Μενού Κλείσιμο

Εγκληματική οργάνωση σε ρόλο… εισπρακτικής!

Εξαρθρώθηκε οργάνωση που εκβίαζε επιχειρηματίες στην Πιερία

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αναλάμβαναν για λογαριασμό άλλων να εισπράξουν εκβιαστικά από καταστηματάρχες και επιχειρηματίες διάφορες οφειλές που είχαν. Μέχρι στιγμής έχουν διαπράξει 24 περιπτώσεις εκβίασης και απόπειρας εκβίασης και τρεις περιπτώσεις τοκογλυφίας

Εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική και πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν εκβιασμούς και τοκογλυφίες στην Πιερία.

Μετά από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Πιερία συνελήφθησαν ο 52χρονος Έλληνας «εγκέφαλος» της οργάνωσης, καθώς και 6 μέλη της ηλικίας από 34 έως 54 ετών, εκ των οποίων 5 Έλληνες και ένας Αλβανός.

Επίσης συνελήφθησαν 2 ακόμα Έλληνες ηλικίας 43 και 51 ετών για κατά περίπτωση παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αρχαιοτήτων. Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται και 14 ημεδαποί για διάφορα αδικήματα όπως, ηθική αυτουργία σε εκβίαση, συνέργεια σε τοκογλυφία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017 είχαν συστήσει «δομημένη εγκληματική οργάνωση», με σκοπό τη διάπραξη εκβιασμών σε καταστηματάρχες και επιχειρηματίες, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Επίσης εξακριβώθηκε πως, λειτουργώντας για λογαριασμό άλλων, αναλάμβαναν να εισπράξουν εκβιαστικά από καταστηματάρχες και επιχειρηματίες διάφορες οφειλές που είχαν προς τα τρίτα πρόσωπα, ενώ σε περίπτωση που καταβάλλονταν οι οφειλές λάμβαναν ποσοστό επί της οφειλής.

Για να εισπράξουν τα οφειλόμενα ασκούσαν «ιδιαίτερη πίεση» προς τους οφειλέτες, με απειλές και αιφνιδιαστικές επισκέψεις ακόμη και στα σπίτια τους, με σκοπό να τους εκφοβίσουν και να πληρώσουν το χρέος τους. Σε κάποιες περιπτώσεις ασκούσαν και σωματική βία σε βάρος τους.

Ο 52χρονος «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης κατείχε κεντρικό ρόλο, ήταν αυτός που έδινε τις εντολές προς τα υπόλοιπα μέλη και καθόριζε το ποσοστό επί της οφειλής, το οποίο θα λάμβανε η εγκληματική οργάνωση.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018 διέπραξαν: 10 περιπτώσεις εκβίασης αποκομίζοντας το ποσό των 19.400 ευρώ, 14 περιπτώσεις απόπειρας εκβίασης και τρεις περιπτώσεις τοκογλυφίας αποκομίζοντας κέρδος 3.000 ευρώ.

Επίσης προέκυψε ότι εμπλέκονται στις εξής υποθέσεις: μια περίπτωση ψευδορκίας, μια περίπτωση παράνομης βίας, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απλής σωματικής βλάβης και μια περίπτωση απόπειρας πώλησης ενός μεταλλικού αντικειμένου που προσομοιάζει σε αρχαίο λυχνάρι.

Σε σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του 52χρονου: σημειώσεις με επωνυμίες και οφειλές, κενά φύλλα συναλλαγματικών, ένας ανιχνευτής μετάλλων, το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και τέσσερις παλέτες πέτρας Καρύστου, οι οποίες ήταν προϊόν εκβίασης και αποδόθηκαν στον νόμιμο κάτοχο τους.

Στην οικία του 43χρονου: μια σιδερογροθιά, δύο μαχαίρια, μια βαλίστρα με τρία μεταλλικά βέλη, ένα σπαθί και ένα στιλέτο.

Στα οχήματα των συλληφθέντων, αλλά και στην κατοχή τους: φύλλα επιταγών, σημειώσεις με επωνυμίες και οφειλές, 13 κινητά τηλέφωνα, ένα μεταλλικό αντικείμενο που προσομοιάζει με αρχαίο λυχνάρι και το χρηματικό ποσό των 647 ευρώ.

Οι Αστυνομικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα για τυχόν διάπραξη και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ