Μενού Κλείσιμο

«Έφαγε πόρτα» η ΠΕΔ

Ενοχλημένοι οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας από τη στάση του πρωθυπουργού

 

Την έντονη δυσαρέσκεια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και προσωπικά του προέδρου της, προκάλεσε η αδιαφορία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη,  στο αίτημα των Δημάρχων να συναντηθούν – στο πλαίσιο της επίσκεψης του για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ – προκειμένου να συζητήσουν το μείζον ζήτημα της σχολικής στέγης στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου και τα μέλη του Δ.Σ του οργάνου κάνουν λόγο για πρωτοφανή και προκλητική απαξίωση των αυτοδιοικητικών θεσμών από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα από την έλλειψη σχολικών κτιρίων είναι ιδιαίτερα οξυμένα στους περισσότερους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, γεγονός για το οποίο η ΠΕΔ-ΚΜ έχει ενημερώσει με δεκάδες επιστολές της, τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η τελευταία επιστολή της ΠΕΔ-ΚΜ εστάλη στις 24 Αυγούστου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και  Ανάπτυξης, Ιωάννη Δραγασάκη, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών και Υποδομών κ.κ Κ. Γαβρόγλου, Ε. Τσακαλώτο, και Χ. Σπίρτζη.

Η ΠΕΔ – ΚΜ διατύπωσε και πάλι την παράκληση να γίνει συνάντηση, όμως για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός αγνόησε το αίτημα των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να τον ενημερώσουν για την κατάσταση στον τομέα της σχολικής στέγης και να ζητήσουν να εγκριθεί επιπλέον χρηματοδότηση για την κατασκευή αναγκαίων σχολικών μονάδων, σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου καταγράφονται σοβαρά προβλήματα.

Ειδικότερα, θα ενημέρωναν για την ένταξη  σε σχετική πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολική δημόσια δαπάνη 35,5 εκατ. ευρώ, η κατασκευή 9 σχολικών μονάδων σε Δήμους της περιφέρειας. Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, οι αιρετοί ζητούν υπερδέσμευση του αρχικού προϋπολογισμού,

Δεδομένου όμως ότι στο πλαίσιο της ίδιας πρόσκλησης, υποβλήθηκαν και άλλες ώριμες και άρτιες προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά και ως εκ τούτου μπορούν να χρηματοδοτηθούν, οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν υπερδέσμευση του αρχικού προϋπολογισμού.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζουν στην επιστολή, πρόκειται για χρηματοδότηση που εξασφαλίζεται χωρίς να απαιτηθεί, στην πράξη, η διάθεση περισσότερων πιστώσεων, λόγω των εκπτώσεων που θα επιτευχθούν κατά την υλοποίηση των ενταγμένων πράξεων.

Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε και  στους πολιτικούς αρχηγούς, Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Βασίλη Λεβέντη, Σταύρο Θεοδωράκη, στους βουλευτές και τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, στην προϊσταμένη του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε», την ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ της χώρας και τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ