Μενού Κλείσιμο

Εγκαίνια Κέντρου ημέρας Άνοιας στην Κατερίνη | Προσφορά στον συνάνθρωπο στην… πράξη

Τα εγκαίνια του νέου κέντρου ημέρας για άτομα με άνοια στο νέο κτίριο το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Συνεδριακό κέντρο Κατερίνης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα. 

Χαιρετισμό μεταξύ άλλων απέστειλαν η τ. Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, η Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κ. Άντζελα Γκερέκου, και ο πρ. Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Στο Κέντρο Ημέρας προσφέρονται σειρά υπηρεσιών, τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά ανάλογα με την περίπτωση, όπως:

-Έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της άνοιας με εφαρμογή των παρακάτω:

-Λήψη ιατρικού και ψυχοκοινωνικού ιστορικού.

-Πλήρης νευρολογικός έλεγχος.

-Πλήρης νευροψυχολογική εκτίμηση.

-Φαρμακευτική θεραπεία.

-Γνωστικά και ψυχοθεραπευτικά προγράμματα σε άτομα με νόσο Alzheimer και με ήπια νοητική διαταραχή σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

-Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις με νοητικές ασκήσεις (γραπτές ασκήσεις, ασκήσεις μέσω κινητικών εντολών, μουσικών ερεθισμάτων, αριθμητικών πράξεων, οπτικοακουστικού υλικού κ. ά.)

-Φυσική άσκηση – Γυμναστική

-Ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη των περιθαλπόντων.

Στην δημιουργία του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στην Κατερίνη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Πιερίας. Ο κ. Κωνσταντίνος Κοροπμπίλης, αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν αυτήν την προσπάθεια , αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Κέντρου: Ήταν το καλοκαίρι του 2021 όταν δεχτήκαμε τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer επίτιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.  κ. Μάγδας Τσολάκη για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα κέντρο ημέρας για άτομα με άνοια και στην Κατερίνη αφού υπάρχουν ήδη 25 κέντρα άνοιας ως μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και 50 εταιρείες.

Η απάντηση μας αρχικά ήταν αρνητική, αλλά όταν η κ. Τσολάκη μας είπε καλές οι ομιλίες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης αλλά εδώ… αγγίζουμε τις ψυχές των ανθρώπων!

Αυτό ήταν! Το άγγιγμα της ψυχής που ξεκλείδωσε όλες τις αντιστάσεις – αντιδράσεις μας και ξεκινήσαμε την δουλειά!

Έπρεπε να βρούμε 21 πρόσωπα για να υπογράψουν το καταστατικό ίδρυσης της Νέας Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Πιερίας. Βρέθηκαν 34 οι οποίοι είστε όλοι εδώ ανάμεσα μας. Θερμά σας ευχαριστούμε για την άμεση και συγκινητική ανταπόκριση σας.

Από τον Νοέμβριο  του 2021 ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας για να ενταχθεί το κέντρο μας στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. του ΕΣΠΑ και με την βοήθεια της τ. Υφυπουργού κ. Ζωής Ράπτη του κ. Παναγιώτη Τσίγγανου αλλά και όλων των τοπικών βουλευτών της Ν.Δ. του κ. Φώντα Μπαραλιάκου της κ. Άννας Μάνης του κ. Σάββα Χιονίδη, του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου όντας ιδρυτικά μέλη κινητοποιηθήκαν άμεσα για να εκδοθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Υπουργείο την 20-4-2022 και τελικά μετά την υποβολή του φακέλου μας και την σχετική αξιολόγηση είχαμε  την 10η Φεβρουαρίου 2023  την χορήγηση άδειας λειτουργίας του νέου μας κέντρου στην Κατερίνη.

Νέος αγώνας σε λιγότερο από 2 μήνες για να προλάβουμε τις προθεσμίες ετοιμασίας και έναρξης του κέντρου πού έπρεπε να λειτουργήσει την 3η Απριλίου 2023!

Ήταν αδύνατο! Όμως συν Θεώ και πολλών ανθρώπων έγινε δυνατό και λειτουργήσαμε την Δευτέρα 3 Απριλίου και σήμερα 17 Ιουνίου τελέσαμε τον Αγιασμό και τα εγκαίνια. Δόξα τω θεώ πάντων ένεκεν.