Μενού Κλείσιμο

Εκτός σχεδιασμού για επιπλέον πρόσφυγες η Κεντρική Μακεδονία

Για τον σχεδιασμό στο «προσφυγικό» ενημέρωσε την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ο Συντονιστής του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο κ. Ράγκος, είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι μετανάστες υπολογίζονται σε 62.000. Από αυτούς οι 27.800 στεγάζονται σε διαμερίσματα και οι υπόλοιποι σε δομές. 5.077 βρίσκονται σε καμπ της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στη δομή της Κάτω Μηλιάς Πιερίας φιλοξενούνται 325 άτομα

Στην σταδιακή αποσυμφόρηση της Κεντρικής Μακεδονίας, από πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται έως σήμερα σε οργανωμένες δομές, σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ηγεσία του οποίου μάλιστα δεσμεύεται ότι η περιοχή δεν πρόκειται να επιφορτιστεί με νέο προσφυγικό πληθυσμό.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτό το διάστημα στην περιοχή με τους πρόσφυγες, ο περιφερειακός Συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Ράγκος, ξεκαθάρισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να μην φορτωθεί και πάλι η Κεντρική Μακεδονία, η οποία δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο βάρος, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε Θεσσαλία και Ήπειρο, όπου δρομολογούνται επεκτάσεις σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Ειδικότερα είπε, ότι στο σχέδιο Γ΄ που αφορά στη δημιουργία νέων δομών ανά τη χώρα, δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση η Κεντρική Μακεδονία. «Έχουμε επεκτάσεις δομών στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου. Τις τρέξαμε πριν από το Πάσχα, γιατί δεν θέλουμε να φορτώσουμε και πάλι την Κεντρική Μακεδονία» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ράγκος, ανέφερε στους αιρετούς ότι σήμερα υπάρχει μια λογική αυξητική τάση του προσφυγικού πληθυσμού, λόγω του καλοκαιριού, ωστόσο είπε ότι «προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά». Ήδη, όπως είπε, για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει άμεσο σχέδιο για αποσυμφόρηση των δομών σε Λαγκαδίκια (Δήμος Λαγκαδάς) και Διαβατά (Δήμος Δέλτα).

Αναφερόμενος στο συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σήμερα σε οργανωμένες δομές της Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι ανέρχονται σε 5.077 άτομα, ενώ 8.400 είναι συνολικά οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε κάμπ, περιοχών της αρμοδιότητας του (Θεσσαλία, Ήπειρο, Πρέβεζα και Έβρος). Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι δομές υπάρχουν στους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης (Λαγκαδίκια και Βαγιοχώρι) και Πιερία (Κάτω Μηλιά).

Ειδικότερα ο κ. Ράγκος ανακοίνωσε ότι φιλοξενούνται 651 άτομα στις Σέρρες, 583 στην Νέα Καβάλα στο Κιλκίς, 782 άτομα στην Αλεξάνδρεια, στην Βέροια 300, στα Λαγκαδίκια 682 άτομα, στα Διαβατά (πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου )1.614 άτομα, στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης 260, και στην Κάτω Μηλιά Πιερίας 325 άτομα. Πανελλαδικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υπολογίζονται σε 62.000 άτομα, ενώ από αυτούς 27.800 άνθρωποι στεγάζονται σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία».

Κληθείς πάντως να απαντήσει για νέες δομές φιλοξενίας και πού θα γίνουν αυτές, ο περιφερειακός συντονιστής του υπουργείου, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτός ο σχεδιασμός θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Το πάγιο αίτημα των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το προσφυγικό κατά τρόπο ισομερούς ανάληψης και ευθύνης και βάρους και κατανομής σε όλη την επικράτεια την ελληνική, επανέλαβε από το βήμα της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, ο πρόεδρος, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το φαινόμενο το 65% των προσφύγων να βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και το 35% στην υπόλοιπη χώρα. Το πόσο υπεύθυνοι και ευαίσθητοι είμαστε στα θέματα της φιλοξενίας το έχουμε αποδείξει με πράξεις. Να θυμίσω την Ειδομένη και πόσο συνέβαλε και συνέδραμε η ΠΕΔ-ΚΜ, οικονομικά και με άλλους τρόπους για να καθαρίσουμε όλες τις εκτάσεις και να ξανακαλλιεργήσουν οι άνθρωποι τα χωράφια τους, αλλά και πόσο μεγάλο βάρος επωμίστηκε και συνεχίζει να επωμίζεται στη Νέα Καβάλα ο δήμος Παιονίας» τόνισε.

Επανέλαβε ότι οι δήμοι ζητούν να εισακούγονται γιατί τοποθετούνται θετικά όσον αφορά στο προσφυγικό, αλλά θέλουν και πρέπει να ακούγονται. «Δεν είναι δυνατό η ελληνική κυβέρνηση και το κράτος να τα ‘λύνει’ όλα μέσα στους δήμους μας μέσω των ΜΚΟ. Αυτό δεν γίνεται. Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι συνέδραμαν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Επομένως δεν μπορεί να μην εισακούγονται και να μην λαμβάνονται υπόψη και όλοι η οικονομική διακίνηση να γίνεται μεσω των ΜΚΟ. Αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης των αιρετών από τον περιφερειακό Συντονιστή για το προσφυγικό στη Βόρεια Ελλάδα, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της ΠΕΔ-ΚΜ, προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με τις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και πως μπορεί σε αυτό να συμβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ