Μενού Κλείσιμο

Ένα βραβείο (και) για τους Πυροσβέστες της Πιερίας

Εκδήλωση Εορτασμού Τριών Παίδων εν Καμίνω, Προστατών Πυροσβεστικού Σώματος

Στην εκδήλωση του Πυροσβεστικού Σώματος που έγινε στην Αθήνα, βραβεύθηκε το προσωπικό όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Πιερίας για το έργο που εκτελούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε επιχειρήσεις διάσωσης στον Όλυμπο. Το βραβείο παρέλαβε ο Διοικητής της Π.Υ. Κατερίνης Ευάγγελος Φαλάρας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των Αγίων Τριών εν Καμίνω Παίδων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, η επίσημη τελετή Εορτασμού των Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην τελετή παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εκπροσωπώντας την αξιωματική Αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Ευστάθιος Ανθόπουλος,  ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, εκπρόσωποι των Ε.Δ. και Σ.Α, επίτιμοι Αρχηγοί, Υπαρχηγοί, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης.

Την τελετή προλόγισε ο Υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Τερζούδης, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ακολούθησε παρουσίαση της ιστορίας και πορείας του Πυροσβεστικού Σώματος από το 1834 έως σήμερα, μέσω ενός χρονικού με αφήγηση και οπτικό υλικό, το οποίο δημιουργήθηκε με αρχειακό υλικό του Πυροσβεστικού Σώματος και με την ανεκτίμητη συνεργασία και προσφορά υπαλλήλων του Σώματος, που εργάστηκαν ανιδιοτελώς για την παραγωγή του.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε βράβευση υπαλλήλων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που διακρίθηκαν για τις πράξεις τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Συγκεκριμένα βραβεύθηκαν:

Ο Πυροσβέστης Σγουράκης Ηλίας από τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, ο οποίος στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του επέδειξε θάρρος και αυτοθυσία καταφέρνοντας έγκαιρα να απεγκλωβίσει σώο ένα αγόρι ηλικίας πέντε ετών, που είχε πέσει εντός πηγαδιού βάθους 25 μέτρων στην Εκάλη Αττικής.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου οι Πυροσβέστες Παπαζήσης Στέργιος και Κιμανετζής Νεκτάριος, οι οποίοι την 1η Δεκεμβρίου 2017 επέδειξαν ηρωισμό και αυτοθυσία και παρά τον ισχυρό άνεμο και τον έντονο κυματισμό που επικρατούσαν στο λιμάνι του Βόλου, έπεσαν στη θάλασσα και διέσωσαν έναν 62χρονο άνδρα.

Στη συνέχεια βραβεύθηκαν οι υπάλληλοι της 2ης και 8ης ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό και διάσωση ενός ορειβάτη, 25 ετών σκοπιανής καταγωγής, ύστερα από εγκλωβισμό του σε βραχώδη και απόκρημνη περιοχή και σε ύψος 2.850 μέτρα στη θέση Στεφάνι στο όρος Όλυμπος στις 25 Ιουνίου 2017. Τα βραβεία παρέλαβαν ο Αντιπύραρχος Αριστείδης Κατιρτζίδης από την 2η ΕΜΑΚ και ο Υποδιοικητής της 8ης ΕΜΑΚ Επιπυραγός Παναγιώτης Κασκαμπάς, ο οποίος βραβεύτηκε επίσης για τον εντοπισμό και διάσωση, ενός ορειβάτη, 29 ετών, ρουμανικής υπηκοότητας, έπειτα από εγκλωβισμό του σε απόκρημνο σημείο και σε ύψος 2.800 μέτρα στο Μύτικα Ολύμπου. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου 2017 και διήρκησε τρείς ημέρες. Το άτομο διασώθηκε με τη χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο μέσω ορειβατικού μονοπατιού, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών στην περιοχή Βρυσοπούλες Ολύμπου.

Κατόπιν, βραβείο απονεμήθηκε στον Αντιπύραρχο Ευάγγελο Φαλάρα, Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, στο πρόσωπο του οποίου βραβεύτηκε το προσωπικό όλων των Υπηρεσιών του νομού Πιερίας, για τις υπηρεσίες και το έργο που εκτελούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο όρος Όλυμπος, υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Τέλος βραβεύτηκαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευσίνας Αρχιπύραρχος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ Αρχιπύραρχος Στέφανος Κολοκούρης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων Επιπυραγός Δημήτριος Καϊάφας, για την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό που επέδειξαν οι ίδιοι αλλά και το προσωπικό των Υπηρεσιών τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα τις περιοχές της Μάνδρας, Μεγάρων και Νέας Περάμου Αττικής.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η ορχήστρα του Πυροσβεστικού Σώματος με ποικίλο μουσικό πρόγραμμα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ