Συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητούν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας
Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσής τους
Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα αποφάσισαν να ζητήσουν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να τους ενημερώσει για το προσφυγικό ζήτημα και το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή.
Στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) τα μέλη του Δ.Σ εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης του προβλήματος, από την κυβέρνηση, αλλά και για την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης των δημάρχων για το θέμα.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επέρριψε σοβαρές ευθύνες στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα και την κυβέρνηση, λέγοντας πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει και πλέον είναι εκτός ελέγχου».
Κατήγγειλε ότι οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησαν τρεις φορές συνάντηση με τον υπουργό, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν έγινε αποδεκτό. «Εμείς σήμερα ζητάμε εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό. Δεν ρωτηθήκαμε δεν ενημερωθήκαμε και βλέπουμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα τις συνέπειες να τις υφίστανται οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι – και ταυτόχρονα, με βάση και την ενημέρωση των υγειονομικών αρχών – να υπάρχει μετάδοση νοσημάτων και του ιού του δυτικού Νείλου σε περισσότερους ακόμη πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μας ενημερώσουν θα πρέπει να εμπιστευτεί την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση διότι η ίδια αποδείχθηκε με το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης, αποτυγχάνει» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.
Μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του και για το γεγονός ότι οι δήμαρχοι δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο σκοπεύει η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Εικόνες ντροπής στην Αριστοτέλους
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ έκανε αναφορά και στα ποσά που δαπανήθηκαν για το προσφυγικό λέγοντας πως «δεν ξέρουμε αν είναι ακριβές ότι δόθηκαν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Γιατί αν ισχύει αυτό, τότε θα μπορούσε ένα πολύ μικρό ποσό να διατεθεί για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, έργα που θα μπορούσε να τρέξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Μπαίνουμε ήδη στον τρίτο χρόνο διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος με προκατασκευές βαρέως τύπου, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται με τη μορφή της επικοινωνιακής διαχείρισης. Έπρεπε να έχουμε κατασκευάσει ήδη δομές μόνιμες και υποδομές τέτοιες ώστε να είχε λυθεί το πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.