Μενού Κλείσιμο

Ελληνική οικονομία: Ανοίγει ο δρόμος για μικρότερα πλεονάσματα

Η άσκηση της εξασφάλισης επιπλέον δημοσιονομικού χώρου είναι μια σύνθετη διαδικασία και ένας πρώτος σημαντικός σταθμός είναι ο Ιούνιος του 2020

 

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει μια θετική έκθεση για το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ώτσε να καθορίσει τα επόμενα βήματά του στο πεδίο της οικονομίας. Μάλιστα τη βεβαιότητα ότι η πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα «κλείσει» θετικά την επόμενη εβδομάδα εξέφρασαν ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Eurogroup.

«Είμαστε σχεδόν εκεί» είπαν χαρακτηριστικά οι πηγές, που επιβεβαίωσαν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων «ραντεβού» για την ελληνική οικονομία. Στο τέλος του Φεβρουαρίου, η Κομισιόν θα εκδώσει την έκθεσή της για την πέμπτη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής ενισχυμένης εποπτείας. Στη συνέχεια, το Eurogroup Μαρτίου θα «σφραγίσει» και πολιτικά το τέλος της και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επόμενη.

Με μια θετική έκθεση ως «διαβατήριο», ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μπορέσει να επιδιώξει στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να θέσει τις βάσεις για την εξασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για to 2020.

Στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή χρήσης των ANFA & SMPs προς φιλοεπενδυτικούς – φιλοαναπτυξιακούς σκοπούς, και όχι για τη μείωση του χρέους, η εξασφάλιση χώρου από τα κονδύλια για το μεταναστευτικό, ο μηχανισμός εξομάλυνσης για πιο ασφαλείς δημοσιονομικές πρωτοβουλίες, αλλά και ο μεγάλος στόχος της αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στην περιοχή του 2,5% για τους προϋπολογισμούς του 2021 και του 2022.

Η άσκηση της εξασφάλισης επιπλέον δημοσιονομικού χώρου είναι μια σύνθετη διαδικασία και ένας πρώτος σημαντικός σταθμός είναι ο Ιούνιος του 2020, οπότε ξεκινά και η γερμανική προεδρία. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να «τρέξουν» η 6η αξιολόγηση, με μεγάλο θέμα τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και την αναμόρφωση των νέων αντικειμενικών.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, αναμένεται να ακολουθήσει συνεδρίαση του EuroWorking Group, στις 5 Μαρτίου που θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την προετοιμασία του Eurogroup στις 16 Μαρτίου. Την επόμενη μέρα αναμένονται στοιχεία για το πώς έκλεισε το 2019 στο μέτωπο της ανάπτυξης, με νεότερα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και είναι ένα από τα στοιχεία που θα «μετρήσουν» στη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Στις 9 Μαρτίου και με αφορμή συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στου Βερολίνο κυβερνητική αποστολή αναμένεται να πραγματοποιήσει επαφές στη Γερμανία σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη – και χρήσιμη – για τα ελληνικά αιτήματα.

 

Ακόμη έξι μήνες ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα

Ακόμη έξι μήνες συνεχίζεται η ενισχυμένη μεταπρογραμματική εποπτεία της Ελλάδας. Αυτό αποφάσισε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανανεώνει κάθε έξι μήνες τη συγκεκριμένη απόφαση. Το τέλος της διαδικασίας προβλέπεται το 2022.

Η επέκταση αυτή αποτελεί φυσιολογικό και αναμενόμενο διαδικαστικό βήμα, επιτρέποντας στην Κομισιόν «να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της υλοποίησης και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση.

Η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί ως μέρος του Χειμερινού Πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, την επόμενη εβδομάδα.

 

Επιστροφές φόρων: Απλοποιείται η διαδικασία χωρίς Δ.Ο.Υ.

Υποχρεωτική για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου είναι η δήλωση στο TAXISnet της ΑΑΔΕ, του IBAN που χρησιμοποιούν για την πληρωμή των αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων. Αυτό προβλέπει απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 458/14.02.2020).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για την επιστροφή φόρων σε λογαριασμό του δικαιούχου δεν θα χρειάζεται η επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ. προκειμένου να δηλωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα καταβληθεί ο προς επιστροφή φόρος.

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ενημερώνουν το ΤΑΧΙSnet και για μεταβολές του δηλωθέντος ΙΒΑΝ. Διευκρινίζεται ότι όσοι έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό για τη φορολοταρία, δεν χρειάζεται να τον γνωστοποιήσουν εκ νέου. Η ορθότητα των στοιχείων κάθε αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού, επαληθεύεται με αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.