Μενού Κλείσιμο

Εμβληματικά κτίρια της Κατερίνης στο Υπερταμείο

Σύμφωνα με την πρ. Βουλευτή Άννα Μάνη

Την πρώτη ιδέα για το ποια κτήρια της Κατερίνης πέρασαν στο «Υπερταμείο» προς «αξιοποίηση» έδωσε η πρώην βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μάνη. Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις, στον κατάλογο των προς αξιοποίηση ακινήτων της Κατερίνης, περιλαμβάνονται εμβληματικά κτίρια, αλλά και υποδομές (δημόσιας) εκπαίδευσης

Το κτίριο που στεγάζει το 5ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, το κτίριο του ΚΕΓΕ (που θα φιλοξενήσει τμήμα του Μουσικού Σχολείου), αλλά και το κτίριο που στεγάζεται η Αντιπεριφέρεια Πιερίας, είναι μόνο μερικά από τα συνολικά 48 ακίνητα εντός των ορίων του Δήμου που πήραν το δρόμο της… αξιοποίησης. Τα συγκεκριμένα κτίρια, όπως αναφέρει η κ. Μάνη, εντοπίστηκαν μετά από σχολαστική έρευνα και με βάση του σχετικού ΦΕΚ και πρόκειται για «εμβληματικά ακίνητα», τα οποία βρίσκονται σε προνομιούχες θέσεις.

Αναλυτικά η κ. Μάνη σε «ανοιχτή» επιστολή της, (στην οποία δεν παραλείπει να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για μη τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων και ως προς τη δημόσια περιουσία), αναφέρει: «Εσπερινό Γυμνάσιο Κατερίνης (στην οδό Ειρήνης), δηλαδή το παλιό Γυμνάσιο Αρρένων, ένα κτίριο συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης μας, στο οποίο φοίτησαν χιλιάδες μαθητές της περιοχής, το ακίνητο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (στην οδό 28ης Οκτωβρίου) δηλαδή η παλιά Νομαρχία, το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης και το ΚΕΓΕ (στην οδό Εθνικού Σταδίου 1), είναι ενδεικτικά κάποια από τα ακίνητα που εκχωρεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.).

Πρόκειται για εμβληματικά ακίνητα που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας, τα οποία αναμφίβολα βρίσκονται σε προνομιακές θέσεις και καλύπτουν ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και εντοπίσθηκαν μετά από σχολαστική έρευνα, βάσει των στοιχείων του σχετικού ΦΕΚ.

Τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικά 48 στο Δήμο Κατερίνης, συνολικά 10.119 σε όλη την Ελλάδα μεταβιβάζει η κυβέρνηση, μεταξύ αυτών και πολιτιστικούς χώρους, με σκοπό την αποκρατικοποίησή τους και στη συνέχεια την εκποίηση αυτών.

Και ναι μεν στο πλαίσιο της παρούσας οικονομικής κρίσης προωθείται η άποψη ότι η δημόσια κτήση αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθό και ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της οικονομικής της απόδοσης, πλην όμως στην προκειμένη περίπτωση τίθενται σημαντικοί αστερίσκοι. Πρώτο, η παροιμιώδης, χαρακτηριστική ανακολουθία λόγων και έργων του Σύριζα, που δεν τήρησε καμία προεκλογική του δέσμευση, αντιθέτως υποθηκεύει τη χώρα για 99 χρόνια στο Υπερταμείο και δεύτερο ότι αποφάσισαν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας εν κρυπτώ, με δημοσίευση μόνο των ΚΑΕΚ (αριθμοί κτηματοτολογίου) χωρίς καμία διαβούλευση με τοπικούς φορείς και Αρχές και γνώση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει διάκριση στα επιμέρους στοιχεία της εν γένει δημόσιας κτήσης, η οποία βρίσκει έρεισμα στο Σύνταγμα και αφενός να εξαιρέσει τα εκτός συναλλαγής, γνωρίζουν οι νομικοί περί τούτου, αφετέρου δε να διασφαλίσει την αναγκαία υποδομή, ώστε να εκπληρώνεται ο προορισμός της δημόσιας κτήσης και να παρέχονται στους πολίτες υπηρεσίες προσιτού κόστους.

Εν κατακλείδι και υπό το πρίσμα των ανωτέρω, ο Σύριζα οφείλει να ερμηνεύσει το ευρύτερο “δημόσιο συμφέρον”, όπως θεμελιώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη και να διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία με τα απαιτούμενα  κριτήρια.»

Καμία (νεότερη) ενημέρωση από το Δήμο Κατερίνης

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα, ρωτήθηκε σχετικά και ο δήμαρχος Κατερίνης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Χιονίδης (την περασμένη Τετάρτη) απάντησε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έχει κάποια ενημέρωση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται και παραλιακές εκτάσεις οι οποίες είναι δημόσιες. Ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί περαιτέρω σημειώνοντας ότι μόλις υπάρξει αναλυτική ενημέρωση θα δράσει αναλόγως.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ