Μενού Κλείσιμο

Ενεργειακή κρίση VS Καύσωνας: Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα στους ψυκτικούς για τα κλιματιστικά

Τρέχουν και δε φτάνουν οι ψυκτικοί για τις συντηρήσεις των κλιματιστικών στη Θεσσαλονίκη με την θερμοκρασία ήδη να σημειώνει άνοδο στην πόλη. Αν και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε οικονομική απόγνωση, φαίνεται ότι όσο πλησιάζουμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και αδυνατώντας οι καταναλωτές να αντέξουν τον καύσωνα, η χρήση του κλιματιστικού θα αυξάνεται όλο και πιο πολύ.

Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Αδειούχων Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων νομού Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Λυκίδης ανέφερε ότι έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια υπερβολική ζήτηση για συντηρήσεις κλιματιστικών σε σημείο που να μην προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες τους. «Έχουμε μεγάλη κινητικότητα αυτήν την περίοδο ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες ακυρώσεις για εγκαταστάσεις καθώς δεν προλαβαίνουμε. Υπάρχει βέβαια ένα μεγάλο ποσοστό ακόμη που αναμένει να λάβει την επιδότηση και να αντικαταστήσει το παλιό κλιματιστικό με ένα καινούριο. Οι συγκεκριμένοι πελάτες δεν προχωρούν σε συντηρήσεις αλλά περιμένουν τις εγκαταστάσεις μόλις εγκριθεί η επιδότηση», τόνισε.

Η ακρίβεια «χτυπά» τα κλιματιστικά;

Παρά την ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους που βιώνουν τα νοικοκυριά και προσπαθούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που έχουν αντικρίσει στους λογαριασμούς τους, ο κ. Λυκίδης δήλωσε ότι η χρήση του κλιματιστικού δεν θα περιοριστεί το φετινό καλοκαίρι ενώ αν γίνει και με σωστό τρόπο η ψύξη των χώρων, τότε οι πολίτες θα αποφύγουν το οικονομικό σοκ. «Οι πολίτες κάνουν ήδη τις συντηρήσεις ώστε να είναι έτοιμοι για τις ημέρες του καύσωνα στη Θεσσαλονίκη. Αναγκαστικά οι πολίτες θα περιορίσουν άλλες κατηγορίες εξόδων προκειμένου να αντέξουν τη ζέστη και να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ενέργειας. Δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες εντός του σπιτιού», δήλωσε ο κ. Λυκίδης.

Τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας

Εξήγησε, μάλιστα, στη συνέχεια πώς οι καταναλωτές μπορούν να γλυτώσουν τους «τσιμπημένους» λογαριασμούς και να πετύχουν την εξοικονόμηση ενέργειας. «Οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι αν κάνουν χρήση των κλιματιστικών για ψύξη με σωστό χειρισμό, τότε θα αποφύγουν τα υπέρογκα ποσά. Δεν πρέπει κλείνουμε το κλιματιστικό όταν φεύγουμε από το σπίτι, αλλά να μένει ανοιχτό σε σταθερή θερμοκρασία περίπου 27 βαθμών. Εάν ανέβει πολύ η θερμοκρασία ενώ λείπουμε, όταν λειτουργήσουμε ξανά την ψύξη, τότε ανεβαίνει κατά πολύ η κατανάλωση της ενέργειας. Επίσης, δεν είναι ωφέλιμο να το ανοίγουμε για δύο ώρες, να το κλείνουμε και μετά πάλι να γίνεται επανεκκίνηση. Καλύτερα να το αφήνουμε ανοιχτό σε μια καλή για τον χώρο θερμοκρασία, όπως 26-27 βαθμούς και να κλείνει αυτόματα όταν υπάρξει η κατάλληλη δροσιά για το σπίτι. Η διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας του κλιματιστικού είναι πιο οικονομική και ο οργανισμός μας δεν ιδρώνει κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι λιγότερη κατανάλωση ενέργειας έχουν τα κλιματιστικά τύπου inverter σε σύγκριση με τα παλαιότερα καθώς εξοικονομούν 40% περισσότερη ενέργεια. «Τα κλιματιστικά Inverter, στηριζόμενα στη νέα τεχνολογία, έχουν σαφώς καλύτερη και οικονομικότερη κατανάλωση σε σύγκριση με ένα συμβατικό», υπογράμμισε ο κ. Λυκίδης.

Σημείωσε ακόμη ότι ένα σπίτι διατηρείται δροσερό όταν βρίσκεται σε μικρότερους ορόφους μιας πολυκατοικίας. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στον τρίτο όροφο είναι πιο δροσερό από ένα άλλο που είναι ρετιρέ. Και ο λόγος οφείλεται στο ότι ακριβώς από πάνω υπάρχει άλλο διαμέρισμα και αν η μόνωση είναι καλή, τότε κρατά τη δροσιά ο επόμενος όροφος. «Αντιθέτως τα σπίτια που είναι ρετιρέ, αγγίζουν πιο υψηλές θερμοκρασίες διότι δεν έχουν από πάνω άλλο σπίτι», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.

Κάθε πότε χρειάζεται συντήρηση το κλιματιστικό

Η συντήρηση ενός κλιματιστικού διαφέρει από χώρο σε χώρο. Σε ένα κατάστημα η αλλαγή φίλτρων και ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το καλοκαίρι καθώς καθημερινά εισέρχονται πολλοί πελάτες και αιωρούνται αρκετά μικρόβια. Αντιθέτως, σ’ ένα σπίτι η συντήρηση καλό είναι να γίνεται μια φορά κάθε χρόνο όταν πρόκειται μόνο για ψύξη. «Όσο πιο καθαρό είναι ένα κλιματιστικό, τόσο λιγότερα μικρόβια κυκλοφορούν στο αέρα. Αναγκαίο είναι να πραγματοποιείται αλλαγή φίλτρων και καθαρισμός τους. Όσον αφορά το κόστος για συντήρηση, οι τιμές ξεκινούν από 35 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και τα 60 ευρώ ανάλογα το μέγεθος και το είδος της συντήρησης που απαιτείται», σχολίασε.

Καλή χρονιά για ψυκτικούς αλλά με λιγότερο κέρδος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ψυκτικών, οι μήνες Μάιος και Ιούνιος κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα ενώ έπειτα, οι καταναλωτές φεύγουν είτε στα εξοχικά τους είτε για διακοπές, οπότε και η δουλειά τους πέφτει. Αν και το κύμα της ακρίβειας έχει χτυπήσει και τον κλάδο των ψυκτικών καθώς καθημερινά παρατηρούν νέες αυξήσεις στις πρώτες ύλες τους, οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες τους. «Η ζήτηση δείχνει ότι είναι μια πολύ καλή χρονιά για τους ψυκτικούς αν και βιώνουμε το κύμα της ακρίβειας. Ωστόσο, οι τιμές των ψυκτικών έχουν παραμείνει ίδιες αν και τα έξοδά μας για ανταλλακτικά και φάρμακα αυξάνονται διαρκώς λόγω των μεταφορικών. Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις καθημερινές αυξήσεις των προμηθευτών, προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές με συνέπεια βέβαια να μειώνεται το κέρδος μας. Δεν θέλουμε να χάσουμε τους πελάτες μας αλλά και ούτε να ανεβάσουμε το κόστος τη δεδομένη χρονική στιγμή», υπογράμμισε ο κ. Λυκίδης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ