Μενού Κλείσιμο

Ενεργειακό κόστος και τιμή χρυσού πλήττουν τα κοσμηματοπωλεία-Αύξηση έως 20% στα κοσμήματα

Αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση βρίσκονται δεκάδες ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι εντός λίγων μηνών παρατήρησαν όχι μόνο την ξαφνική άνοδο του χρυσού αλλά και τη ραγδαία αύξηση των λογαριασμών ρεύματος στα εργαστήρια χρυσοχοΐας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών, Πέτρος Καλπακίδης σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr σημείωσε ότι η πρώτη ύλη- ο χρυσός- έχει υποστεί έως και 12% αύξηση, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το οποίο σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος οδήγησε σε άνοδο των τιμών των κοσμημάτων αγγίζοντας το 20%. «Η κρίση της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενεργειακό κόστος πλήττουν όπως είναι αναμενόμενο και τα κοσμηματοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Δύο παράγοντες οδήγησαν στην αύξηση των τιμών. Ο χρυσός, η πρώτη ύλη της παραγωγής κοσμημάτων η οποία αυξήθηκε κατά 10-12%. Δεν προβλέπεται, ωστόσο, περαιτέρω άνοδος. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα μαζί με την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, να ανεβαίνει το κόστος στο τελικό προϊόν, δηλαδή στα κοσμήματα», εξήγησε.

«Αγκάθι» οι λογαριασμοί ρεύματος και τα λουκέτα

«Αγκάθι» για πολλούς ιδιοκτήτες αποτελούν οι αρκετά «τσιμπημένοι» λογαριασμοί ρεύματος στα εργαστήρια χρυσοχοΐας όπου γίνεται η παραγωγή των κοσμημάτων. Οριστικό λουκέτο έβαλε, μάλιστα, το 20% των κοσμηματοπωλείων της Θεσσαλονίκης καθώς οι ιδιοκτήτες αδυνατούσαν να απορροφήσουν όλες τις αυξήσεις. «Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς ρεύματος. Στους χώρους παραγωγής και μεταποίησης παρατηρούμε σημαντική άνοδο έως και 25%. Βιώνουμε ήδη την τρίτη κρίση αφού μετά την οικονομική, την υγειονομική εμφανίστηκε και η ενεργειακή η οποία είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όλα αυτά οδήγησαν μέχρι στιγμής το 20% των κοσμηματοπωλείων σε οριστικό κλείσιμο και τα ποσοστά κέρδους των υπόλοιπων καταστημάτων να έχουν μειωθεί σημαντικά με τον φόβο να υπάρξουν στο μέλλον περισσότερα λουκέτα», τόνισε ο κ. Καλπακίδης.

Το βλέμμα στραμμένο στον τουρισμό

Στον επερχόμενο τουρισμό στηρίζονται οι κοσμηματοπώλες μιας και η καλοκαιρινή περίοδος μαζί με τις περιόδους των εορτών, τους γάμους και τις βαπτίσεις θεωρούνται σημαντικό κομμάτι για τις πωλήσεις. «Δεν φτάνει να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό αλλά είμαστε συγκρατημένοι για φέτος αφού την ίδια κρίση βιώνουν οι πολίτες κάθε χώρας και κυρίως των Βαλκανίων. Υπάρχει η ανησυχία για τυχόν μείωση της φετινής προσέλευσης των τουριστών. Κινητικότητα αναμένουμε την πασχαλινή περίοδο όπως και μετά το Πάσχα διότι τότε ξεκινούν και οι κοινωνικές δραστηριότητες των πολιτών με τους γάμους και τις βαπτίσεις. Ωστόσο, μέσα σε όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε, παρατηρώ ότι υπάρχει από την πλευρά των πολιτών η διάθεση για κατανάλωση με την αισιοδοξία να συνεχιστεί», επισήμανε ο κ. Καλπακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τουρίστες στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό κόσμημα μέσω του οποίου διαφημίζεται και ο ελληνικός πολιτισμός. Η πλειοψηφία είναι εμπνευσμένη από την αρχαιότητα την οποία και αναπαριστά. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι το 50% της ελληνικής παραγωγής των κοσμημάτων διοχετεύεται στους τουρίστες.

Πρόβλημα ο φόρος πολυτελείας

Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα κοσμήματα ζητά ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας, ένα πάγιο αίτημα των κοσμηματοπωλών οι οποίοι με συνεχείς παρεμβάσεις το επιδιώκουν χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης. «Πρόκειται για έναν φόρο της τάξεως του 10% που επιβάλλεται σε αντικείμενα, αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Επιφέρει πλέον ισχυρό πλήγμα σε μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόβλημα στον ανταγωνισμό έναντι των άλλων κρατών. Αν και το ζητάμε με συνεχείς παρεμβάσεις, δεν έχει καταργηθεί. Ευελπιστούμε, ωστόσο, να το αξιολογήσει θετικά η κυβέρνηση και να προχωρήσει στην κατάργησή του», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας εκτίμησε ότι η Θεσσαλονίκη αγαπά το κόσμημα, «ο Έλληνας μαζί με το κόσμημα αποτελούν ένα πολύ ταιριαστό ζευγάρι και αυτό επιβεβαιώνεται από τα 6.000 χρόνια παράδοσης ελληνικού κοσμήματος».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.