Μενού Κλείσιμο

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον Σιδηροδρομικό Σταθμό: Τίμησαν τη μνήμη των εκτελεσθέντων

Την Κυριακή έγινε η προγραμματισμένη εκδήλωση του παραρτήματος Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τους εκτελεσμένους συμπατριώτες μας στο Σταθμό Κατερίνης , στις 23 του Φλεβαρη του 1943 , από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

 

Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν ο πρόεδρος του  παραρτήματος Λιτόχωρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και αντιπροσωπείες του  ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του παραρτήματος τόνισε ανάμεσα στα αλλά: «Στις 23 Φλεβαρη του 1943 στο Σιδ. Σταθμό Κατερίνης εκτελέστηκαν 40 κάτοικοι από τα χωριά Άγιος Δημήτριος και Λιβάδι , ως αντίποινα για την καταστροφή του μεταλλείου χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, στα πλαίσια γενικότερων επιθέσεων σε μεταλλεία και ορυχεία σ’ όλη την Ελλάδα. Σκοπός των επιθέσεων αυτών ήταν να σταματήσει η λεηλασία του ορυκτού πλούτου της χώρας από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα και να στερηθούν έτσι το χρώμιο, που τους ήταν τόσο απαραίτητο για την πολεμική τους βιομηχανία.

Το βράδυ της 18ης προς 19ης Φλεβαρη του 1943 αντάρτες του ΕΛΑΣ από τα τμήματα Θεσσαλίας ανατίναξαν το μηχανοστάσιο, έβαλαν φωτιά στις αποθήκες, αφού προηγουμένως πήραν τρόφιμα και εκρηκτικές ύλες. Οδηγοί στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ Αγ. Δημητρίου,  ενώ αποχωρώντας οι αντάρτες πήραν μαζί τους και δυο γερμανούς στρατιώτες τους οποίους αργότερα εκτέλεσαν.

Λέγεται πώς καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε το γεγονός της εκτέλεσης 117 αμάχων στο χωριό Δομένικο της Θεσσαλίας, δυο μέρες πριν…

(…) Η κληρονομιά που μας άφησε το αντιστασιακό κίνημα κατά της ναζιστικής κατοχής της πατρίδας μας είναι πολύτιμη και αναγκαία στις μέρες μας.

Αναγκαία γιατί χρειάζεται σήμερα ένα νέο αντιστασιακό πνεύμα απέναντι στους κινδύνους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τις συνέπειες που έχουν , απέναντι στην κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων , απέναντι στην παραμονή και δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.