την γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών,

-Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Π.Κ.Μ. με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό

-Διασφάλισε η Διοίκηση της ΠΚΜ τους απαραίτητους ψεκασμούς, για την πρόληψη του συγκεκριμένου νοσήματος και άλλων ζωονόσων μεταδιδόμεων με τα κουνούπια; Αν ναι, ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητά τους; Που και πότε; Πόσα χρήματα διατέθηκαν από την Περιφέρεια ΚΜ για το σκοπό αυτό;»

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ