Μενού Κλείσιμο

«Έφυγε» ένας πατριώτης

Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη

Αργά το βράδυ της Τετάρτης πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης. Ο στρατηγός, υπηρέτησε ως διοικητής στην Ταξιαρχία Λιτοχώρου, ενώ διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την Κατερίνη στην οποία τα τελευταία χρόνια, διέμενε σχεδόν τους μισούς μήνες του έτους.

Τον Οκτώβρη του 2005, ο στρατηγός Γρυλλάκης είχε δώσει συνέντευξη στην «ΕΠΤΑ», όπου αναφερόταν στα μεγάλα λάθη της Ελληνικής πλευράς για την επίλυση του Σκοπιανού με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του. Ο Ν. Γρυλλάκης έζησε από «μέσα» το ζήτημα, αφού την τριετία ΄90-΄93, είχε ενεργό ρόλο στις μυστικές διαβουλεύσεις με τους σκοπιανούς, για την επίλυση του προβλήματος.
Άγνωστες πτυχές εκείνης της περιόδου ήρθαν στο φως μέσα από το «Αποκαλύπτω για όλους και για όλα», ενώ τα έσοδα εκείνου του βιβλίου διατέθηκαν σε ιδρύματα που είχε επιλέξει ο τότε Νομάρχης Πιερίας, κατόπιν επιθυμίας του συγγραφέα.
Ο Στρατηγός Γρυλλάκης είχε μιλήσει στην «ΕΠΤΑ» λίγο πριν την έκδοση του βιβλίου και η συζήτηση δε θα μπορούσε παρά να είναι «αποκαλυπτική για όλους και για όλα», πάντα βέβαια μέσα από τη σκοπιά του συγγραφέα. Ο Νίκος Γρυλλάκης είχε αναφερθεί στο ρόλο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και στη θέση του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρόταση περί ονομασίας των Σκοπίων σε «Σλαβομακεδονία». «Η εξωτερική πολιτική της Αμερικής δεν ποντάρισε στο ΠΑΣΟΚ. Ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ, έβλεπε το όνομα «Σλαβομακεδονία», όπως το έβλεπε η Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου το αντιμετώπιζε όπως ο Μητσοτάκης. Το πρόβλημα δεν ξεκινούσε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τη Νέα Δημοκρατία», είχε πει, επικρίνοντας τη στάση του Θανάση Κανελλόπουλου και του Μιλτιάδη Έβερτ, την εποχή εκείνη.

Ποιος ήταν ο Στρατηγός
Ο Νίκος Γρυλλάκης, υπήρξε από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ειδικό σε θέματα ασφάλειας, κατασκοπείας και βαλκανικών σχέσεων.
Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Αλίκαμπος Χανίων. Εκπαιδεύτηκε σε θέματα κατασκοπίας-αντικατασκοπίας από την Αμερικανική και Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών και υπηρέτησε στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ και στο Γραφείο Πληροφοριών του ΓΕΣ. Τραυματίστηκε σε επιχείρηση αντικατασκοπίας.
Διετέλεσε διοικητής σε όλα τα νευραλγικά κλιμάκια των τεθωρακισμένων του Στρατού (Επιλαρχίας Αρμάτων – Σχολής Αξιωματικών Τεθωρακισμένων – Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων – Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας – Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων ΓΕΣ – Τεθωρακισμένης Μεραρχίας).
Αποστρατεύτηκε το 1986 με τον βαθμό του επίτιμου αντιστρατήγου. Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε διευθυντής Ασφαλείας και Πληροφοριών του κόμματος της ΝΔ μέχρι το 1989 και από το 1989 μέχρι το 1993 σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και διαβαλκανικών σχέσεων.
Το όνομα του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα την εποχή που την πολιτική ζωή του τόπου μονοπωλούσε το διαβόητο σκάνδαλο των υποκλοπών (1988-1991), το οποίο δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο.
Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και μυστικές αποστολές στα Σκόπια την περίοδο 1990-93 που σχετίζονταν με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος θα τελεστεί το μεσημέρι σε ιερό ναό της Βούλας στην Αθήνα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ