Μενού Κλείσιμο

Ένα άλλο… συνέδριο

Η μαθητική δημοσιογραφία στο επίκεντρο συνεδρίου που διοργανώνει το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου

Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας διοργανώνει το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου με πρωτοβουλία της Δ/ντριας του σχολείου κ. Ευαγγελίας Κανάλη για τις δημοσιογραφικές ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών των Γυμνασίων και των Λυκείων της Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας

Το συνέδριο που θα διοργανωθεί στις 27 Μαρτίου 2018 με την υποστήριξη της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας μέσω του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων, απευθύνεται στις δημοσιογραφικές ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών των Γυμνασίων και των Λυκείων της Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας που εκδίδουν ή σχεδιάζουν να εκδώσουν μαθητικά έντυπα.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η δημιουργία, η ανάδειξη και η επιβράβευση των μαθητικών εντύπων, η ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών µε τα είδη του δημοσιογραφικού λόγου, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους στη χρήση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η άµεση εµπλοκή τους στην παραγωγή και διάχυση επικοινωνιακών µηνυµάτων µέσω του Τύπου.

Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται από τα σχολεία σημαντικές μαθητικές εκδόσεις, η απήχηση των οποίων περιορίζεται στα όρια της τοπικής κοινωνίας ή απλά της σχολικής κοινότητας. Στόχος του Συνεδρίου είναι η ευρύτερη ανάδειξη αυτών των προσπαθειών στον χώρο και στον χρόνο. Γι αυτό επιδιώκεται η καλλιέργεια ενός μαθητικο-δημοσιογραφικού περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο θα προκύψουν νέες δημιουργίες.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου:

Έγκριτοι δημοσιογράφοι από το χώρο των ΜΜΕ, ως οι κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου, θα αναφερθούν μέσα από τις εισηγήσεις τους σε βασικά ζητήματα που αφορούν στην έκδοση εφημερίδας, όπως:

-Πως ορίζεται η θεματολογία μιας εφημερίδας

-Πως μετατρέπουμε μια είδηση σε ρεπορτάζ ή φωτορεπορτάζ

-Πως διαμορφώνεται ένα άρθρο, ένα σχόλιο σε εφημερίδα

-Τι αποφεύγουμε σε ρεπορτάζ και συνεντεύξεις.

-Δεοντολογία, περιορισμοί και αυτολογοκρισία.

-Οικονομική διαχείριση της εφημερίδας.

Εισηγητές του Συνεδρίου θα είναι:

Ο Χρήστος Γιαννούλης, Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ3

Ο Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Δ/ντης της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV 100

Ο Βαγγέλης Ζαμαντζάς, Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Επτά- Πολιτεία»

Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος, Εμπορικός Δ/ντης της εφημερίδας «Ολύμπιο Βήμα»

Η Κατερίνα Τσαλού, Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ημερήσια Πιερίας»

Θα γίνει παρουσίαση των μαθητικών εντύπων των σχολείων που θα δηλώσουν συμμετοχή στο Συνέδριο.

Στο πλαίσιο της Τοπικής Εκπαιδευτικής Ιστορίας θα πραγματοποιηθεί συστηματική καταγραφή και μόνιμη καταχώριση των μαθητικών εντύπων των Γυμνασίων και των Λυκείων της Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο σε ένα Αρχείο Μαθητικού Εντύπου.

Θα βραβευτούν τα καλύτερα μαθητικά έντυπα. Τα βραβεία θα είναι τα ακόλουθα:

-Βραβείο καλύτερου μαθητικού εντύπου (εφημερίδας ή περιοδικού) Λυκείου

-Βραβείο καλύτερου μαθητικού εντύπου (εφημερίδας ή περιοδικού) Γυμνασίου

-Ειδικό Βραβείο καλύτερης ηλεκτρονικής έκδοσης

Κριτήρια αξιολόγησης των μαθητικών εντύπων θα αποτελέσουν η πρωτοτυπία, η δημιουργικότητα, η ποικιλία της ύλης, η ποιότητα του δημοσιογραφικού λόγου, η ενασχόληση με καίρια κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, η καλή χρήση της γλώσσας, η τήρηση των κανόνων αισθητικής και η εμφάνιση της εφημερίδας.

Τα βραβεία θα συνοδεύονται από ένα συμβολικό ποσό για τις ανάγκες των δημοσιογραφικών ομάδων των σχολείων, ενώ ειδική αναφορά στα μαθητικά έντυπα που θα διακριθούν θα γίνει στον Τοπικό Τύπο. Σε όλα τα σχολεία που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο θα δοθεί Έπαινος Συμμετοχής, σε όλους τους σύνεδρους μαθητές και εκπαιδευτικούς θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης του Συνεδρίου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ