Μενού Κλείσιμο

Είπαν τον πόνο τους…

«Δεύτερη ευκαιρία» ζητούν οι επιχειρηματίες της Πιερίας από την κυβέρνηση

«Δεν ζητάμε να μας χαρίσουν χρέη, ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία». Σ’ αυτήν την φράση του προέδρου, θα μπορούσε να συμπυκνωθεί το νόημα (αφού αποτέλεσμα δεν υπήρξε) της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕ Πιερίας, παρουσία και των δύο εκ των τεσσάρων βουλευτών του νομού.

Τη Δευτέρα το βράδυ συνεδρίασε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και μόλις στη δεύτερη συνεδρίασή του (από την εκλογή του) κάλεσε τους βουλευτές Πιερίας ώστε  να τους (ξανα)καταθέση τη λίστα των αιτημάτων που μπορεί να δώσουν ελπίδα (και σίγουρα μια δεύτερη ευκαιρία) στον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος «στενάζει» υπό το καθεστώς της φορολογίας.

«Τέτοιες συσκέψεις έγιναν πολλές» δεν παρέλειψε να σημειώσει ο πρόεδρος, τονίζοντας οτι η ανταπόκριση (από πλευράς κυβερνήσεων) ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο του ΕΒΕ και τους εκπροσώπους των παραγωγικών κλάδων του νομού, να πουν τον πόνο τους, που πλέον δεν είναι «θεωρητικός», αλλά η στυγνή πραγματικότητα.

Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, για μια ακόμη φορά έθεσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες (μικροί και μεγαλύτεροι) της Πιερίας. Το ακατάσχετο του λογαριασμού όψεως των επιχειρήσεων, η ρύθμιση των 120 δόσεων για την αποπληρωμή χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία χωρίς περιορισμό στο ύψος της οφειλής, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για επαγγελματικούς χώρους, αλλά και η μείωση της φορολογίας ήταν τα βασικά αιτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, στους δύο παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα και Χάρη Τζαμακλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων του νομού μας, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου να σημειώνει πως οι φορολογικοί συντελεστές στη χώρα μας δεν έχουν λογική και επί της ουσία «σπρώχνουν» τους επιχειρηματίες στη φοροδιαφυγή. Ο κ. Ρέχας, χαρακτήρισε «μέγα αγκάθι» τα χρέη των επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ (νυν ΕΦΚΑ) κάνοντας λόγο για παραλογισμό από πλευράς του κράτους που ζητά από τους επαγγελματίες να πληρώσουν για τον κλάδο υγείας ακόμη και για το διάστημα που δεν είχαν ασφάλεια λόγω ακριβώς των οφειλών τους προς τα ταμεία.

Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι πλέον βιώσιμες, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας. Ο κ. Βεϊδαμενίδης, είπε οτι το σύνολο των φόρων που καλούνται να πληρώσουν οι συνάδελφοί του, φτάνει το 80% του τζίρου κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πολλά μικρά τουριστικά καταλύματα να εκποιούνται σε Σέρβους, Σκοπιανούς και Βούλγαρους επιχειηρματίες.

Την ανάγκη αναπροσαρμογής της φορολογίας (προφανώς προς τα κάτω) υπογράμμισε και ο πρόεδρος των φοροτεχνικών κ. Σιδερίδης, ο οποίος τόνισε πως από την εικόνα που έχει, όλοι οι κλάδοι της παραγωγής και του εμπορίου στενάζουν από την υπερφορολόγηση η οποία συνεχώς αυξάνεται.

Ιδιαίτερα αιχμηρός (και αποκαλυπτικός) για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των μεταφορών, ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Διεθνών Μεταφορών Πιερίας κ. Κουκουτζιόγλου. «Εμείς τη βρήκαμε τη λύση, πήγαμε τις επιχειρήσεις μας στη Βουλγαρία», είπε «χαριτολογώντας» εκφράζοντας ωστόσο μια «πικρή» αλήθεια. Όπως είπε, μετά το «άνοιγμα» του επαγγέλματος πριν 7 χρόνια, αντί να αυξάνεται ο αριθμός όσων ασχολούνται με τις μεταφορές, αυτός μειώνεται. «Όλοι κάνουν μια εταιρεία μεταφορών στη Βουλγαρία» είπε, κάτι που σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μικτών κλιμακίων ελέγχου (και το ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο) οδηγεί τους επαγγελματίες (που επιμένουν να διατηρούν την έδρα της επιχείρησής τους στην Ελλάδα) σε μαρασμό.

Ο κ. Κουκουτζιόγλου, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ελέγχων, αφού όπως εκτίμησε ίσως και 600 Πιεριείς εργάζονται εντός Ελλάδας, ανασφάλιστοι σε επιχειρήσεις μεταφορών που έχουν στήσει Έλληνες στη Βουλγαρία, χωρίς να ελέγχονται από κανέναν, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου τους από τον νόμο.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

«Τα περισσότερα από όσα αναφέρθηκαν είναι γνωστά σε όλους μας και στην κυβέρνηση» είπε στη σύντομη τοποθέτησή της, η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, σημειώνοντας ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε οτι υπάρχουν προβλήματα από την υπερφορολογία». Ωστόσο, παρέπεμψε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση, αν και εφόσον πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Η κ. Σκούφα, παραδέχθηκε την υποστελέχωση υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη ελέγχων, ενώ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων είπε οτι αυτή «θα βγει άμεσα» και πως την πέτυχε η κυβέρνηση μετά από μεγάλη μάχη.

«Τα προβλήματα δεν μπορεί να λύνονται για όλους, τη στιγμή που επιθυμούμε. Είναι όμως σημαντικό που μπαίνουν στην ατζέντα επίλυσης των υπουργείων», κατέληξε η βουλευτής Πιερίας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Χάρης Τζαμακλής, χαρακτήρισε «παραμύθι» τα περί πλειστηριασμών για χρέη προς το κράτος, ενώ για μια ακόμη φορά εξέφρασε την άποψη οτι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αντισυνταγματικός νόμος, σημειώνοντας πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να θεσπίσει έναν άλλον φόρο (καταργώντας τον ΕΝΦΙΑ) που θα στοχεύει στη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Τζαμακλής παραδέχθηκε οτι το δημόσιο πρέπει να γίνει πιο παραγωγικό και να βοηθήσει νέους και παλιούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν.

Αναφερόμενος στην υπερφορολόγηση, επίσης παραδέχθηκε οτι αποτελεί είναι γεγονός πως αυτή ωθεί τον επαγγελματία στην φοροαποφυγή ακριβώς επειδή πρέπει να επιβιώσει. «Υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού για μείωση των φορολογικών συντελεστών» κατέληξε στην τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως η συζήτηση με τις παραγωγικές τάξεις πάντα είναι χρήσιμη.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ