Μενού Κλείσιμο

Εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και παρενέργειες | Πώς θα γίνουν τα εμβόλια;

Εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και παρενέργειες

Πως θα γίνουν τα εμβόλια στα παιδιά 5 έως 11 ετών

Από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 είναι ανοικτή η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, ώστε οι γονείς να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τα παιδιά τους

Το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό των παιδιών 5 με 11 θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου του 2021.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Την πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία. Στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα γίνουν καταδρομικοί εμβολιασμοί

Πληροφορίες για τα εμβόλια στα παιδιά 5 έως 11 ετών

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (13/12/2021)

«Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σας. Το ενδιαφέρον όλων τις τελευταίες ημέρες έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό της πιο τρυφερής ηλικιακής ομάδας πληθυσμού μέχρι σήμερα, των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου μετά από εκτενή συζήτηση, γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας των παιδιών θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω στα παιδιά. Και ας μη ξεχνάμε ότι η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

Ο πρώτος λόγος που αναφέρθηκα στην προστασία του ίδιου του παιδιού από τον ιό είναι ότι η νόσος, ναι μεν από την αρχή ήταν και παραμένει ήπια χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι, μικροί αλλά υπαρκτοί.

Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της σπάνιας εκδήλωσης του πολυοργανικού, πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, γνωστού ως MIS-C, το οποίο εμφανίζεται βέβαια μία περίπτωση στις 3.000 περιπτώσεις, αλλά επαναλαμβάνω είναι ένα σύνδρομο το οποίο και ταλαιπωρεί και μπορεί να έχει και σοβαρή βαριά έκβαση.

Στην ομάδα των παιδιών 5 με 11 ετών, όπως και στις ομάδες των μεγαλύτερων παιδιών, περιλαμβάνονται και τα παιδιά που έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα, κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.

Μόλις δημοσιεύτηκε η πρώτη εθνική πληθυσμιακή μελέτη στο Lancet of Respiratory Medicine από τη Σκωτία που αφορά στη διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής λόγω Covid παιδιών σχολικής ηλικίας με μη ελεγχόμενο άσθμα. Το μη ελεγχόμενο άσθμα καθορίστηκε ως άσθμα που προκαλούσε επανειλημμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο ή θεραπείες με κορτιζόνη από το στόμα.

Τα δεδομένα στην Σκωτία αντλήθηκαν από το Εθνικό Μητρώο. Αφορούν ένα τεράστιο αριθμό παιδιών, γύρω στις 752.000, και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω Covid.

Μεταφράζοντας αυτά τα νούμερα, στη Σκωτία αντιστοιχεί σε 9.000 περίπου εισαγωγές και στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 109.000 εισαγωγές. Η μελέτη αυτή ζητήθηκε ουσιαστικά από την αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Αγγλίας για την εκτίμηση του κινδύνου.

Και ας πούμε λίγα πρακτικά πράγματα σχετικά με το εμβόλιο. Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, όπως έχετε ήδη ακούσει τις προηγούμενες ημέρες, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Το σχήμα που εφαρμόζεται και στα παιδιά είναι σχήμα δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.

Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση, δηλαδή η πρώτη μετά τη νόσηση, χορηγείται μετά από τρεις μήνες. Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στους ενήλικες.

Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί- και αυτό έχει προκύψει από πολλά ερωτήματα γονέων- ότι ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακόμη και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος του εμβολιασμού των παιδιών.

Όπως είχαμε κάνει τη συζήτηση και για τη γρίπη, έτσι και για τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια δεν υπάρχει χρονικό διάστημα το οποίο να περιορίζει τον εμβολιασμό με τα κλασικά εμβόλια της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων.

Ο παιδίατρος γνωρίζει σε πόσες ημέρες μετά, αν κάνει ένα παιδί το εμβόλιο για Covid, μπορεί να κάνει αν εκκρεμεί κάποιο εμβόλιο από τα κλασικά του εθνικού χρονοδιαγράμματος.

Επομένως, όχι αναβολές διότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο τα εμβολιαστικά σχήματα της παιδικής ηλικίας να έχουν αρκετά κενά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, η απάντηση είναι αρκετά εύκολη μετά από τη χορήγηση των εμβολίων σε αυτές τις ηλικίες σε αριθμό πάνω από 5.000.000 σε χώρες που έχουν προηγηθεί στην εφαρμογή του εμβολιασμού και φαίνεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Η χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης στα άτομα άνω των 18 ετών δημιούργησε ερωτήματα αν και πότε θα χορηγηθεί τρίτη δόση στα άτομα μικρότερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να σας θυμίσω ότι έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12 έως 17 ετών μετά από παρέλευση τεσσάρων εβδομάδων από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Στις 9 Δεκεμβρίου, o FDA ενέκρινε λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής «Όμικρον» τη χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης σε υγιείς εφήβους 16 έως 17 ετών, τουλάχιστον έξι μήνες μετά την συμπλήρωση του εμβολιασμού με δυο δόσεις.

Η απόφαση στηρίχτηκε ουσιαστικά στα ανοσολογικά δεδομένα της ηλικίας άνω των 18 ετών που υπήρχαν. Για αυτό το θέμα η Εθνική Επιτροπή επιφυλάσσεται, μετά την αξιολόγηση των δεδομένων της χώρας μας, σε σύντομο χρόνο να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις.

Θα δανειστώ την φράση του Βάουτσιχ, ότι για την παραλλαγή «Όμικρον» υπάρχουν λιγότερο ευχάριστα, αλλά και ευχάριστα νέα. Τα λιγότερο ευχάριστα αφορούν κυρίως την μεταδοτικότητα του ιού, που θα αυξήσει τις νοσηλείες, θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και ίσως αυξήσει και την θνητότητα.

Τα νέα με την κάποια αισιόδοξη, έτσι, επένδυση είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος αξιωματούχος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα Νοσοκομείων.

Παρά τον μικρό αριθμό των ασθενών, 42 αναφέρονται, οι περισσότεροι ασθενείς, όπως δημοσιοποίησε με ανάρτηση στο διαδίκτυο, δεν χρειάστηκαν οξυγόνο.

Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Covid. Είχαν πάει στο νοσοκομείο για κάτι διαφορετικό. Για κάτι ήπιο. Το βασικό είναι ότι συγκρίνουν την κλινική εμφάνιση σε αυτό το κύμα της «Όμικρον» με τα προηγούμενα και διακρίνουν σταθερά ορισμένα χαρακτηριστικά.

Πρώτον, ότι το 80% αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Δεύτερον, ότι η νοσηλεία αυτών των ασθενών είναι βραχεία. Είναι 2,8 ημέρες σε σχέση με 8,5 στα προηγούμενα κύματα που είχαν παρουσιαστεί στην Νότιο Αφρική.

Επίσης η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6%, σε σχέση με 17%.

Σημειώνεται, βέβαια, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, όπως και η τριπλάσια, όπως έχουμε αναφέρει, περίπτωση επαναλήψεως.

Παρά όμως τη διαφαινόμενη προσδοκία ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, αυτά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται μέχρι τώρα, όλοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και τις διατηρούν για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, διότι τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας και δεν ξέρουν σε μεγαλύτερη ηλικία πώς θα είναι η επίδραση σε κλινική έκφραση του ιού ή σε άτομα που έχουν υποκείμενα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και οι διαβήτης.

Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις με μία πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος θεωρεί και ονομάζει, χαρακτηρίζει την παραλλαγή «Δέλτα» ότι έχει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο, αλλά ότι πρέπει με τη σχετική προσοχή να περιμένουμε τα νεότερα δεδομένα.

Διότι ακόμη και αν είναι ηπιότερος της «Δέλτα», θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας.

Ευαίσθητη είναι η ηλικία των παιδιών, αλλά ευαίσθητη είναι και η άνω των 60 ετών, που παροτρύνονται με όλους τους τρόπους για εμβολιασμό με την πρώτη, αν δεν έχουν εμβολιαστεί, ή με 3η δόση.

Μελέτες τονίζουν ότι με την 3η δόση γίνεται, αυξάνεται κατά 25 φορές ο τίτλος των αντισωμάτων, ενώ σύμφωνα με το CDC σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με την 3η δόση, μειώνεται η θνητότητα κατά 90% και 20 φορές ο κίνδυνος σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η επιστημονική έρευνα δίνει απαντήσεις βαθμιαία, αλλά σε πολλές αβεβαιότητες, αναδεικνύοντας πάντα τη σταθερή αξία των εμβολίων»

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.