Μενού Κλείσιμο

Εκδήλωση των αποκαλυπτυρίων της προτομής του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου από την ένωση Ποντίων Πιερίας

Μέλη και φίλοι της Ένωσης Ποντίων Πιερίας που παραβρέθηκαν στο Πνευματικό-Πολιτιστικό του συλλόγου, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023, έζησαν σε κλίμα συγκίνησης μία ιστορική εκδήλωση, των αποκαλυπτηρίων προτομής του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, γεμάτη από πολιτιστικά και ιστορικά μηνύματα. Με συναισθήματα τιμής και χαράς, στην άρτια οργανωμένη εκδήλωση, υποδέχθηκε το Διοικητικό συμβούλιο τους παρευρισκόμενους στο προαύλιο χώρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. 

Την προτομή φιλοτέχνησε ο μαρμαρογλύπτης κ. Νίκος Εξαδάκτυλος.

Τον αγιασμό για την νέα πολιτιστική χρονιά λειτουργίας όλων των τμημάτων συλλόγου καθώς και την επιμνημόσυνη δέηση διετέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας και ο Πατέρας Αθανάσιος. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας κ. Κώστας Παπουτσίδης εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου καλωσόρισε και ευχήθηκε, σε όλα τα μέλη που απαρτίζουν τα πολυάριθμα τμήματα του συλλόγου, μία καλή και δημιουργική πολιτιστική χρονιά και εξήρε το σημαντικό πολιτιστικό έργο που παράγετε με τους δασκάλους και τα μέλη που απαρτίζουν τα τμήματα. 

Στον χαιρετισμό του μεταξύ των άλλων ανέφερε «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για όλους εμάς, καθώς αποκαλύπτουμε την προτομή του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρυσάνθου ενός Μεγάλου Πόντιου Ιερωμένου και Πατριώτη. Αυτή η προτομή αποτελεί ένα σύμβολο της αφοσίωσης και της αγάπης μας προς την Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Η Ένωση Ποντίων Πιερίας έχει μία βαθιά αίσθηση ευθύνης απέναντι στην Ιστορία. Αυτή η ευθύνη δεν είναι μόνο για τη διατήρηση, διάσωση και την προβολή της κληρονομιάς μας, αλλά και για τη μεταφορά της γνώσης και της εκτίμησης για την Ιστορία στους νέους μας. Η αποκάλυψη της προτομής του Μητροπολίτη Χρύσανθου είναι ένα παράδειγμα αυτής της ευθύνης. Η προτομή αυτή αποτελεί ένα σύμβολο της αφοσίωσης και της αγάπης προς την ιστορία και τον πολιτισμό. Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος ήταν μια σημαντική προσωπικότητα του Ελληνισμού. Ως ιεράρχης, έδειξε ηγετικές ικανότητες και ανδρεία σε δύσκολες στιγμές για τον Ποντιακό και τον Ελλαδικό Ελληνισμό. Η ζωή και το έργο του αποτελούν πηγή έμπνευσης και σεβασμού, ενώ η αγάπη του για τον Πόντο και τους Ποντίους έχει αφήσει βαθιά σημάδια ευγνωμοσύνης στην ψυχή των Ποντίων. Η μνήμη του Μητροπολίτη Χρύσανθου συνεχίζει να ζει μέσα από τις γενιές και την ιστορία, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής κληρονομιάς. Η προσφορά του στην Εκκλησία και τον Ελληνισμό είναι ανεκτίμητη». 

Ευχαρίστησε θερμά το μέλος του συλλόγου μαρμαρογλύπτη κ. Νίκο Εξαδάκτυλο για την δωρεά του εξαιρετικού γλυπτού της προτομής που έκανε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας, τον Β΄ Αντιπρόεδρο του συλλόγου κ. Μίμη Συμεωνίδη για την δωρεά του βάθρου και των μαρμάρων που περικλείουν την προτομή, την κ. Νίνα Καλεβρά την γυναίκα του αείμνηστου Ευθύμιου Καλεβρά για την δωρεά προπλάσματος της προτομής του Μητροπολίτη Χρύσανθου καθώς και όλων των αξιόλογων προπλασμάτων που δώρισε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας, το μέλος του συλλόγου κ. Βασίλη Γιαπουτζίδη για την αρχιτεκτονική του συμβολή, τον Καθηγητή Ιστορίας κ. Κώστα Φωτιάδη που ανταποκρίθηκε άμεσα, όπως άλλωστε το πράττει πάντα, στο κάλεσμα του συλλόγου για να μιλήσει για τον αείμνηστο Χρύσανθο, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου και τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμο για την πολύτιμη στήριξή τους στον σύλλογο, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους εξήραν το έργο της Ένωσης Ποντίων και την συμβολική σπουδαιότητα της δημιουργίας της προτομής του Μητροπολίτη Χρύσανθου, καθώς ευχαρίστησε και όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που παραβρέθηκαν σε αυτή την ιστορική εκδήλωση. Ο κ. Στάθης Κατσίδης εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας στον χαιρετισμό του τόνισε ότι δράσεις όπως αυτές της Ένωσης Ποντίων Πιερίας και τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, ενδυναμώνουν την ιστορική μνήμη και λειτουργούν ως φάρος για τις επόμενες γενιές.

Ο επίτιμος Πρόεδρος και πρώην Δήμαρχος Κατερίνης κ. Μενέλαος Τερζόπουλος ο οποίος βαθιά συγκινημένος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους αγώνες που έκανε με το διοικητικό συμβούλιο για να αποκτήσει στέγη το σωματείο και να καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών της Κατερίνης και της Πιερίας, εξέφρασε την χαρά του για την δημιουργία της σημαντικής προτομής καθώς και για τους άξιους συνεχιστές του συλλόγου. Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο επίτιμος Πρόεδρος κ.Μενέλαος Τερζόπουλος η πρώην Πρόεδρος κ. Ζαΐρα Λαζαρίδου, και ο νυν Πρόεδρος κ. Κώστας Παπουτσίδης. Την τιμητική διάκριση απένειμε ο Πρόεδρος κ. Κώστας Παπουτσίδης με αφορμή την επέτειο ίδρυσης των 90 χρόνων του ιστορικού συλλόγου στον κ. Μενέλαο Τερζόπουλο για την ανεκτίμητη, πολυετή και καθοριστική του προσφορά στην Ένωση Ποντίων Πιερίας, μιας και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω των μέτρων του Κορωναϊού στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα που είχε προγραμματίσει να τον τιμήσει το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. 

Καταθέσεις στεφάνων έγιναν από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας τον Δήμαρχο Κατερίνης τον εκπρόσωπο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Καθηλωτική και με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία ήταν η ομιλία, του Ομότιμου Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΙΑΔΗ, με θέμα: ¨Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ¨ 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Κώστας Κουκοδήμος, ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε. και Πρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας κ. Στάθης Κατσίδης οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνης κ. Δημήτρης Μορφακίδης και κ. Γιώργος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. του Δήμου Κατερίνης κ. Γιάννης Νταντάμης, Δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων του νομού. 

 για το Διοικητικό Συμβούλιο

 -Ο-                                                                      -Η-

 Πρόεδρος                                                      Γεν. Γραμματέας

 Κώστας Παπουτσίδης                                          Περιστέρα Πεΐδου

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ